Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Δ.Χριστόφιας: Κυπριακό το κράτος μας, όχι ελληνικό

Δεν χρειαζόταν τώρα επαναβεβαίωση της βάσης, υπογράμμισε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, που τόνισε την αναγκαιότητα για κοινή γραμμή του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και άλλων αριστερών δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στο Κυπριακό και την οικονομία.

Ο Δ.Χριστόφιας μιλούσε σε εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου» του «δήμου Αμμοχώστου» στις κατεχόμενες περιοχές, στην οποία και διαβεβαίωσε ότι βρίσκονται στο ίδιο χαράκωμα.

Στην ομιλία του που έγινε την περασμένη Πέμπτη αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα χθες ο τέως Πρόεδρος κάκισε την Τουρκία και τον Έρογλου για πισωγύρισμα.

Επέκρινε και τον σημερινό Πρόεδρο για τη διαχείριση του Κυπριακού. Τον κατηγόρησε ότι ασκούσε εξοντωτική πολιτική εναντίον του προσωπικά, ότι συμμάχησε με το κεφάλαιο των τραπεζών, τις αντιδραστικές δυνάμεις και οδήγησαν σε φοβερή κρίση στην κλοπή του δημοσίου.

Η κριτική του έπιασε και το ΔΗΚΟ. Ο Δ. Χριστόφιας υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε. Όπως και της πολιτικής του στο Κυπριακό.

Υπέδειξε στο ακροατήριο του πως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρά τις επιθέσεις των εθνικιστών και από τις δύο κοινότητες, υποστήριξε ότι: το κυπριακό κράτος, δεν είναι ελληνικό κράτος. Το κυπριακό κράτος είναι κυπριακό και ανήκει στνο λαό του, ανήκει στις δύο κοινότητες, και στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους. Γι’ αυτό έγινε -όπως επεσήμανε- στόχος επιθέσεων από τους σοβινιστές». 

«Όντας Πρόεδρος της Δημοκρατίας», υπέδειξε, «είχα την ειλικρίνεια και το θάρρος να τονίσω ότι δεν υπάρχουν μόνο Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και της κατοχής, αλλά υπάρχουν και Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι, της περιόδου του ’63-’64. Διότι αυτοί οι Τουρκοκύπριοι, δεν είχαν προσβληθεί από κάποιο μικρόβιο και έπεφταν στα πηγάδια. Κάποιοι τους σκότωσαν και τους έριξαν εκεί και αυτοί ήταν Ελληνοκύπριοι εθνικιστές - σοβινιστές».

Ο τέως Πρόεδρος ανέφερε ότι είπε μια ακόμη αλήθεια και γι’ αυτό έγινε στόχος επιθέσεων. Ότι: της τουρκικής εισβολής προηγήθηκε το πραξικόπημα της Χούντας της Ελλάδας, δηλαδή οι δύο μητέρες πατρίδες, την εποχή της φασιστικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα και την εποχή του πρωθυπουργού Ετζεβίτ, είχαν επέμβει στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζοντας και τις συνθήκες εγγύησης και συμμαχίας».

Αυτοί, σημείωσε, που έπρεπε να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της Κύπρου και οι δύο, προσπάθησαν να την καταλύσουν. Πρέπει, όμως, να πω ενώπιον σας, ότι μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, μετά τη μεταπολίτευση, το 1974, οι ελληνικές κυβερνήσεις άφησαν τις κυπριακές κυβερνήσεις ελεύθερες να διαπραγματευτούν το Κυπριακό και να προσπαθήσουν να το επιλύσουν».

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/182482/dchristofias-kypriako-to-kratos-mas-ochi-elliniko#sthash.Hhnlppyx.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου