Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Οι Βρυξέλλες πιέζουν τον Ερντογάν για το Κυπριακό

Σε κλοιό πιέσεων από τους ηγέτες των κορυφαίων οργάνων της ΕΕ βρέθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αιχμή το Κυπριακό.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, τόσο ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπανουέλ Μπαρόζο έθεσαν το θέμα της επείγουσας ανάγκης επίλυσης του Κυπριακού, κάτι που θα αποβεί προς όφελος της Τουρκίας και της ΕΕ, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν.
Οι Βρυξέλλες πιέζουν τον Ερντογάν για το Κυπριακό
Στις δηλώσεις του, ο Ρόμπαϊ υπογράμμισε την ανάγκη επείγουσας συνολικής λύσης στο Κυπριακό που "θα είναι προς το συμφέρον όλων" και στο πλαίσιο αυτό ενεθάρρυνε τις ενδιαφερόμενες πλευρές να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν τις διαπραγματεύσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε επίσης την ανάγκη να εξευρεθεί επειγόντως λύση στο Κυπριακό, εξέλιξη που "θα είναι προς το κοινό συμφέρον".
"Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αν προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, μήνυμα το οποίο έχουμε ήδη αποστείλει στα κυπριακά πολιτικά κόμματα", σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι στο Κυπριακό "είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει πρόοδος".
"Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση με τον πρόεδρο της 'Νότιας Κύπρου' Νίκο Αναστασιάδη και στην συνάντηση που διεξήχθη πριν από τέσσερις ημέρες επιχειρήσαμε να τον πείσουμε προκειμένου να υπάρξει πιο θετική προσέγγιση", ανέφερε ο Ερντογάν.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι οι θέσεις της Κύπρου θα κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάτι που θα είναι επωφελές για όλους, για την Κύπρο αλλά και για την Τουρκία ως υποψήφια χώρα, υποστήριξε.
Πάντως, σε συζήτηση που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο Ερντογάν επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να εκπροσωπούν το σύνολο της νήσου στην Ευρωβουλή και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει θετική προσέγγιση για το Κυπριακό, την οποία στηρίζει η τουρκική κυβέρνηση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ίδιο θα πράξει και η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Επέμεινε δε, ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται σε "μια ομοσπονδιακή δομή με δύο ιδρυτικά κράτη και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση επ'αυτού".
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο  ο κ. Σουλτς επισήμανε ότι η εκλογή του προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος είχε στηρίξει το
σχέδιο Ανάν, αποτελεί ευκαιρία για να προχωρήσουν οι συνομιλίες.
Για την εκπροσώπηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Ευρωβουλή, ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε στη τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε διαβούλευση με την Κυπριακή Κυβέρνηση για να εξευρεθούν τρόποι ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα εκλογής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε όμως την πραγματικότητα στο νησί που είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην ΕΕ και αντιπροσωπεύει ολόκληρη τη χώρα.
Στις επικρίσεις που δέχτηκε από ορισμένους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, που ζήτησαν αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την κατεχόμενη Κύπρο, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι η Άγκυρα είχε συμφωνήσει με αυτή τη θέση στο πλαίσιο του σχεδίου Άναν, το οποίο όμως οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν.

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το κράτος δικαίου και τον διαχωρισμό των εξουσιών
Σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε άρχισαν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς με εμπλεκόμενους υπουργούς της κυβέρνησής του, οι ηγέτες της ΕΕ σημειωσαν στον Ερντογάν ότι η χώρα του πρέπει να σεβαστεί τα ευρωπαϊκά κριτήρια περί κράτους δικαίου και διαχωρισμού των εξουσιών, ώστε να μην επιστέψουμε στο παρελθόν.
Ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, αφού ανέφερε ότι ο Ερντογάν του ανέλυσε τις απόψεις του, δήλωσε πως η ΕΕ θα προχωρήσει στη δική της ανάλυση "και θα δούμε στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν τα ευρωπαϊκά κριτήρια γίνονται σεβαστά από την Τουρκία".
"Γι' αυτό εκφράσαμε τις ανησυχίες μας, γι' αυτό είμαστε σε διάλογο με την Τουρκία. Η Τουρκία κάνει η δική της ανάλυση και εμείς τη δική μας, με βάση τα κείμενα και τη νομοθεσία", ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Ρόμπαϊ.
Στο ίδιο θέμα ο Μπαρόζο είπε ότι "θέλουμε να προχωρήσουμε και γι αυτό ανησυχούμε με τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία, και την ανησυχία αυτή την εκφράσαμε σήμερα στον κ. Ερντογάν γιατί είμαστε εταίροι και οφείλαμε να το κάνουμε". Η συζήτηση "ήταν πολύ παραγωγική", ο κ. Ερντογάν "μας διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου", δήλωσε ο Μπαρόζο, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας "θα ανταποκριθεί με θετικό τρόπο στα θέματα που του θέσαμε".
Ο Μάρτιν Σουλτς έκανε λόγο για μια "ζωντανή" συζήτηση που είχε ο Ερντογάν με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ευρωκοινοβουλίου, στην οποία διατυπώθηκαν συχνά διαφορετικές και αποκλίνουσες θέσεις.
Οι προσδοκίες της ΕΕ σε ότι αφορά την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων έχουν εν μέρει ικανοποιηθεί, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής κι αναγνώρισε ότι τα ζητήματα που απασχόλησαν τους προέδρους των πολιτικών ομάδων, στην κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση, ήταν το κράτος δικαίου, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο ρόλος της αστυνομίας.
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου