Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

«Να περάσει στο κρανίο τους ότι ξεπουλιέται έδαφος πατρίδας»

 Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Το ξεπούλημα ελληνικών περιουσιών στα κατεχόμενα θίγει ο εκλεκτός φίλος και αναγνώστης της «Σ», Ανδρέας Τ. Λουκάς, πρόσφυγας από το Αγριδάκι της κατεχόμενης και μη εκχωρούμενης Κερύνειας μας. Μου γράφει με έκδηλη οργή και απόγνωση: «Το σχέδιο Ανάν, τι προνοούσε για τις περιουσίες των προσφύγων στα κατεχόμενα: Πρώτον, αποζημίωση με ομόλογα για τα δύο τρίτα της περιουσίας εκάστου πρόσφυγα και, δεύτερον, δικαίωμα επιστροφής του ενός τρίτου της περιουσίας, και αυτό κάτω από προϋποθέσεις. Ποιοι διαπραγματεύτηκαν το σχέδιο; Ο Κληρίδης, ο Αναστασιάδης, ο Χριστόφιας, ο Τσελεπής, ο Ιακώβου, ο Τάσος, κτλ. Το σχέδιο Ανάν ήταν η επιτομή των διαπραγματευτικών ικανοτήτων της ηγεσίας μας. Και σε ποιους παραδίνονταν οι περιουσίες των προσφύγων; Όχι σε Σομαλούς ή Αφγανούς. Στους Τούρκους, όπου τις παραδίνουν και σήμερα όσοι εκ των προσφύγων καταφεύγουν στην "επιτροπή" τους.

»Εφόσον οι ηγέτες μας τις παρέδωσαν τότε, διαπραγματευόμενοι, τι είναι εκείνο που διαφοροποιεί σήμερα τα πράγματα, για να ελπίζουν οι πρόσφυγες ότι στο επόμενο σχέδιο λύσης θα είναι καλύτερα; Μήπως επειδή είναι ο Αναστασιάδης Πρόεδρος; Δεν είναι αυτός που οργίασε τότε εντός και εκτός Κύπρου για να μας επιβάλει το σχέδιο Ανάν; Δεν είναι ο ίδιος που έκανε έκκληση στους Τούρκους να μη χρησιμοποιούν από τις περιουσίες μας περισσότερο από τα δύο τρίτα; Δεν είναι αυτός που υποδούλωσε οικονομικά την Κύπρο πριν από μερικούς μήνες; Ο προηγούμενος Πρόεδρος, Δ. Χριστόφιας, δεν διαβεβαίωνε τους "αδελφούς" του Τ/κ, να μην ανησυχούν και δεν είχαν τίποτε να φοβηθούν για τα συμφέροντά τους, στα οποία συμπεριλαμβάνονται βεβαίως και εκείνα τα οποία τους εκχώρησαν επί των περιουσιών μας; Ποιοι απ' όλους αυτούς είναι δυνατόν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους πρόσφυγες για να τους αποτρέψουν να ξεπουλούν στην Τουρκία τις περιουσίες τους;

»Γιατί να περιμένουν τους πολιτικούς; Γιατί να μην το κάνουν οι ίδιοι; Εξάλλου, ποιος εγγυάται στον πρόσφυγα πως, όπως βρήκαν τρόπο επανειλημμένα οι ηγέτες μας και μας άρπαξαν και εκείνα που κάναμε με τον ιδρώτα μας μετά την εισβολή, δεν θα βρουν τρόπο να μας αρπάξουν και τα ρετάλια των περιουσιών μας, μετά τη "λύση", με τη δικαιολογία ότι θα θέλουν να τους επιστρέψουμε όσα ξόδεψε για μας το κράτος; Μιλούν κάποιοι για "φορέα" όπως εκείνον που έφτιαξαν για τις τ/κ περιουσίες και άλλα ευφάνταστα. Να τον διαχειρίζονται ποιοι, αυτόν τον φορέα; Οι ίδιοι που διαχειρίστηκαν τις τ/κ περιουσίες όλα αυτά τα χρόνια; Να πω ονόματα και περιπτώσεις; Άσε! Γιατί το σύστημα, το μόνο που έκανε πολύ καλά, ήταν να θωρακιστεί έναντι παντός ενδεχομένου… Ακόμα και έναντι πραγματικών, αληθινών κατηγοριών!

»Επιμένω! Δεν υπάρχει καμία απολύτως διάθεση να γίνει το παραμικρό! Δεν έχουν ούτε είχαν τη διάθεση και τα προσόντα. Είναι 40 ολάκερα χρόνια αυτά! Και όπως στάθηκαν απόλυτα ανάξιοι να λύσουν το Κυπριακό, και όπως η μόνη τους αξιοσύνη συνίσταται στην αρπαγή του κόπου και του μόχθου των ανυπεράσπιστων πολιτών, έτσι και στο θέμα των περιουσιών και της "ισότιμης κατανομής βαρών", δεν είναι δυνατόν να αναμένουμε το παραμικρό. Στην καλύτερη περίπτωση, θα κάνουν νόμους για να εκφοβίζουν και να εξαναγκάζουν τους πολίτες. Πραγματικά μέτρα δεν πρόκειται να πάρουν. Εξάλλου περισσεύουν χρήματα για να δοθούν σε άλλους εκτός από τις χωρίς πάτο τσέπες του οικονομικοπολιτικού κατεστημένου; Αστειότητες! Η λύση είναι απλούστατη. Απλώς χρειάζεται να περάσει μέσα στο κρανίο τους πως είναι έδαφος της πατρίδας που ξεπουλιέται, είναι πράξη εσχάτης προδοσίας που συντελείται και, τότε, όλα είναι πανεύκολα! Αλλά… θέλει αρετήν!»

http://www.sigmalive.com/simerini/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου