Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Εκλογές για εκπροσώπηση των Τ/κ στο ΕΚ ζητά το ΡΤΚ

Οι δύο θέσεις των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι «υπό κατοχή και κατάληψη από τους Ελληνοκύπριους», ισχυρίστηκε ο ΓΓ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, Κουτλάι Ερκ.

Όπως αναφέρεται στον τ/κ Τύπο, η αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Αλεξάνδρα Ατταλίδου επισκέφθηκε χθες τα γραφεία του ΡΤΚ και ενημέρωσε το κόμμα για τις ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μάιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΡΤΚ, η κ. Ατταλίδου ανέφερε ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε ενέργειες για να μπορέσουν οι Τ/κ να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ερκ ανέφερε ότι για να μπορέσουν οι εκλελεγμένοι εκπρόσωποι των Τ/κ να κατέχουν τις θέσεις τους, η ΕΕ πρέπει να προβεί σε ενέργειες και να βρει λύσεις. Πρόσθεσε δε ότι εάν ισχύει το σύνταγμα του 1960 της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι μέλος της ΕΕ, τότε πρέπει οι δύο κοινότητες να εκλέξουν χωριστά τους δικούς τους πολιτικούς εκπροσώπους.

Γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε, και οι Τ/κ πρέπει στη δική τους πλευρά να κάνουν τις δικές τους εκλογές για να εκλέξουν τους εκπροσώπους που θα τους εκπροσωπήσουν στις θέσεις στο ΕΚ. Η ΕΕ πρέπει να βρει λύση στο θέμα, ανέφερε ο κ. Έρκ, και το λιγότερο, όπως συνέβη και στην ΚΣΣΕ, να δοθεί στους Τ/κ το καθεστώς του παρατηρητή απευθείας. Άλλες λύσεις δεν θα είναι συμβατές με το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστήριξε ο ΓΓ του ΡΤΚ.


- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/181373/ekloges-gia-ekprosopisi-ton-tk-sto-ek-zita-to-rtk#sthash.GCbDYh8a.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου