Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Αποκαλύπτουμε την Επιστολή Έρογλου στον Μπαν Γκι Μουν

Στην ελληνική πλευρά επιμένει να επιρρίπτει την ευθύνη για την αποτυχία σύνταξης κοινής δήλωσης ο Ντερβίς Έρογλου. Σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ημερομηνίας 20 Ιανουαρίου, η οποία παρουσιάστηκε απόψε στις «Τομές στα Γεγονότα» στο Sigma, ο εγκάθετος της κατοχής εμφανίζεται ως το «καλό παιδί», κατηγορώντας προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και την ε/κ πλευρά ευρύτερα, για κωλυσιεργία και έλλειψη πολιτικής βούλησης για επανέναρξη των συνομιλιών.
 
Ταυτόχρονα ο Έρογλου επαναλαμβάνει ότι το τελικό προσχέδιο το οποίο υπέβαλε είναι αυτό της 14ης Δεκεμβρίου και επιμένει σε αυτό το κείμενο, τονίζοντας ότι συντάχθηκε με την συμμετοχή όλων των μερών και λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες.
 
Name
 
Ιστορική αναδρομή
Η επιστολή αρχίζει με επίκληση παλαιότερης επιστολής του προς τον Μπαν Κι Μουν, μόλις εξελέγη "πρόεδρος", κατά την έκφρασή του, με την οποία διαβεβαίωνε τη δέσμευση του στην ΔΔΟ. 
Ο Έρογλου μίλησε για ετοιμότητα που εξέφρασε για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που είχαν μείνει καθώς και για αποδοχή των παραμέτρων και των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Κάπου εδώ αρχίζει η επίθεση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, λέγοντας πως ανέμενε την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση και από τον ίδιο, κάτι που δεν συνέβη. «Δυστυχώς, όχι μόνο ο κ. Αναστασιάδης απέτυχε να το πράξει αλλά επίσης αρνήθηκε να προσέλθει στη διαπραγματευτική τράπεζα, θέτοντας προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνολικών διαπραγματεύσεων με διάφορες προφάσεις», αναφέρει.
 
Καλή θέληση! 
Ακολούθως ο Έρογλου ισχυρίζεται πως συμφώνησε να εμπλακεί στη σύνταξη μιας κοινής δήλωσης, ως μια επίδειξη καλής θέλησης και προσωπικής του επιθυμίας να αφουγκραστεί τις ανησυχίες της ε/κ πλευράς. Όπως υποστηρίζει, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας, η τ/κ πλευρά εργάστηκε εποικοδομητικά και επέδειξε ύψιστη ευελιξία. Προς αυτό το σκοπό αποδέχθηκε το έγγραφο που προετοιμάστηκε από τα Η.Ε. στις 7 Οκτωβρίου 2013.
 
Στη συνέχεια, όπως λέει, αποδέχτηκε ένα άλλο προσχέδιο των ΗΕ στις 11 Δεκεμβρίου και την τελευταία στιγμή πρότεινε το γνωστό  προσχέδιο που ετοιμάστηκε με ενεργό συμμετοχή όχι μόνο των ΗΕ αλλά και άλλων παραγόντων, όπως η Τουρκίας. 
 
Ο Έρογλου χαρακτήρισε την εν λόγω πρόταση ως προσφορά. Σημειώνεται ότι, το έγγραφο στο οποίο αναφέρεται, είναι εκείνο της 14ης Δεκεμβρίου.
«Κάνοντας αυτή την επώδυνη θυσία, επέδειξα πολιτικό θάρρος και ηγεσία. Προς μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση, όμως, αντί να γίνει αποδεκτή αυτή μας η κίνηση, η ε/κ πλευρά επιχείρησε να την υπονομεύσει, στέλνοντας δικό της προσχέδιο, το οποίο ξεκάθαρα έχει ως στόχο να υποτιμήσει τις βάσιμες ανησυχίες μας σε σοβαρά ζητήματα, αφήνοντας την πόρτα ανοικτή σε άσκηση επικυριαρχίας από τη μια πλευρά στην άλλη και σε αυτή την περίπτωση από την ε/κ στην τ/κ», γράφει ο εγκάθετος της κατοχής. Μιλά, μάλιστα, για μανούβρα, η οποία εκφύλισε την προσπάθεια. Παρουσιάζει, ταυτόχρονα, τους Τ/κ ως τα θύματα των Ε/κ.
 
Name
 
Χρονοτριβή και διαστρέβλωση
Ο Ντερβίς Έρογλου κατηγορεί επανειλημμένως την Ε/κ πλευρά για  έλλειψη ειλικρίνειας, κωλυσιεργία, χρονοτριβή και παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Αναφέρεται, επίσης, στην επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ΓΓ αλλά και τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, κατηγορώντας τον για πλήρη διαστρέβλωση της εικόνας της προσπάθειας σύνταξης κοινής δήλωσης.  «Απορρίπτει κάθε έννοια «ασάφειας» εποικοδομητικής ή άλλης, «δημιουργικής σκέψης» ή ακόμη και «ισορροπημένου» συμβιβασμού. Δεν χρειάζεται καν να τονίσω ότι αυτά είναι σημαντικά στοιχεία οποιασδήποτε καρποφόρας διαπραγμάτευσης», υποστηρίζει στον Μπαν Κι Μουν.
 
Name
 
Ζητά πιέσεις
Σ' ότι αφορά τον τρόπο εξόδου από την παρούσα κατάσταση, ο Έρογλου καλεί τη διεθνή κοινότητα να πείσει την ε/κ πλευρά να εγκαταλείψει την αρνητική της στάση. «Ξεκάθαρα η ε/κ πλευρά χρειάζεται να ενθαρρυνθεί και να παροτρυνθεί για να αναθεωρήσει τη στρατηγική της κωλυσιεργίας και να υιοθετήσει μια προσέγγιση που να οδηγεί στην επανέναρξη των συνολικών συνομιλιών χωρίς περεταίρω καθυστέρηση», τονίζει.
 
Μάλιστα, από τα λεγόμενα του προκύπτει η εντύπωση πως θεωρεί ότι η πρόταση της τ/κ πλευράς είναι ζωντανή. «Είναι ειλικρινής μας ελπίδα, ότι το προσχέδιο της κοινής δήλωσης θα γίνει αποδεκτό στην παρούσα του μορφή, έτσι ώστε η τετράμηνη προσπάθεια για σύνταξή του να μην χαθεί», σημειώνει χαρακτηριστικά. Τέλος, αναφερόμενος στην πρόταση Αναστασιάδη για προσπάθεια σύνταξης «συντομότερου» κειμένου, ισχυρίζεται ότι είναι ανειλικρινής και θ' αποβεί μάταιη. 
Name
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/96405#sthash.IArB1WkP.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου