Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Διχάζει η… ευρωπαϊκή ψήφος

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Διαφωνεί η Συμμαχία για εγγραφή Τ/κ στους εκλογικούς καταλόγους
Νέα «άτακτη υποχώρηση» της Κυβέρνησης καταγγέλλει ο Γ. Λιλλήκας, καλώντας τους Τουρκοκυπρίους, αν θέλουν να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, να καταλύσουν το ψευδοκράτος


Έντονα αντιδρά η Συμμαχία Πολιτών στο θέμα της εγγραφής Τουρκοκυπρίων στους εκλογικούς καταλόγους, εξαπολύοντας έντονη επίθεση στην Κυβέρνηση για την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και των Τ/κ που ζουν στα κατεχόμενα, με δικαίωμα ψήφου αλλά και εκλογής.

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Κινήματος και υποψήφιος για τις ευρωεκλογές, Γιώργος Λιλλήκας, υπέδειξε πως, αν οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να λάβουν μέρος στις Ευρωεκλογές, θα πρέπει να καταλύσουν το ψευδοκράτος και, έμπρακτα, να ενταχθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι, με την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου, παραμένει πιστή στην πολιτική των άτακτων υποχωρήσεων.

«Ως Συμμαχία Πολιτών, δεν έχουμε ένσταση οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας να έχουν όλα τα δικαιώματα και ευκαιρίες που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία στους πολίτες της», επισήμανε ο κ. Λιλλήκας· πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «έχουμε ένσταση, την ώρα που οι Τουρκοκύπριοι απορρίπτουν την Κυπριακή Δημοκρατία, την ώρα που ίδρυσαν, συντηρούν και προωθούν την αναγνώριση του ψευδοκράτους, να απολαμβάνουν όλα τα αγαθά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δικαιώματα στην Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχουν όσοι εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογράμμισε.

«Ας καταλύσουν το ψευδοκράτος»
Αν, λοιπόν, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θέλουν να λάβουν μέρος στις Ευρωεκλογές, οφείλουν πρώτα να καταλύσουν το ψευδοκράτος και έμπρακτα να ενταχθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Είναι αδιανόητο να κατοικούν στα σπίτια μας και να νέμονται τις περιουσίες μας στις κατεχόμενες περιοχές, και γενικά να επωφελούνται διάφορων ωφελημάτων, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή αν πληρώνουν φόρους και κοινωνικές ασφαλίσεις. Ας υποθέσουμε», σημείωσε περαιτέρω, «ότι ένας Τουρκοκύπριος εκλέγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ποιανού τα συμφέροντα θα προωθεί; Της Κυπριακής Δημοκρατίας ή του κατοχικού καθεστώτος; Και γιατί μετά από αυτή την παραχώρηση, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές οι Τουρκοκύπριοι να μη διεκδικήσουν και τις έδρες τους στη Βουλή, ενώ διατηρούν το ψευδοκράτος;».

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου
Με τέτοιες πολιτικές αφαιρούμε κάθε κίνητρο από τους Τουρκοκυπρίους να εργαστούν για δίκαιη και δημοκρατική λύση στο άμεσο μέλλον, τόνισε ο Γ. Λιλλήκας, προσθέτοντας πως, «αντιθέτως, με τέτοια μέτρα τούς δίνουμε κίνητρα για διαιώνιση της διχοτόμησης, αφού μπορούν ταυτόχρονα να έχουν και δικό τους ‘κράτος’ και να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα και αγαθά που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία».
«Η Κυβέρνηση, με αυτή την απόφαση, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Και προσπαθεί να εφαρμόσει διά της πλαγίας οδού πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν. Ελπίζουμε η Βουλή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αν και εκφράζουμε τις ανησυχίες και επιφυλάξεις μας», κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.

Οριζόντια ψηφοφορία προκρίνει το ΕΥΡΩΚΟ
Τη στήριξη του ΕΥΡΩΚΟ στην εισαγωγή της οριζόντιας ψηφοφορίας στις εκλογικές διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας, στο πλαίσιο συνάντησης με αντιπροσωπία της πλατφόρμας «Διαφάνεια Τώρα».

«Εγκαινιάσαμε σήμερα ένα κανάλι επικοινωνίας με την πλατφόρμα ‘Διαφάνεια Τώρα’ σε μια προσπάθεια να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σε κοινούς προβληματισμούς και ξεκινώντας από το θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας», είπε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Γιωργάλλας, αναφέροντας ότι το ΕΥΡΩΚΟ στηρίζει την οριζόντια ψηφοφορία, καθώς θεωρεί ότι, υιοθετώντας αυτήν τη ρύθμιση στις εκλογικές διαδικασίες του τόπου, δίνεται η ευκαιρία για ανανέωση του πολιτικού δυναμικού της πατρίδας μας.

Εκ μέρους της πλατφόρμας «Διαφάνεια Τώρα», ο Γραμματέας της οργάνωσης «Ελευθερία», Ανδρέας Σώσειλος, σημείωσε πως, με βάση δημοσκόπηση για λογαριασμό της πλατφόρμας, καταδεικνύεται ότι το 85% των συμμετεχόντων υποστηρίζουν την οριζόντια ψηφοφορία, αλλά και ότι με την εισαγωγή της οριζόντιας ψηφοφορίας μειώνεται η αποχή.

http://www.sigmalive.com/simerini/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου