Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

«Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε»… Μήνυμα στον Ερντογάν μέσω της Ε.Ε. από τον Αναστασιάδη

ROMPAI-ANASTASIADHS01-21JANUARY2014Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Μήνυμα στην Άγκυρα μέσω της Ε.Ε. στέλνει η Λευκωσία ενόψει των επαφών σήμερα στις Βρυξέλλες του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Van Rompuy.
Σήμερα ενδεχομένως να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Μπαρόζο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώνοντας τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για το Κυπριακό, «δίνει και τη δυνατότητα να δοθούν μέσω αυτών και μηνύματα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν».
Η Κυπριακή Κυβέρνηση διαμηνύει προς την Άγκυρα πως σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, έχει κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για την επίτευξη συμφωνίας επί του περιεχομένου και πως τώρα η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της τουρκικής πλευράς. Με τον κ. Van Rompuy η συζήτηση διήρκεσε αρκετά και όπως πληροφορούμαστε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει εικόνα για τα όσα διαδραματίζονται στο Κυπριακό.
 Ήδη η Λευκωσία έχει γνωστοποιήσει την  επιστολή Αναστασιάδη προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που απέστειλε στις 2 Ιανουαρίου 2014, προς τους Προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. κ. Van Rompuy, Barroso και Schultz. Όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει πως επικεφαλής των τριών πόλων εξουσίας της Ε.Ε. να θέσουν το Κυπριακό στον Ερντογάν, ο οποίος θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες μετά από πέντε χρόνια και εν μέσω πολλών εσωτερικών προβλημάτων. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός που αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες, εξέταζε μέχρι και την υστάτη να ανέβαλε το ταξίδι του αυτό, λόγω της πολιτικής κρίσης στη χώρα.
Την ίδια ώρα, στη Νέα Υόρκη έχουν αρχίσει οι διεργασίες ενόψει της ενημέρωσης που τύχει το Συμβούλιο Ασφαλείας από τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ αύριο Τετάρτη. Την ίδια ημέρα θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάντεχαϊμ.
Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ ως προς το περιεχόμενο της ενημέρωσης. Είναι, όμως, προφανές πως πολλά θα εξαρτηθούν από την παραμονή του ή όχι στη θέση του απεσταλμένου του Γ.Γ. στο Κυπριακό.  Σε ό,τι αφορά το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, υπάρχουν διαβεβαιώσεις από το Λονδίνο ότι θα αποφευχθούν εκπλήξεις.


Read more: http://mignatiou.com/?p=19711#ixzz2r2Wu7qXH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου