Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Κόμματα καταδικάζουν την Τουρκία Πλήττει τις προσπάθειες στο Κυπριακό το «Barbaros»

Αντιδράσεις προκαλεί η ενέργεια της Τουρκίας να στείλει το «Barbaros δυτικά της Κύπρου. Τα κόμματα καταδικάζουν την τουρκική ενέργεια ενώ παράλληλα ζητούν από την Κυβέρνηση να αντιδράσει.

Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως οι κινήσεις του«Barbaros» δεν μπορούν να περνούν απαρατήρητες. Καλούμε την Κυβέρνηση, αναφέρει, να προχωρήσει άμεσα σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα και επιπρόσθετα «να στείλει σαφές μήνυμα στα Ηνωμένα Έθνη με το οποίο να ξεκαθαρίζει πως τέτοιες προκλητικές ενέργειες πλήττουν καίρια την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς «κλείσιμο» βασικών πτυχών (που μάλιστα ενδιαφέρουν πρωτίστως την τουρκική πλευρά) πριν καν πάμε σε διαπραγματεύσεις».

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται, σημειώνει, για πειρατικές ενέργειες που παραβιάζουν κατάφωρα το θαλάσσιο Δίκαιο και πιο συγκεκριμένα τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας του 1982.

Καλούμε  την κυβέρνηση, προσθέτει η ΕΔΕΚ, να εγκαταλείψει την παθητική της στάση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Να προχωρήσει σε καταγγελίες προς τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. η οποία έχει ενσωματώσει το Δίκαιο της θάλασσας στο κοινοτικό κεκτημένο.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, ανέφερε ότι «η Άγκυρα επιδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το προκλητικό της πρόσωπο, έχει ανακοινώσει ότι θα διενεργήσει έρευνες στη δυτική θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Η επιτυχία της προσπάθειας μας για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, εξαρτάται από την ασφάλεια των γεωτρήσεων.

Οι εταιρείες που ανέπτυξαν ή θα αναπτύξουν δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει, ανέφερε, να νιώθουν ότι μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα και χωρίς κανένα κίνδυνο για τις επενδύσεις και τις εργασίες τους. Επιβάλλεται, πρόσθεσε, να επιδιώξουμε συνεργασίες με τις ενδιαφερόμενες χώρες, ώστε να δημιουργήσουμε αυτό το πλέγμα προστασίας και ασφάλειας που χρειαζόμαστε σήμερα πάνω από τον χώρο των γεωτρήσεων.


- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/183048/plittei-tis-prospatheies-sto-kypriako-to-barbaros#sthash.mXAhbmGd.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου