Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: Η υπόσχεση του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου

Total images: 1
Click to see images
ΤΟΥ ΔΡΑ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΥΡΟΥ* 

Τα αποτελέσματα της επίσημης αίτησης (Petition) για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της μπήκαν επιτακτικά ψηλά στις προτεραιότητες του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου και η προώθηση της αποτελεί μία από τις κύριες αποστολές του. Η προσπάθεια η οποία ενορχηστρώθηκε από τον Σύνδεσμο μπορεί να συνοψισθεί στα κάτωθι:
Ο Σύνδεσμος ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για συλλογή υπογραφών από τον απλό κόσμο και από τους διάφορους συνδέσμους για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας μας δικαίωσε καθώς συγκεντρώθηκαν πάνω από 50.000 υπογραφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια αυτή έγινε ταυτόχρονα με τη συμπαράσταση της Τουρκοκυπριακής Οργάνωσης για την Δημοκρατία (Λονδίνο), τα μέλη της οποίας ένωσαν τις φωνές τους μαζί μας για μία Αμμόχωστο ελεύθερη και κατοικημένη από τους νόμιμους κατοίκους της. Επίσης η Τουρκοκυπριακή οργάνωση « Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο» από την κατεχόμενη Αμμόχωστο πραγματοποίησε μια πάρα πολύ αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση η οποία και ανατέθηκε σε ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών ώστε να αποτυπωθεί τι επιθυμούν οι κάτοικοι της κατεχόμενης Αμμοχώστου και πόσο πρόσφορο είναι το έδαφος ώστε οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες της Αμμοχώστου να επιστρέψουν πίσω στα σπίτια τους και στις περιουσίες τους. 
Προς μεγάλη μας έκπληξη είδαμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 73 % των Τουρκοκυπρίων της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ψήφισε υπέρ της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ενώ μόνο ένα 4% αντιτίθεται και ένα 23% των ερωτηθέντων παραμένει ουδέτερο. Αυτό το μαγικό αποτέλεσμα, που μας αφήνει άφωνους ξεπερνά κάθε αισιόδοξη προσδοκία και δείχνει ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της δεν είναι μονόπλευρη αλλά αποτελεί έντονη επιθυμία και των δύο πλευρών.
Το πρόβλημα όπως το κατανοούμε εναπόκειται αποκλειστικά στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, η οποία αποδεχόμενη τις πιέσεις της Τουρκίας έρχεται σε σύγκρουση με το τι επιθυμεί ο λαός των Τουρκοκυπρίων και μη, στα κατεχόμενα. Φυσικά το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί ο ψευδο – πρωθυπουργός των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, διότι η πλειοψηφία από την πρόσφατη εκλεγμένη ψευδο-βουλή τους, τάσσεται υπέρ της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της τώρα πριν την έναρξη των συνομιλιών. Φαίνεται όμως ότι η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων στο σύνολό της, δεν σταματά να είναι μαριονέττα κάτω από την Τουρκική πολιτική. Εκεί είναι το πρόβλημα για την έλλειψη προόδους στον τομέα της επιστροφής Αμμοχώστου αλλά και της λύσης του Κυπριακού προβλήματος.
Οι Αμμοχωστιανοί όμως, και ειδικά εμείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιμένουμε και θέτουμε αυτό το θέμα ως πρωταρχικό αίτημα και προτεραιότητα, ούτως ώστε να καλλιεργηθεί το κατάλληλο κλίμα πριν από τις συνομιλίες για τη συνολική λύση του Κυπριακού. Το ψήφισμά μας με τις χιλιάδες υπογραφών για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της καθώς και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στα κατεχόμενα έχουν δοθεί στον Βρετανό Πρωθυπουργό David Cameron και στα μέλη της Βρετανικής Βουλής, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso και τα μέλη της, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz και στα μέλη του, και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy.
Η προτεραιότητα τώρα του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου είναι να δοθεί το ψήφισμα στον αρχηγό των Φιλελευθέρων Δημοκρατών της συγκυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου Nick Clegg και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγό των Εργατικών Edward Miliband. Ακόμα το ψήφισμα προγραμματίζεται να δοθεί στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon και στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Barack Obama και στην κυβέρνησή του. 
Εμείς επιμένουμε στο πάγιο αίτημά μας για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της ακριβώς όπως συμφωνήθηκε στις συνομιλίες υψηλού επιπέδου του 1979 μεταξύ Κυπριανού και Ντενκτάς, τις Διακηρύξεις της ΕΕ και τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ όπως το 550 του 1984. Είναι ανεπίτρεπτο στον 21ο αιώνα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχει κατοχή σχεδόν του 40% του εδάφους της. Ειδικά αυτή η ανεπίτρεπτη κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Τουρκία η οποία είναι η κατοχική δύναμη στην Κύπρο και θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, αγνοεί με προκλητικό τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και παραβιάζει κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο.
Αν και αναγκασμένοι σαν πρόσφυγες να είμαστε, προσωρινά, μακριά από την πατρίδα μας, εν τούτοις δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά για τα δίκαιά μας. Η υπόσχεσή μας ειδικά στους πρόσφυγες της Αμμοχώστου είναι ότι ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου (ΗΒ) δε θα σταματήσει ποτέ να αγωνίζεται για την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους και ειδικά, σαν μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της πριν από την έναρξη των συνομιλιών. Είμαστε έτοιμοι να πάμε και να κτυπήσουμε όλες τις πόρτες κέντρων αποφάσεων που επηρεάζουν τις τύχες μικρών και ανυπεράσπιστων κρατών, όπως το δικό μας.
Η υπόσχεση η δική μας είναι ότι η Τουρκία θα βρίσκει πάντα τον Σύνδεσμο Αμμοχώστου ΗΒ (που στα μάτια των χιλιάδων Αμμοχωστιανών προσφύγων του ΗΒ είναι ο αντιπροσωπευτικός τους Σύνδεσμος), να αγωνίζεται και να ξεσκεπάζει τα καταχθόνια σχέδιά της. Και αυτά δεν είναι άλλα από την χρησιμοποίηση των Τουρκοκυπρίων για να ζητήσουν δικό τους κρατίδιο με δική τους διεθνή Ιθαγένεια, Προσωπικότητα και Κυριαρχία. Να γεμίσουν το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου με παράνομους μετανάστες από την Τουρκία με τελικό σκοπό την υφαρπαγή ολόκληρης της νήσου.
Όμως όσος καιρός και να περάσει εμείς θα αγωνιζόμαστε για τα δίκαιά μας, για μια ελεύθερη Κύπρο, χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς πρόσφυγες, για ένα κράτος, για μια Κύπρο με μια διεθνή Προσωπικότητα, μια Ιθαγένεια και μια Κυριαρχία. Η δική μας η υπόσχεση είναι ότι δε θα υποστείλουμε ποτέ τη σημαία του αγώνα, ώσπου ο ήλιος της λευτεριάς θα ανατείλει στην Αμμόχωστο. 

*Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Αγγλίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου Η.Β. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου