Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού ΤύπουΠοικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες με κύρια τις χθεσινές πλημμύρες την κατεχόμενη Κερύνεια που προκάλεσαν καταστροφές, το ετήσιο μνημόσυνο του τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Φαζίλ Κιουτσιούκ και η αύξηση στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 6,89% που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των μηνιαίων ακαθάριστων απολαβών των «δημοσίων» υπαλλήλων και των συνταξιούχων αλλά και οι επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακού Αλεξάντερ Ντάουνερ με τις δύο κοινότητες.
Με τίτλο «Αυτά από το οικονομικών: (αύξηση) 6,89% στον μισθό», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρεται σε συνάντηση του «υπουργού» οικονομικών των κατεχομένων Ζερέν Μουνγκάν με συντεχνίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση και την επίδραση της στους μισθούς με τις συντεχνίες να δηλώνουν απογοητευμένες με την όλη κατάσταση. Εξάλλου, γράφει το δημοσίευμα, η μόνη αύξηση στους μισθούς που μπορεί να δοθεί είναι αυτό τον μήνα στις ακαθάριστες απολαβές των «δημοσίων» υπαλλήλων και των συνταξιούχων λόγω της αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Αλλού γράφει ότι, μετά από απόφαση του λεγόμενου υπουργείου υγείας επαναρχίζει στις 20 Ιανουαρίου το σύστημα ραντεβού στο «δημόσιο» νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία με στόχο την αποσυμφόρηση των ασθενών που περιμένουν. Ακόμα αναφέρεται στις ζημιές που προκάλεσε χθεσινή νεροποντή στην κατεχόμενη Κερύνεια αφού δρόμοι πλημμύρισαν.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Πόθος 30 χρόνων» αναφέρεται στο σημερινό της πρωτοσέλιδο στα 30 χρόνια θανάτου (1984) του τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Φαζίλ Κιουτσιούκ. Με ολοσέλιδη φωτογραφία η εφημερίδα γράφει ότι «θυμόμαστε με σεβασμό, πόθο και ευχαριστίες τον ηγέτη μας που έφυγε 30 χρόνια πριν». (Ο Φαζίλ Κιουτσιούκ ίδρυσε την εφημερίδα το 1942).
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Είμαι πολύ αισιόδοξος για την λύση» φιλοξενεί αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι ο οποίος αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε η χώρα του στηρίζει μια κοινά αποδεκτή λύση και ανέφερε ότι μια κοινή ανακοίνωση των δύο κοινοτήτων είναι πολύ σημαντική. Είπε ακόμα, ότι θα πρέπει να μην υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις στο νησί ενώ πρόσθεσε ότι το φυσικό αέριο αποτελεί μια ευκαιρία για επανένωση της Κύπρου. Αλλού η εφημερία γράφει ότι, ο κατοχικός ηγέτης, που θα μεταβεί αύριο στην Άγκυρα, αναμένεται να έχει επαφές με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλλάχ Γκιουλ, τον Πρόεδρο της Εθνικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ και τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ερντογάν. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι κατά τη συνάντηση θα αποφασιστεί και η ημερομηνία συνάντησης των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.
Με τίτλο «Η Κερύνεια βυθίστηκε στο νερό», η εφημερίδα «Κίπρις»(Κύπρος), γράφει ότι η χθεσινή νεροποντή είχε ως αποτέλεσμα την πλημμύρα δρόμων στην κατεχόμενη Κερύνεια με τους πολίτες να εκφράζουν την απογοήτευση τους ενώ και στην κατεχόμενη Λευκωσία η νεροποντή είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κομφούζιο στους δρόμους. Ακόμα γράφει ότι, με εκδηλώσεις θα τιμήσουν τον ηγέτη τους Φαζίλ Κιουτσιούκ οι Τ/κ σήμερα στην 30. επέτειο από τον θάνατό
του. Επίσης αναφέρει ότι, σε δηλώσεις του ο ηγέτης των Τ/κ Ντερβίς Ερογλου ανάφερε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ μπορεί να μην συναντηθεί με τους δύο ηγέτες κατά την παραμονή του στο νησί.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Αυτή την φορά είναι η Κερύνεια» γράφει ότι χθες «θύμα» των βροχών ήταν η κατεχόμενη Κερύνεια η οποία πλημμύρισε και αυτοκίνητα και περιουσίες καταστράφηκαν. Ακόμα γράφει ότι, τ/κ συντεχνίες συναντήθηκαν χθες με τον «υπουργό» οικονομικών των κατεχομένων Ζερέν Μουνγκάν με κύριο θέμα την οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα και πως αυτή επηρεάζει τους μισθούς.


http://www.ikypros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου