Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

«ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ», ΛΕΕΙ Δεν αποδέχεται τη Συμφωνία ο Ντερβίς Έρογλου

Η τ/κ πλευρά δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βρετανίας δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου λέγοντας ότι η Βρετανία, ως μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις, θα πρέπει να σταματήσει την μεροληπτική συμπεριφορά της και να εργάζεται λαμβάνοντας υπόψην τις απόψεις των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με τον Μπαϊράκ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον «δήμαρχο» του κατεχόμενου Περγάμου, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι κανονικά όλες οι πλευρές πρέπει να κληθούν στο τραπέζι πριν να υπογραφεί οποιαδήποτε συμφωνία .
Είχε, είπε, συνάντηση με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή τις προάλλες και του ανέφερε πως δεν θα μπορούσε να δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία για την οποία η Τουρκική Δημοκρατία δεν είχε καμία προηγούμενη γνώση.
Στο μεταξύ, το «υπουργείο» εξωτερικών σε γραπτή του ανακοίνωση υποστηρίζει ότι η συμφωνία Κύπρου – Βρετανίας παραβιάζει τις συμφωνίες του 1960.
Σύμφωνα με την Κίπρις, ενώ η τ/κ πλευρά βρίσκεται εν μέσω των συνεχιζόμενων προσπαθειών και πρωτοβουλιών με στόχο την επανάληψη των συνομιλιών, η συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της «ε/κ διοίκησης», όπως γράφει, για την περιοχή των Βρετανικών Βάσεων είναι πολύ μακριά από την αρχή της δικαιοσύνης και η αλλαγή του καθεστώτος στις Βάσεις υπέρ των Ε/κ δεν μπορεί να εγκριθεί.
Η τ/κ πλευρά, προστίθεται, δεν θα παραμείνει θεατής στην εξέλιξη αυτή, η οποία παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες που σχετίζονται με την Κύπρος – όπως ισχυρίζεται -  προσθέτοντας ότι οι πρωτοβουλίες και κατάλληλες διαβουλεύσεις έχουν αρχίσει ώστε να ανατραπεί αυτό το τετελεσμένο γεγονός.
Είναι αναμφισβήτητα σαφές, σημειώνεται, ότι οι κυρίαρχες Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο ανήκουν σε ένα αδιαίρετο πακέτο των διατάξεων που αφορούν τις Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων που περιλαμβάνονται στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.

Για το λόγο αυτό, ισχυρίζεται το «υπουργείο» εξωτερικών, οποιαδήποτε αλλαγή σχετικά με τις Βρετανικές Βάσεις, χωρίς την ενημέρωση και έγκριση όλων των εμπλεκομένων πλευρών στη Συνθήκη του 1960, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βρετανίας, της τ/κ και της ε/κ πλευράς είναι μια παραβίαση των συμφωνιών του 1960 και της Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών του 1969.

ΠηγήΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου