Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Οι Τροϊκανοί "ξεσκονίζουν" το Δημοσιονομικό πλαίσιο

Δημοσιονομικό πλαίσιο, Ελ. Εγγυημένο Εισόδημα και ιδιωτικοποιήσεις εξετάζει σήμερα η Τρόικα.
Δημοσιονομικό πλαίσιο, Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το νομοθετικό πλαίσιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και οι εξελίξεις στην αγορά ακινήτων θα τεθούν μεταξύ άλλων στις επαφές των τεχνοκρατών της Τρόικας, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
Το πρωί (09:00) τεχνοκράτες της Τρόικα θα συζητήσουν με τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού του ΥΠΟΙΚ τις εξελίξεις σε σχέση με την υλοποίηση της δέσμευσης για δημοσιονομικό πλαίσιο και το νόμο ομπρέλα που διέπει τη Διαχείριση Δημοσίων Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα κατατέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών ο νόμος περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Την ίδια ώρα, σε χωριστή συνάντηση, παρουσία εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα εξεταστεί η αγορά ακινήτων, με έμφαση στην επίσπευση των έκδοσης τίτλων, την άρση των εμποδίων στην έκδοση τίτλων, τις αιτήσεις που λήφθηκαν για πρόσβαση στα στοιχεία του Κτηματολογίου, καθώς και το θέμα των εξειδικευμένων δικαστών και της εκπαίδευσής τους για την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων σύμφωνα με το εμπορικό δίκαιο και τους νόμους ακίνητης ιδιοκτησίας.
Εξάλλου, οι Τροϊκανοί θα συζητήσουν την κατάσταση στον κατασκευαστικό τομέα με αντιπροσωπεία της εταιρείας Cybarco.
Μεταξύ 11:00-13:00, Τεχνοκράτες της Τρόικα θα συζητήσουν με εκπροσώπους του ΥΠΟΙΚ και της Κεντρικής Τράπεζας το θέμα των κυβερνητικών εγγυήσεων στους Δήμους, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του δανείου που παραχωρήθηκε από αυστριακή τράπεζα.
Νωρίς το απόγευμα, τεχνοκράτες της Τρόικα θα συζητήσουν με αξιωματούχους του ΥΠΟΚ τη νομοθεσία για τη ρύθμιση και τη λειτουργία των ημικρατικών οργανισμών, καθώς και το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο για την διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων.
Νωρίς το απόγευμα (14:00-16:00) τεχνοκράτες της Τρόικα θα συζητήσουν με εκπροσώπους των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και της Στατιστικής Υπηρεσίας το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα, τον τελικό σχεδιασμό του αναθεωρημένου συστήματος προνοίας και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Εργασίας, ενώ θα ακολουθήσει εξέταση της εισπρακτικής απόδοσης του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και της Υπηρεσίας ΦΠΑ ανά τομέα.
Στις 18:00 τεχνοκράτες της Τρόικα θα συναντηθούν με αντιπροσωπεία της ΡΑΕΚ.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι συναντήσεις της Τρόικα για το θέμα του νομικού πλαισίου κατά ξεπλύματος χρήματος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τεχνοκράτες της Τρόικα θα επισκεφθούν τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, όπου θα εξετάσουν την εποπτεία του κλάδου των δικηγόρων σε θέματα ξεπλύματος, ενώ θα πραγματοποιηθεί και αντίστοιχη συνάντηση με το Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου στα γραφεία του ΣΕΛΚ.
Θέματα Τράπεζας Κύπρου και το Κεντρικό Μητρώο πιστώσεων συζητεί η Τρόικα στην Κεντρική Τράπεζα
Συνάντηση με εκπροσώπους της Τράπεζας Κύπρου για το θέμα της αναδιάρθρωσης δανείων θα έχει εκ νέου σήμερα στην Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) κλιμάκιο τεχνοκρατών της Τρόικας, οι οποίοι αξιολογούν την πορεία του κυπριακού προγράμματος που αφορά το χρηματοπιστωτικό τομέα.
Επίσης, σε άλλη συνάντηση, εκπρόσωποι της Τρόικας θα
συζητήσουν με τεχνοκράτες της ΚΤ το κεντρικό μητρώο πιστώσεων, στο οποίο θα καταχωρούνται όλοι οι δανειζόμενοι και οι δικαιούχοι, τόσο από εμπορικές τράπεζες όσο και από συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να διευκολύνονται τα ιδρύματα αυτά να ελέγχουν τις νέες αιτήσεις για δάνεια σε σχέση με το μητρώο.
Θέματα της Τράπεζας Κύπρου, όπως είναι η ρευστότητα της Τράπεζας και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είχαν συζητηθεί και την περασμένη Τετάρτη.
Στο μεταξύ, σήμερα υποβάλλεται για έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού, όπως προνοείται και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο θέτει χρονοδιάγραμμα υποβολής του Σχεδίου μέχρι 31 Ιανουαρίου του 2014.
Μετά την έγκριση, το Σχέδιο θα οδηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να δώσει αρχές Μαρτίου, όπως αναμένεται, το πράσινο φως για την παραχώρηση του €1,5 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, ποσό το οποίο βρίσκεται ήδη κατατεθειμένο, υπό μορφή τίτλων (securities account), στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
Το ποσό αυτό εξασφαλίζει, σύμφωνα με το μνημόνιο, ότι δεν θα χρειαστεί να υπάρξει απαίτηση για συνεισφορά των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού.
Με βάση τον οδικό χάρτη που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, η υποβολή του σχεδίου αναδιάρθρωσης αποτελεί ορόσημο για την επόμενη σημαντική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου