Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Νήσος των σκανδάλων

Είναι κρίμα πραγματικά γιατί η αγαπημένη μας Κύπρος, από νήσος των Αγίων και νήσος των Ηρώων όπως την κληρονομήσαμε, την μετατρέψαμε ΚΑΙ σε νήσο των σκανδάλων. 
Όχι ένα, όχι δύο κείμενα και άρθρα, ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια μπορεί να γράψει κανείς για τα σκάνδαλα που απασχόλησαν και εξακολουθούν να βασανίζουν αυτό τον τόπο. Αίσχος αποτελεί το γεγονός ότι ελάχιστα είναι αυτά στα οποία αποδόθηκε δικαιοσύνη. Τι μαφία και αυτή. Τι σύστημα είναι αυτό κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει.
Του Δημήτρη Σούγλη
Ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν γίνει τόσα και έχουμε ακούσει τόσα πολλά που θόλωσε ο νους μας.
Σκάνδαλο σίγουρα αρχίζει να μετράει κανείς από την προδοσία του '74 για την οποία ακόμη "δεξιοί" και "αριστεροί" και "λοιποί", ερίζουν και εκμεταλλεύονται με αναφορές όποτε έχουμε εκλογές. Τέτοιοι είμαστε...
Για να έρθουμε λοιπόν στην "νεότερη" ιστορία, σκάνδαλο αποτέλεσε και ο "πολύ μικρός αριθμός" όσων έφαγαν τα λεφτά των Αμερικανών και άλλων για "ανοικοδόμηση" της Κύπρου μετά την Τουρκική εισβολή και κατοχή. Τους ξέρετε. Είναι αυτοί οι "ξερόλες" που έγιναν εκατομμυριούχοι από αυτή την ίδια την εισβολή και μετά πήραν κρατικά αξιώματα και θέσεις, όχι μόνο αυτοί αλλά και όλο τους το σόι. Τους καμαρώνουμε ακόμα...
Και για να έρθουμε στην "πρόσφατη" ιστορία, θυμόμαστε τις περιουσίες που χάθηκαν στο χρηματιστήριο, τα εκατομμύρια και την κλεμμένη υπερηφάνεια του λαού με την αγορά των πυραύλων S300, σωρεία σκανδάλων που είχαν να κάνουν με κακοδιαχείριση σε υπηρεσίες του δημοσίου και συνεχίζω. Προβληματικά κράνη στην Εθνική φρουρά. Κάποιοι είχαν "φάει" και απ' εδώ. Προσφορές και αγορά ελικοπτέρων. Κάποιοι είχαν "φάει" και απ' εδώ. Μέλος ή μέλη του Εθνικού συμβουλίου είχαν διαρρεύσει απόρρητα έγγραφα. Απόρρητα έγγραφα είχαμε δει πριν χρόνια και στους διαδρόμους Υπουργείου (το είχε καταγγείλει η καθαρίστρια) όπως και σε κάδους σκουπιδιών. 
Εκείνη την περίοδο (ήταν η εγκληματικότητα στα φόρτε της),  είχαμε ακούσει και για επίορκους αστυνομικούς που συνεργάζονταν με τον "υπόκοσμο". Μετά, σκάνδαλα είχαν βρει τον τομέα της Γεωργίας. Προϊόντα από την κατοχική Τουρκία έκαναν την εμφάνιση τους στην Κυπριακή αγορά και έγινε... Ο χαμός! Άστε τώρα που πάνε για ψώνια στα κατεχόμενα. 
Άλλα ήταν τα σκάνδαλα με τα πολυτελή αυτοκίνητα και τις λιμουζίνες, με τα χριστουγεννιάτικα επιδόματα (άκουσον άκουσον) σε μουσουλμάνους, με αγοραπωλησίες περιουσιών και με ξεναγήσεις στα κατεχόμενα, με διπλές και τριπλές συντάξεις προσώπων των δημοσίου, με τις Κυπριακές αερογραμμές, με το χαράτσι του ηλεκτρικού ρεύματος, με τις αφαλατώσεις και τις μονάδες τους, με κατασκευαστικά έργα, το τραγικό σκάνδαλο (γιατί έτσι μετατράπηκε πέραν της αμέλειας) με την HELIOS και το Μαρί,  και ενώ δεν έμεινε σκάνδαλο για σκάνδαλο που δεν ακούσαμε τα τελευταία ειδικά δέκα χρόνια,
φτάσαμε στο μεγαλύτερο από όλα. Αυτό που οδήγησε το μαρτυρικό αυτό νησί στην οικονομική εξαθλίωση. Κουφαθήκαμε. Χάσαμε το φως μας! Μιλάμε πια όλοι για δισεκατομμύρια λες και γεννηθήκαμε και μεις μ' αυτά. 
Τράπεζες, τραπεζίτες, κεντρική τράπεζα, CYTA, Λαϊκή τράπεζα, αξιόγραφα, επιχειρηματίες, φυλακές, κούρεμα καταθέσεων, ποιος το ήξερε από πριν ή δεν ήξερε και αν το ήξερε μετέφερε εκατομμύρια στο εξωτερικό, ποια πολιτικά κυρίως πρόσωπα πήραν λεφτά και σε ποιους διαγράφηκαν χρέη (η περιβόητη λίστα), η Δρομολαξιά ... η μπανανία και "η βλακεία που μας δέρνει". Πόση ελαφρότητα. Πόσος ξεπεσμός, τι κατάντια... Απίστευτο! Εξευτελισμός!
Φανταστείτε δηλαδή να μην ήμασταν 800 χιλιάδες πληθυσμός τι άλλο θα γινόταν σε αυτό τον τόπο! 
Ρε παιδιά, κάτι σίγουρα δεν πάει καλά. Μα καθόλου καλά! Και ας λένε ότι θα φέρουν κάθαρση. Να το δω και να μην το πιστέψω! Κάντε το και θα σας κάνουμε άγαλμα! (Θα προκηρύξουμε νόμιμες προσφορές)...
Αλλά το μεγαλύτερο σκάνδαλο από όλα κυρίες και κύριοι είναι το γεγονός ότι για κάθε ένα από τα πιο πάνω (που σίγουρα επιγραμματικά αναφέρω και είναι μόνο μερικά), δεν "έσπασε μύτη" παρόλο που υπήρξε απώλεια σε ανθρώπινες ζωές HELIOS-Μαρί). Εδώ κρίθηκαν ένοχοι θανόντες και άντε δυο τρία άτομα για να κλείσουν τα στόματα...
Άλλες οι έρευνες. Τι γίνεται! Τόσες έρευνες ούτε για τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο δεν εξαγγέλθηκαν ή διεξήχθησαν.
Άστε που ο λαός έμαθε μόλις ακούει "θα διεξαχθεί έρευνα" ξέρει πως η υπόθεση είτε πάει σε βάθος χρόνου (αλλά μεγάλο βάθος) είτε πάει για "κουκούλωμα".
Ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο αποτελεί το γεγονός ότι (σκεφτείτε το καλά) εμείς συντηρούμε αυτή την κατάσταση. Είτε με την απάθεια μας, είτε, ίσως, και με τη ψήφο μας. 
Άρα συμπεραίνει κανείς εύλογα πως: "Είμαστε όλοι μέσα στο βούρκο, όμως μερικοί από εμάς κοιτάζουμε τα αστέρια"...
Πίσω από κάθε σκάνδαλο κρύβεται η ανοχή μας. Η νοοτροπία μας. Η στάση "εγώ προχωρώ και ανεβαίνω γιατί έχω μέσον". Ή το περίφημο "έβαλε κανείς το δάχτυλο του στο μέλι και δεν το γεύτηκε;".
Ναι. Αυτοί είμαστε.

http://www.24h.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου