Λευκωσία: Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι οι πλευρές στην Κύπρο θα πρέπει να κάνουν βήματα. Προειδοποίησε ότι η παρούσα φάση θα μπορούσε να προλειάνει την οδό για να γίνουν νέες επιβολές στην Κύπρο.

Ο τέως κατοχικός ηγέτης δήλωσε στον παράνομο Μπαϊράκ ότι τα Ηνωμένα Έθνη ευθύνονται για την παρούσα φάση της διαδικασίας των συνομιλιών. Ο Διεθνής Οργανισμός, ανέφερε,  άφησε τη διαδικασία στη δική της τύχη εφόσον «θέλει μία διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και πρόσθεσε ότι αυτό πήρε ένα βήμα προς τα πίσω τις συνομιλίες.

«Δυστυχώς ένα κυπριακής ιδιοκτησίας σχέδιο είναι πολύ δύσκολο στην Κύπρο», είπε ο κ. Ταλάτ και πρόσθεσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να εμπλακούν στη διαδικασία.

Αναφερόμενος στην εμμονή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για ένα κυπριακό σχέδιο λύσης ο Ταλάτ είπε τα εξής: «Αυτή η επιμονή μας οδήγησε εδώ που φθάσαμε σήμερα και είναι γι' αυτό που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ενταχθεί μονομερώς στην ΕΕ». Επεξηγώντας ότι οι ηγέτες παραγνωρίστηκαν κατά το σχέδιο Ανάν και αυτό επιβλήθηκε στον λαό, ο κ. Ταλάτ προειδοποίησε ότι εάν η σημερινή κατάσταση συνεχιστεί, μία παρόμοια επιβολή ενδέχεται να γίνει.

«Εάν τα βήματα δεν γίνουν, τότε θα μπορούσε να υπάρξει μία άλλη προσπάθεια της επιβολής, όπως την επιβολή της συμφωνίας του 1960», πρόσθεσε ο κ. Ταλάτ.