Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΣΒΟΜΠΟΤΑ: ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ Υπέρ ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό

Την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να εμπλακεί ενεργότερα στο Κυπριακό και ότι χρειάζεται να διοριστεί διακεκριμμένη προσωπικότητα ώστε να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης μεταξύ των δύο πλευρών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάννες Σβόμποτα μετά την συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Όπως ανέφερε ο κ. Σβόμποτα με τον κ. Αναστασιάδη, αλλά και τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη συζήτησε το Κυπριακό
"Το πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πάρα πολύ ευρύ και πάρα πολύ θετικό και πιστεύω ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να ανταποκριθεί θετικά" ανέφερε.

Θετικό να υπάρχει Τ/κ στο ευρωκοινοβούλιο
Ο κ. Σβόμποτα τάχθηκε υπέρ της εκπροσώπησης των Τ/κ στο ευρωκοινοβούλιο. Όπως είπε "πιστεύω ότι θα ήταν πολύ υποβοηθητικό αν οι Τουρκοκύπριοι συμμετείχαν σε αυτές τις εκλογές, κάποιες δυνατότητες θα δημιουργούνταν, και πιστεύω ότι είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Συζητήσαμε επίσης τη δυνατότητα να έρθουν παρατηρητές για τις εκλογές για να διαβεβαιώσουν τους Τουρκοκύπριους ότι όλα βαίνουν καλώς. Το να υπάρχει εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ήταν επίσης ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της ενότητας της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να βρούμε λύση που να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, συμβατή με το σύστημα λειτουργίας της ΕΕ. Αν τα δύο μέρη στη χώρα είναι πολύ ανεξάρτητα στην κυριαρχία τους τότε δεν μπορούμε να έχουμε μια χώρα εντός της ΕΕ με όλες τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται. Οι προτάσεις στο τραπέζι είναι πραγματικά καλές και ένα μεγάλο βήμα μπροστά προς τη θετική λύση του Κυπριακού».

Τρόικα: Απαραίτητες κάποιες μεταρρυθμίσεις, αλλά έχει ήδη η Κύπρος κατοχή
Κληθείς να σχολιάσει την πολιτική της Τρόικα στην Κύπρο, ο κ. Σβόμποντα είπε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις είναι απόλυτα απαραίτητες, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία οικονομικής δομής που δεν θα μπορούσαν να διαρκέσουν. Σημείωσε ωστόσο ότι η Τρόικα θέτει τις απαιτήσεις της κατά τρόπο που μπορεί να πει κάποιος ότι «υπάρχει ήδη μια κατοχή στην Κύπρο, η τουρκική, και δεν χρειάζεται άλλη».
Πρόσθεσε ότι ο τρόπος που λειτουργεί η Τρόικα πολλές φορές, αποκόβοντας κοινωνικές δαπάνες, έπρεπε να ήταν συμβατός με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και σημείωσε ότι η Τρόικα πρέπει να καταργηθεί και το θέμα της ύπαρξης της θα συζητηθεί σύντομα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
"Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να σταματήσουν», αλλά, πρόσθεσε, αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να αναληφθεί από τους πολίτες και τις πολιτικές δυνάμεις κατέληξε.

Ο Ομήρου χαιρετίζει τις δηλώσεις Σβόποντα
Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου χαιρέτισε τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόποτα με τις οποίες υποστηρίζει την θέση του ΚΣ ΕΔΕΚ για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό με την συμμετοχή του ΟΗΕ, της ΕΕ, των τριών εγγυητριών δυνάμεων για να είναι παρούσα η Τουρκία και να αναλάβει τις ευθύνες της, και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του σήμερα στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως όπως τόνισε ο κ. Σβόποτα, μια τέτοια διάσκεψη είναι απαραίτητη για την επίλυση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού δεδομένου ότι είναι η Τουρκία που είναι η κατοχική δύναμη.

Χαιρετίζουμε επίσης, είπε, τη δήλωση του Χάνες Σβόποτα για διορισμό
πολιτικής ευρωπαϊκής προσωπικότητας ως ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό για να εποπτεύει ότι οι πρόνοιες της λύσης που συζητούνται θα πρέπει να είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

"Αυτές οι δηλώσεις απαντούν στις φοβίες, τις αναστολές και τους δισταγμούς της Κυβέρνησης περί δήθεν μη αλλαγής στρατηγικής στο όνομα "του ρεαλισμού, του πραγματισμού και του εφικτού". Αλλά και προς άλλες πολιτικές δυνάμεις που παραμένουν προσκολλημένες σε μια αδιέξοδη και αναποτελεσματική στρατηγική 40 ολόκληρων χρόνων", συμπλήρωσε.

Ο κ. Ομήρου χαιρέτισε επίσης τις σαφείς και κατηγορηματικές τοποθετήσεις του Χάνες Σβόποτα κατά τις χθεσινές δηλώσεις του στη Βουλή και στην εκδήλωση στην Πύλη Αμμοχώστου.

"Η αποδοκιμασία του αντιδημοκρατικού θεσμού της Τρόικας, η απόρριψη των πολιτικών της λιτότητας, της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας και της αντιαναπτυξιακής στρατηγικής των κυρίαρχων πολιτικών ομάδων στην Ε.Ε., δείχνει ότι οι Σοσιαλιστικές Δυνάμεις απαιτούν αλλαγή κατεύθυνσης στην Ευρώπη. Στο δρόμο της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της κοινωνικής συνοχής. Σε αυτή την πορεία συμπαρατασσόμαστε οι Κύπριοι Σοσιαλιστές", κατέληξε.


http://www.politis-news.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου