Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Ευρωπαϊκό μάστερ στα ανθρώπινα δικαιώματα

Η παγκοσμιοποίηση με επιστημονική κάλυψη.
Ένα δια-πανεπιστημιακό πρόγραμμα με 41 συνεργαζόμενα πανεπιστήμια, ένα εκ των οποίων είναι το Παν. Κύπρου.Το ευρωπαϊκό μάστερ στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον εκδημοκρατισμό δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές για τους αποφοίτους του. Επιβραβεύει κάθε χρόνο τους 15 απόφοιτούς του με την καλύτερη επίδοση με εξασφάλιση θέσεων εξάμηνης πρακτικής στους πιο σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Έχει πλέον αποδειχτεί ότι η παγκοσμιοποίηση, με τη μορφή που έχει λάβει, δεν αφορά μόνο στην ενοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά όλους τους τομείς της ανθρώπινης ύπαρξης. Στο πλαίσιο αυτό, οι δια-πανεπιστημιακές συνεργασίες καταδεικνύουν ότι η διάδοση της γνώσης μπορεί να ανοίξει ορίζοντες στην περαιτέρω ανάπτυξη των κοινωνιών και την ευημερία των ανθρώπων. Σημαντική προς τούτο το σκοπό είναι η συνεισφορά του μεταπτυχιακού προγράμματος στα ανθρώπινα δικαιώματα και τον εκδημοκρατισμό, το οποίο προσφέρεται από το Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Κέντρο EIUC. Το EIUC εδρεύει στη Βενετία και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας 41 πανεπιστημίων απ' όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μέχρι στιγμής το μεταπτυχιακό του EIUC έχει 900 απόφοιτους, εκ των οποίων οι Κύπριοι μετριούνται ακόμη στα δάκτυλα του ενός χεριού. Οι φοιτητές περνούν το πρώτο εξάμηνο στη Βενετία και το δεύτερο, ανάλογα με την εξειδίκευση που θέλουν να ακολουθήσουν, σε ένα από τα 41 συνεργαζόμενα πανεπιστήμια τα οποία δέχονται μερικούς φοιτητές κάθε χρόνο. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου δέχεται ένα με δύο. Μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει συνολικά τέσσερις φοιτητές.
Η δρ Καλλιόπη Αγαπίου-Ιωσηφίδου, επίκουρη καθηγήτρια και κάτοχος της ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet (2001) στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπεύθυνη για το ευρωπαϊκό μάστερ στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον εκδημοκρατισμό, και για τη συνεργασία Πανεπιστήμιου Κύπρου με EIUC, σε συνέντευξή της στον "Π" τονίζει τη σημαντικότητα του προγράμματος.
Σε τι διαφέρει το ευρωπαϊκό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στα ανθρώπινα δικαιώματα και τον εκδημοκρατισμό του EIUC από άλλα ανάλογα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια;
Πέρα από το γεγονός ότι προσφέρεται σε μια μαγευτική πόλη, τη Βενετία, το ευρωπαϊκό μάστερ στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον εκδημοκρατισμό (European Master in Human Rights and Democratization) αποτελεί ένα μοναδικό πρόγραμμα διαπανεπιστημιακής συνεργασίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με τη συμμετοχή κορυφαίων πανεπιστημίων και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Αναφέρεται ρητά στον Κανονισμό (ΕΚ/1889/2006) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση χρηματοδοτικού μέσου για προαγωγή της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Το Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Κέντρο συνεργάζεται θεσμικά με την Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ην. Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την UNESCO και το Γερμανικό Γραφείο Τεχνικής Βοήθειας. Συνεργάζεται επίσης κατά καιρούς με τα Υπουργεία Εξωτερικών των κρατών μελών για υποστήριξη της προεδρίας της ΕΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στηρίζεται ενεργά από τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης της Βενετίας.Ο πραγματικά μοναδικός χαρακτήρας του προγράμματος δεν σταματά όμως εδώ. Διαφαίνεται μέσα από το περιεχόμενο (διεπιστημονικότητα), τη δομή (το πρώτο εξάμηνο στη Βενετία και το δεύτερο σε ένα από τα 41 συνεργαζόμενα πανεπιστήμια), τις εμπειρίες που προσφέρει στους φοιτητές (ταξίδι για έρευνα πεδίου, πολυπολιτισμικό περιβάλλον). Από μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα, μπορεί κανείς να αποκομίσει περισσότερα: http://www.emahumanrights.org/..
.
.
.
.
Πού εργοδοτούνται οι απόφοιτοι;
Το ευρωπαϊκό μάστερ στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον εκδημοκρατισμό δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές για τους αποφοίτους του, οι οποίες αρχίζουν αμέσως μετά την αποφοίτησή τους. Επιβραβεύει κάθε χρόνο τους 15 απόφοιτούς του με την καλύτερη επίδοση με εξασφάλιση θέσεων εξάμηνης πρακτικής στους πιο σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ΟΗΕ και άλλοι σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί. Η διεπιστημονικότητα του προγράμματος, το άνοιγμά του στον κόσμο διανοίγει αντίστοιχα καινοτόμες και ενδεχομένως συναρπαστικές επαγγελματικές οδούς: σε αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε όλες τις ηπείρους, σε διεθνείς ή τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, π.χ. ως παρατηρητές εκλογών ή ως εμπειρογνώμονες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς να ξεχνούμε τα Υπουργεία Εξωτερικών των κρατών μελών, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς. Θα ήθελα εδώ να επισημάνω ότι ενώ συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία των νέων μας για επαγγελματική αποκατάσταση, πλην όμως θεωρώ λανθασμένη την επικράτηση μιας εργαλειακής αντίληψης στην παιδεία. Η καλλιέργεια της ελευθερίας του πνεύματος και πανανθρώπινων αξιών, η απόκτηση κριτικής σκέψης και επιστημονικών μεθόδων αποτελούν εφόδια ζωής και είναι πολύ πιο σημαντικά, τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο. Μερικοί μπορεί να επιχειρηματολογήσουν ότι στη σημερινή εποχή του άκρατου ανταγωνισμού και της παγκοσμιοποίησης η αγορά εργασίας απαιτεί μια πιο άμεση σύνδεση των πανεπιστημιακών σπουδών με την επαγγελματική αποκατάσταση. Η απάντησή μου είναι ότι η παιδεία, με την έννοια της καλλιέργειας του πνεύματος του ανθρώπου, είναι πολύ πιο αναγκαία στις σύγχρονες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, καθώς η καινοτομία, η δημιουργικότητα, η επιχειρηματικότητα είναι περισσότερο αποτέλεσμα της ευρύτητας του πνεύματος παρά στενών επαγγελματικών προσόντων. Επίσης, η πολιτιστική ιδιαιτερότητα είναι αυτό που μας διακρίνει και μας προφυλάσσει από το 'χωνευτήρι' της παγκοσμιοποίησης.

Πηγή : http://www.politis-news.com/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου