Βρυξέλλες: «Η Τουρκία κινείται επί του παρόντος σε λανθασμένη κατεύθυνση», παρεκκλίνοντας από τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, διαπιστώνει ο Χάνες Σβόμποντα, προβαίνοντας παράλληλα σε έκκληση προς τον Ταγίπ Ερντογάν να επιστρέψει «σε έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο, περιλαμβανομένου βεβαίως και του κυπριακού προβλήματος».

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης στον «Φιλελεύθερο της Κυριακής», ο ηγέτης της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλεί την Άγκυρα να καταστεί «πολύ πιο υποβοηθητική», τόσο για την εξεύρεση συμφωνίας επί της κοινής διακήρυξης όσο και γενικότερα στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Εγείρει μάλιστα και θέμα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, παραπέμποντας στην επιστροφή των Βαρωσίων και στον τερματισμό του εποικισμού. 

Ωστόσο, ο Σοσιαλιστής ηγέτης, τάσσεται υπέρ του ξεπαγώματος δύο εκ των έξι τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που πάγωσε μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, για τα «Θεμελιώδη Δικαιώματα» και τη «Δικαιοσύνη». Απορρίπτει όμως τη θέση ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιβραβεύσει την Τουρκία, θυματοποιώντας παράλληλα την Κύπρο, και υποστηρίζει ότι θα αποτελέσει ένα τεστ για την Άγκυρα, προκειμένου να διαφανεί εάν είναι έτοιμη να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Στο μέτωπο των ευρωεκλογών και επιστρατεύοντας δημοσκοπήσεις, ο κ. Σβόμποντα εκτιμά ότι οι Σοσιαλιστές θα προσεγγίσουν τα ποσοστά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει  μια αμφίρροπη μάχη για την «πρωτιά» στην Ευρωβουλή. 

Χαρακτηρίζει θετική τη συνεργασία με ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ, τα δύο κυπριακά κόμματα που μετέχουν στην πολιτική του ομάδα. Για πρώτη μάλιστα φορά, προβαίνει σε άνοιγμα για ένταξη του ΔΗΚΟ στη Σοσιαλιστική Ομάδα, σημειώνοντας όμως ότι αυτό εναπόκειται στη νέα ηγεσία του κόμματος.  

Ο Σοσιαλιστής ηγέτης θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 30-31 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο εκστρατείας για ολική επαναφορά της Ευρώπης (Re-launching Europe), με στόχους την επίδειξη αλληλεγγύης και την αντιμετώπιση της φτώχειας.