Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

"Καταρρέει" η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου και του ευρώ

"Καταρρέει" η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου και του ευρώ
Έκτακτη συνεδρία Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας για να δοθεί ένα τέλος στη συνεχή πτώση της τουρκικής λίρας.
Απίστευτες διακυμάνσεις στις ισοτιμίες της τουρκικής λίρας με ευρώ και δολάριο.
Ραγδαία ήταν η ανάκαμψη της τουρκικής λίρας μετά την ανακοίνωση για την έκτακτη συνεδρίαση αύριο, 28/1/2014, του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, ώστε να βρεθεί κάποια λύση στην συνεχιζόμενη κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία καταρρίπτει το ένα ιστορικό χαμηλό πίσω από το άλλο. 
Αυτήν την ώρα η τουρκική λίρα ανακάμπτει ραγδαία, αφού βρίσκεται στα 2,3087/ δολ. και στα 3,1558/ευρώ, από 2,3242/δολ και 3,1799/ευρώ αντίστοιχα την Παρασκευή, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί ακόμη έως και στα 3,26/ ευρώ και 2,38/δολ., με τις διακυμάνσεις να προκαλούν ίλιγγο. 
Η συνέχιση της πτώσης επιβεβαιώνει τους αναλυτές που θεωρούν πλέον ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, η οποία τελεί υπό την "καθοδήγηση" της πολιτικής ηγεσίας, δεν έχει κανένα ειδικό βάρος παρέμβασης στις αγορές. 
Η παγκόσμια μετατόπιση κεφαλαίων, από τις αναδυόμενες οικονομίες στο δολάριο και στα αμερικανικά assets, βρίσκει την Τουρκία ευάλωτη και αδύναμη να στηρίξει το νόμισμα της. 
Άλλωστε, θύμα της σταδιακής άρσης των μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από τη Fed, η οποία και προκάλεσε αυτή τη μετατόπιση, δεν είναι μόνο η Τουρκία, αλλά τα περισσότερα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. 
Το νοτιοαφρικανικό ραντ, το ρωσικό ρούβλι και το πέσο Αργεντινής, βρίσκονται σε περιδίνηση, προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις στις οικονομίες των εν λόγω χωρών. 
Σύμφωνα με τη Citigroup και τον αναλυτή Luis Costa, η Τουρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα "θύματα" της απόφασης της Fed των ΗΠΑ να περιορίσει τη στήριξη της αμερικανικής
οικονομίας.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της εξακολουθεί να είναι τεράστιο, η πολιτική σταθερότητα κρέμεται από μία κλωστή και η Κεντρική Τράπεζα δεν είναι ανεξάρτητη να ασκήσει την πολιτική που θα έπρεπε.
"Η ιστορία της λίρας είναι εξαιρετικά περίπλοκη και τα επίπεδα του 2,3 δείχνει ότι οι στηρίξεις δεν υφίστανται. Η κίνηση έγινε πολύ γρήγορα και έχει σπάσει όλες τις προβλέψεις", αναφέρει ο Costa.
"Η κεντρική τράπεζα έχει χάσει πολύτιμα συναλλαγματικά αποθέματα, την ώρα που πιέζεται από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων", δήλωσε ο Peter Kinsella, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Commerzbank, για να προσθέσει ότι όσο βλέπουμε επιθετικά αντίμετρα από την κεντρική τράπεζα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιο επιθετική κίνηση του νομίσματος μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Υπενθυμίζει μάλιστα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πρόσφατα επέκρινε την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας για τις αδιαφανείς νομισματικές πολιτικές της, καλώντας τους φορείς χάραξης πολιτικής να επιμείνουν σε μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητα για να δαμαστεί ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός.
"Η αγορά έχει στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα προς την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας: Θέλει αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Διαφορετικά οι πωλήσεις των συναλλαγματικών αποθεμάτων δεν θα είναι αποτελεσματικές", δήλωσε ο M. Yardimci, επικεφαλής του συναλλάγματος της ING στην Κωνσταντινούπολη.

Αλεξάνδρα Τόμπρα - Δημοσιογράφος
Πηγή: bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου