Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Αντικρουόμενες οι πληροφορίες


ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ


Είναι ήδη «ενοικιασμένο» το Πέντε Μίλι, λέει η «διεύθυνση βακουφίων»
Εν μέσω διαμαρτυριών στις ελεύθερες περιοχές, οι Τούρκοι τσακώνονται για το ποιος έχει τα «δικαιώματα» και σε ποιον πρέπει να αποτείνονται οι υποψήφιοι σφετεριστές


Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες που έρχονται στα κατεχόμενα, αναφορικά με την «ενοικίαση» της παραλίας Πέντε Μίλι στην Κερύνεια σε τουρκική εταιρεία για ανάπτυξη για τα επόμενα 49 χρόνια. Χθες, ο λεγόμενος διευθυντής βακουφίων Ιμπραχίμ Μπεντέρ δήλωσε πως όντως ο όμιλος εταιρειών Αλτίνμπας έκανε αίτηση, αλλά η παραλία βρίσκεται στην «κατοχή» της εταιρείας Τόρι. Πρόσθεσε ότι η περιοχή, με λεγόμενη συμφωνία της «διεύθυνσης βακουφίων» και κατόπιν έγκρισης του «υπουργικού συμβουλίου», έχει «ενοικιαστεί» στην Τόρι για 30 χρόνια. «Μέχρι σήμερα καμιά μεταβίβαση γι’ αυτό δεν έχει γίνει», διευκρίνισε.

Αλλαγή «συμφωνίας»
Ο Βακκάς Αλτίνμπας και ένα ακόμη πρόσωπο και οι εταιρείες τους, συνέχισε ο Μπεντέρ, έχουν καταθέσει αιτήσεις στη «διεύθυνση βακουφίων» για ν' αναλάβουν το μέρος και το θέμα της αλλαγής της υφιστάμενης συμφωνίας ενοικίου, αλλά και αξιολόγησης των πρωτοκόλλων, μελετούν οι νομικοί, αλλά δεν έχει περιέλθει στην ατζέντα του «διοικητικού συμβουλίου» της «διεύθυνσης». Για οποιαδήποτε αλλαγή, είπε, θα χρειαστεί και πάλι η έγκριση του «υπουργικού συμβουλίου», όπως έγινε και με την εταιρεία Τόρι. Ενοικιάσεις πέραν των 30 χρόνων, πρόσθεσε, μπορούν να εγκριθούν μόνο από τη «βουλή». Ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γκιοργκαντζίογλου δήλωσε, πάντως, ότι το θέμα δεν βρίσκεται στην ατζέντα ούτε της «διεύθυνσης βακουφίων», ούτε του «υπουργικού συμβουλίου». Έκανε, δε, έκκληση προς την ενδιαφερόμενη εταιρεία να μην προχωρήσει με τη συμφωνία ενοικίασης.

Ο καθένας τα δικά του
Σύμφωνα με τη «Γενί Ντουζέν», ο Βακκάς Αλτίνμπας έκανε δήλωση λέγοντας ότι η σκέψη του είναι για ξενοδοχείο στο Πέντε Μίλι, αλλά τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο ήταν λίγο παρατραβηγμένα. Όπως ανέφερε, έχουν συμφωνήσει για ν’ αναλάβουν την παραλία με τη διοίκηση επιχειρήσεων και έχουν προσφύγει στη «διεύθυνση βακουφίων», αλλά επειδή δεν μπορούν να πάρουν και το εστιατόριο Αλτίνκαγια (Χρυσή άμμος) που βρίσκεται εκεί, δεν μπορούν να προχωρήσουν τα σχέδια για την ξενοδοχειακή μονάδα.

Μιλώντας επίσης στην εφημερίδα, ο «υπουργός» εσωτερικών, Τεμπερουκέν Ουλουτσάι, επιβεβαίωσε ότι έγινε η αίτηση από τον όμιλο Αλτίνμπας αλλά δεν έχει έρθει στην ατζέντα του «διοικητικού συμβουλίου» της «διεύθυνσης βακουφίων», λέγοντας πως γι’ αυτό χρειάζεται η έγκριση και του «υπουργικού συμβουλίου». Για το θέμα της ανέγερσης ξενοδοχείου στο Πέντε Μίλι, είπε, έχει αποστείλει τις σχετικές πληροφορίες στο «τμήμα» πολεοδομίας, αλλά ούτε και από εκεί έχει έρθει έγκριση. Το «διοικητικό συμβούλιο» της «διεύθυνσης βακουφίων» δεν μπορεί να συνεδριάσει γιατί, όπως δήλωσε στη «Γενί Ντουζέν» ο παραιτηθείς «πρόεδρος», Χουσεΐν Ινάν, ενώ έχει καιρό που ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του, δεν υπάρχει νέος διορισμός, ενώ και το «διοικητικό» είναι ελλιπές σε αριθμό και νομικά δεν μπορούν να προχωρήσουν σε συνεδρίες.

Ενδεικτική κίνηση
Επί του θέματος τοποθετήθηκαν χθες και κάποια από τα κόμματα. Η παράνομη παραχώρηση της παραλιακής περιοχής στο Πέντε Μίλι της Κερύνειας για τουριστική εκμετάλλευση σε τουριστικό όμιλο εταιρειών της Τουρκίας καταδεικνύει τις αμετάβλητες επιδρομικές - επεκτατικές επιδιώξεις της, σχολίασε η ΕΔΕΚ. Πρόκειται γι' ακόμα ένα δείγμα ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για τους Τουρκοκύπριους, ούτε και έχει ειλικρινείς προθέσεις για εξεύρεση βιώσιμης διευθέτησης στο Κυπριακό, παρά μόνο χρησιμοποιεί το ψευδοκράτος ως εργαλείο εδραίωσης της παράνομης παρουσίας της στην Κύπρο, ανέφερε το ΕΥΡΩΚΟ. Η «ενοικίαση» αποδεικνύει περίτρανα γι' ακόμα μια φορά τις προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με το Κυπριακό και είναι ακόμα μια απόδειξη ότι η Τουρκία άλλα λέει, άλλα κάνει, άλλα εννοεί, τόνισαν οι Οικολόγοι.

Συνεδριάζει το Εθνικό
Εν τω μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για την Παρασκευή, κατά την οποία θα συνεχιστεί η συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό και θα γίνει από τον Πρόεδρο ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων για τις επαφές του στη Βρετανία. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Βίκτωρα Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει σταματήσει καθόλου τις προσπάθειές του για τη δημιουργία αυτών των συνθηκών που θα μας επιτρέψουν να μπούμε σε διάλογο και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. «Γι’ αυτό και ο κ. Ντάουνερ επισκέφθηκε την Κύπρο, δεν έκρινε σκόπιμο να δει τους δύο ηγέτες, είδε όμως τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών και έχουν ανταλλάξει πολλές απόψεις», είπε.
Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, με τον οποίο συζήτησε και το Κυπριακό. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, εκφράστηκε από κοινού η ευχή να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερον, ενώ ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι η πλευρά του επέδειξε εποικοδομητική στάση, εκφράζοντας την προσδοκία τα Η.Ε. να ακολουθήσουν μια πιο αποφασιστική στάση.


http://www.sigmalive.com/simerini/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου