Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ένα μεγάλο Εύγε στον Δήμαρχο Λαρισαίων

Δρ. Ντίνος Αυγουστή
Εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισας

Από το Μονάγρι Λεμεσού

Πάει τώρα πολύς καιρός που μοιράζομαι μαζί σας κάποιες σκέψεις και ανησυχίες μου, πάντα με την ιδιότητα ενός καθημερινού Έλληνα Κύπριου χωρίς οφίκια και δημόσια αξιώματα και χωρίς να διεκδικώ ποτέ μου το αλάθητο, Σήμερα, ξεφεύγοντας από αυτόν τον κανόνα θα σας μιλήσω για πρώτη φορά μόνο με την ιδιότητα του πρόεδρου του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας. Μια θέση την οποία υπηρετώ για πάρα πολλά χρόνια, έχοντας πάντα υπόψη μου πως οι Εθνικοί, Πολιτιστικοί και Μορφωτικοί Σύλλογοι για να παράγουν ουσιαστικό έργο, έχουν ανάγκη από ανθρώπους της προσφοράς και όχι της ζήτησης.
Μαζευτήκαμε λοιπόν και φέτος για την κοπή της βασιλόπιτας και τις καθιερωμένες ευχές, δεκαεννιά μέρες μετά την πρώτη του χρόνου. Όπως πάντα, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και αρκετοί φίλοι και επίσημοι φορείς της πόλης μας. Μια παρουσία που δίχως άλλο δείχνει εμπράκτως την αγάπη τους προς την Κυπριακή Αδελφότητα (αναπόσπαστο κομμάτι του Οικουμενικού Ελληνισμού) που ζει και δραστηριοποιείται αθόρυβα στον Νομό Λάρισας.
Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο π. Αδάμ, ιερέας της κοινότητας Κοιλάδας, ο οποίος έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με την Μεγαλόνησο, στα χρόνια που την υπηρέτησε από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς. Έκτοτε δεν έπαυσε ποτέ να διατηρεί στενότατους δεσμούς με το νησί και τους ανθρώπους του. Απτή απόδειξη η πρωτοβουλία του για ανέγερση ιερού ναού προς τιμή του Αγίου Μάμαντος, Πολιούχου Αγίου της κατεχόμενης Κωμόπολης της Μόρφου. Ήδη ο θεμέλιος λίθος τέθηκε προ διετίας περίπου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνάτιον, σε ύψωμα που δεσπόζει μερικές εκατοντάδες μέτρα από την κοινότητα της Κοιλάδας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμα ο Διοικητής 1ης Στρατιάς και ο Αρχηγός Α.Τ.Α. κ.κ. Μανωλάς και Βαΐτσης, παρουσίες που σίγουρα μας τιμούν ιδιαιτέρως αφού εκτός του τεράστιου συμβολισμού τους, δείχνουν εμπράκτως το μεγάλο ενδιαφέρον των Ανώτατων Αξιωματικών των Ενόπλων μας Δυνάμεων για τον Σύλλογο μας αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα μας την οποία είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο… Το παρόν τους έδωσαν ακόμα οι βετεράνοι πολεμιστές της Κύπρου, αρκετοί εκπρόσωποι των Αρχών της πόλεως και του Νομού, οι έφεδροι αξιωματικοί της αεροπορίας, οι Πόντιοι, οι Κρητικοί, οι έφεδροι καταδρομείς, πολλοί  Κύπριοι φοιτητές και πολλά μέλη και φίλοι του Συλλόγου.
Παρών όπως πάντα και ο Δήμαρχος Λαρισαίων που ως είθισται χαιρέτησε την εκδήλωση. Η σχέση του Δημάρχου με την Κύπρο πάει τέσσερις και πλέον δεκαετίες πίσω, στα φοιτητικά του χρόνια, όταν ακόμα στο φοιτητόκοσμο κυριαρχούσαν οι έντονες ιδεολογικές αντιπαραθέσεις. Ήταν τα δύσκολα εκείνα χρόνια
που οι Έλληνες Κύπριοι φοιτητές μετέφεραν στα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων, τις έριδες και τις αδυσώπητες συγκρούσεις τους, απόρροια ενός αδελφοκτόνου ακήρυκτου εμφύλιου πολέμου στην Μεγαλόνησο.
Ο Κώστας Τζανακούλης, αφού εξήρε πρώτα τη δράση του Συλλόγου, στην συνέχεια αναφέρθηκε στο τελευταίο του ταξίδι στην Κύπρο, στηλιτεύοντας την στάση όσων επισκέπτονται για αλλότριους σκοπούς το ψευδοκράτος. «Βρέθηκα, είπε ο Δήμαρχος στο οδόφραγμα, αλλά αρνήθηκα να επιδείξω την ταυτότητα μου στους ψευδοαστυνομκούς για να περάσω τα κατεχόμενα..... Είδα με θλίψη πολλούς να περνούν με άδεια χέρια από τα οδοφράγματα και να επιστρέφουν φορτωμένοι με τσάντες ξεχειλισμένες με ψώνια διάφορα!!
Έτσι ακριβώς όπως τα είπε ο Δήμαρχος και ακόμα χειρότερα είναι δυστυχώς τα πράγματα. Οι Έλληνες της Κύπρου μετατρέπονται καθημερινά σε συμμέτοχους και συνένοχους ενός καλοστημένου εγκληματικού τουρκικού σχεδίου που στόχο έχει την οριστικοποίηση της διχοτόμησης.  Και έπεται φυσικά συνέχεια!!
Υ.Γ.: Και ύστερα αφού το καλοσκέφτηκα είπα μέσα μου: Τελικά δεν είμαι ο μοναδικός παράξενος Έλληνας!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου