Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Συνάντηση στην Κύπρο των Προέδρων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων του Νότου της ΕΕ

Η πρώτη Συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το ερχόμενο Σάββατο. 

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η Συνάντηση «διοργανώνεται με δική μας πρωτοβουλία που λήφθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της ΕΕ (COSAC) που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας μεταξύ 27 – 29 Οκτωβρίου 2013».

Όπως είπε, «κατόπιν διαβουλεύσεων με τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, απευθύναμε επιστολές προς όλα τα κοινοβούλια των χωρών του Νότου, με ημερομηνία 15 Νοεμβρίου 2013, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό σε πολιτικές κοινού ενδιαφέροντος στα πλαίσια των διακοινοβουλευτικών συναντήσεων της COSAC».

Στην Ευρώπη, είπε, «ο συντονισμός είναι ένα θετικό στοιχείο που οφείλουμε να κτίσουμε πάνω του, με στόχο την προώθηση πολιτικών που θα είναι ωφέλιμες για την χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα».

Η πρωτοβουλία αυτή, πρόσθεσε, «απορρέει από την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό και συνεργασία μεταξύ των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων του Νότου της Ένωσης, που αντιμετωπίζουν σήμερα κοινές προκλήσεις όπως η οικονομική κρίση, με όλες τις επιπτώσεις, η αυξημένη παράνομη μετανάστευση και άλλα σημαντικά θέματα».

«Η προ-συνεννόηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι μια εποικοδομητική τακτική που είναι δυνατόν να λειτουργήσει ωφέλιμα για όλα τα κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου», συμπλήρωσε.

Στη Συνάντηση, είπε, «προσκλήθηκαν τα κοινοβούλια 8 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και θα παρευρεθούν τα 7. Ειδικότερα δήλωσαν συμμετοχή τα κοινοβούλια των χωρών της Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Κροατίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας. Το Ισπανικό Κοινοβούλιο, λόγω άλλων υποχρεώσεων, δεν θα συμμετάσχει».

Η συνάντηση, ανέφερε, «αποσκοπεί στη δημιουργία ενός άτυπου φόρουμ, όπου οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Νότου, θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάζουν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να συντονίζονται, ώστε, στο βαθμό του δυνατού, να προβαίνουν σε κοινές εισηγήσεις και να στηρίζουν κοινές θέσεις επί των θεμάτων που θα επιλέγονται για να τεθούν προς συζήτηση στις ημερήσιες διατάξεις των Διασκέψεων της COSAC».

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «η ημερήσια διάταξη της πρώτης Συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων του Ευρωπαϊκού Νότου περιλαμβάνει, στο μεγαλύτερο μέρος της, θέματα που αφορούν στην καθιέρωση και οργάνωση της εν λόγω Συνάντησης».

Με αυτή την προσπάθεια, σημείωσε, «η Κύπρος αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό και ουσιαστικό ρόλο στα τεκταινόμενα της ευρύτερης

περιοχής και αν οι σκοποί της πρωτοβουλίας αυτής ευοδωθούν, όπως ελπίζουμε, θεωρούμε ότι η Συνάντηση θα δημιουργήσει μια επιπλέον κίνηση αλληλεγγύης και ενδυνάμωσης μεταξύ των χωρών του Νότου της Ένωσης για θετικά βήματα στην αντιμετώπιση των νέων δεδομένων που ταλανίζουν με πρωτόγνωρη ένταση και διάρκεια την περιοχή μας και τους πολίτες μας».

«Και ευχόμαστε και εισηγούμαστε παρόμοιες πρωτοβουλίες να αναληφθούν και στο επίπεδο κυβερνήσεων», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, είπε ότι «με το πέρας της Συνάντησης, αναμένεται να υιοθετηθεί Διακήρυξη, η οποία θα προωθηθεί στην επικείμενη Διάσκεψη των Προέδρων της COSAC, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2014, στο πλαίσιο της τρέχουσας Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, την οποία και χαιρετίζουμε».


http://www.maxhnews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου