Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Περνούν από φροντιστήριο οι Τουρκοκύπριοι – Φόρμουλα για εσαεί τουρκική παρουσία στο νησί

Davutoglou-Eroglu01-15December2013Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Το παρασκήνιο βρίσκεται σε πλήρη δράση για το Κυπριακό, παρόλο που επισήμως δηλώνεται πως δεν υπάρχουν διεργασίες σε αυτή τη φάση. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως μόνο δια της εσαεί παρουσίας της στο νησί, μπορεί να συζητήσει τα θέματα που εγείρει η ελληνοκυπριακή πλευρά και αφορούν τα ζητήματα της κυριαρχίας.
Στο παιχνίδι των «λέξεων» και της ουσίας, για την Άγκυρα ο στόχος έχει καταστεί σαφές και σε όσους μεσολαβούν σήμερα, ώστε να μεταφερθούν στη Λευκωσία: Δεν θα διαταραχθούν τα κεκτημένα που έχουν διασφαλισθεί από το 1960, που σημαίνει εγγυήσεις και «επεμβατικά δικαιώματα». Όπως αναφέρθηκε και στο Εθνικό Συμβούλιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ρόλο μεσολαβητή ανέλαβε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όπως ανέφερε ενημερωμένη πηγή, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν χειρίζεται το θέμα αυτό έχει, όμως, γνώση των όσων διαδραματίζονται με ενημέρωση που έχει τύχει. Σημειώνεται ότι μετά τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στην Άγκυρα μεταβαίνουν αύριο ο λεγόμενος πρωθυπουργός Οζκάν Γιορκαντζίογλου και «υπουργός» Εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί, μετά ύστερα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αύριο Πέμπτη, ο  Γιορκαντζίογλου θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τσεμίλ Τσιτσέκ. Θεωρείται πως η Άγκυρα συζητά τις κινήσεις αυτές με αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος, καθώς θα κληθούν να εφαρμόσουν πολιτικές, σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχθεί τη νέα φόρμουλα.
Παρόλα αυτά, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου διαμήνυσε χθες ότι για την τουρκοκυπριακή πλευρά παραμένει σε ισχύ η πρόταση που κατέθεσε την 14η Δεκεμβρίου 2013 για το κοινό ανακοινωθέν. Χαρακτήρισε ως εικασίες τα όσα έχουν μεταδοθεί πως, μετά την επίσκεψη στην Τουρκία, έχει μεταπεισθεί στο θέμα «της διακυβέρνησης ενός κράτους». Είπε πως «στην Τουρκία δεν αντιμετωπίσαμε καμιά επιβολή. Το έγγραφο που δώσαμε με την Τουρκία είναι αυτό της 14ης Δεκεμβρίου 2013.
Την ημέρα που είχε έρθει στην Κύπρο ο κ. Νταβούτογλου, στείλαμε το κοινό ανακοινωθέν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, μια πρόταση που αγκαλιάστηκε από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Αυτή ήταν η τελευταία πρόταση που δώσαμε στην ε/κ πλευρά». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το ανακοινωθέν που εκδόθηκε από τη λεγόμενη προεδρία του ψευδοκράτους.
Στο ανακοινωθέν τονίστηκε πως δεν έχει υποβληθεί καμία πρόταση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, πέραν από αυτή της 14ης Δεκεμβρίου, υπενθυμίζοντας πως το κείμενο αυτό διαμορφώθηκε με την συμβολή και στήριξη όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, προεξέχουσας την Τουρκίας. Σημειώνεται δε ότι όπως έχει δηλώσει ο Ντερβίς Έρογλου από την εκλογή του, «είναι έτοιμος για μια συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψην τις υπάρχουσες πραγματικότητες στην Κύπρο και είναι αποφασισμένος να πράξει γι’ αυτό ό,τι του αναλογεί».


Read more: http://mignatiou.com/?p=20142#ixzz2rm6c5kqk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου