Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Γιατί ''βράζουν'' οι Κεντρικές;

Πέρα από τον τυφλό καταλογισμό ευθυνών, τις παραιτήσεις και τις απομακρύνσεις, ψάχνουμε το λόγο και τις αιτίες που προκάλεσαν τις αυτοκτονίες πέντε τροφίμων στις Κεντρικές Φυλακές.
Η βασική εικόνα της σημερινής κατάστασης, δεν μπορεί να μην τύχει σύγκρισης με όσα συνέβαιναν στις Κεντρικές Φυλακές κατά το παρελθόν και τι άλλαξε τώρα, προς το χειρότερο.
Συνομιλώντας με πρώην στελέχη των Κεντρικών που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, βγήκαν στην επιφάνεια πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.
Καταρχήν, η βασική αλλαγή του πριν με το τώρα και όταν λέμε πριν εννοούμε μέχρι και πέντε χρόνια πίσω, είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των ίδιων των τροφίμων.
Μέσα στις φυλακές, υπάρχουν δικαιώματα όπως και στην κοινωνία, εφόσον ο καταδικασμένος για ένα έγκλημα συνεχίζει να είναι υπό τη φροντίδα της κοινωνίας.
Το σπασμένο τηλέφωνο μεταξύ του τέως αναπληρωτή διευθυντή Γιώργου Τρυφωνίδη με την επίτροπο Διοικήσεως, ήταν μια από τις αιτίες που η κατάσταση στη φυλακή άλλαξε άρδην.
Όπως μας αναφέρθηκε, σε καμία στιγμή δεν υπήρξε αγαστή συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών, ουσιαστικά είχαν κοπεί όλες οι γέφυρες επικοινωνίες, γεγονός που προκάλεσε και εκ μέρους του Τρυφωνίδη, την κατά το δοκούν πολλές φορές ανάγνωση των κανονισμών, ανάγνωση η οποία επέφερε και αλλαγές στην καθημερινότητα μέσα στις φυλακές.
Δεν είναι, για παράδειγμα, λογικό να κλείνει 9 η ώρα η τηλεόραση τη νύχτα. Και μετά τι; Αυτή είναι μόνο μια απλή ερώτηση, εφόσον ο τρόφιμος στις φυλακές δεν έχει και πολλές άλλες διεξόδους.
Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το στοιχείο του ότι ο χώρος στον οποίο οι φυλακισμένοι περνούσαν την ώρα τους με πινκ πονκ άλλες συναφεις δραστηριότητες, χτίστηκε και διαμορφώθηκε σε χώρο κράτησης με κελιά λόγω του υπερπλυθησμοέ, με αποτέλεσμα να χαθεί και αυτη η δραστηριότητα.
Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, όπως δηλώνουν οι ειδικοί, αυτές οι κατά τα φαινόμενα απλές λεπτομέρειες, συσσωρευμένα κάνουν τη διαφορά στη συμπεριφορά των τροφίμων.
Σειρά πήρε το φαγητό, με το πρωινό να σερβίρεται το πρωί κανονικά, μετά το μεσημεριανό να βγαίνει κατα τις 12 και βραδυνό στις τέσσερις το απόγευμα. Επειτα, νηστικοί μέχρι την άλλη μέρα.
Το πραγματικό πρόβλημα βέβαια, προέκυψε και από συμπεριφορές των ίδιων των δεσμοφυλάκων, εφόσον όπως μας ειπώθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες που βγήκαν στην επιφάνεια, χάθηκε το στοιχείο της ανθρωπιάς και της συννενόησης, με την πίεση να είναι αφόρητη και το ξύλο να πέφτει ακόμη και για το παραμικρό παράπτωμα.
Κατά το παρελθόν μάλιστα, είχαν βγει στην επιφάνεια κάποια περιστατικά ξυλοδαρμού, αλλά δεν τους δόθηκε η σημασία και η έκταση που έπρεπε.
Οι ευθυνες
Η απόμακρυνση Τρυφωνίδη είναι απλός η κορυφή του παγόβουνου.
Τα προβλήματα στις Κεντρικές είναι πολλά και διαχρονικά και χρειάζεται πολιτική βούληση για να λυθούν αλλά και πρακτικότητα.
Δεν μπορεί δηλαδή ο φυλακισμένος για οικονομικές οφειλές να είναι στο ίδιο κελί με εκείνον που έχει διαπράξει φόνο. Απλά δεν γίνεται και δε χρειάζεται να ειναι κανείς επιστήμονας για να το καταλάβει.
Όπως επίσης είναι απορίας άξιον το γιατί δημιουργήθηκε τόσο μεγάλο μπέρδεμα με τα επισκεπτήρια, εφόσον οι τρόφιμοι είναι πολλοί και δεν γίνεται να περνάνε μήνες για να συναντηθούν με τους δικούς τους ανθρώπους.
Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι απλή: Αφήσαμε τις Κεντρικές στο δικό τους μπούσουλα, χωρίς ουσιαστική διοίκηση και με "καπετανάτα" όπως είπε και η Επίτροπος, να λειτουργούν και να καθορίζουν τη λειτουργία των Κεντρικών.
Η πολιτική ευθύνη υπάρχει και βαραίνει τόσο τον Ιωνά Νικολάου όσο και τους προηγούμενους Υπουργούς και οι 20 μέρες ώστε να βρεθει αντικαστάτης στη θέση του Τρυφωνίδη, είναι μεγάλο διάστημα αδράνειας.

Πρέπει να γίνουν οι τομές και άμεσα για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα. Το κάνουμε απλά ότι δεν υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι και ότι δεν μας αφορούν τα προβλήματά τους, δεν είναι λύση και τα αποτελέσματα της άγνοιας, τα είδαμε όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου