Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Σκεπτικισμός για τη συμφωνία

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Εν αναμονή της επίσημης ενημέρωσης της Κυβέρνησης, όσον αφορά τη συμφωνία Κύπρου-Βρετανίας για τις βρετανικές βάσεις, συνεχίστηκαν και χθες οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων, τα οποία, παρά τη θετική αρχική τους αντίδραση, εκφράζουν προβληματισμό και ανησυχία όσον αφορά ενδεχόμενη διαφοροποίηση του καθεστώτος των βάσεων, ζητώντας πλήρεις διευκρινίσεις επί τούτου. Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση, διά τοποθέτησης του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, σε ενημερωτική τηλεοπτική εκπομπή, επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν εισαχθεί στη συμφωνία όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να αποκρουστεί οιαδήποτε ενδεχόμενη προσπάθεια των Βρετανών για αλλαγή του καθεστώτος των βάσεων στο μέλλον.
Ο κ. Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στη μεσημβρινή τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή του ΡΙΚ, διευκρίνισε πως η στάθμιση του εν λόγω κινδύνου ήταν ο κύριος λόγος που προηγούμενες κυπριακές κυβερνήσεις δεν προχώρησαν στη ρύθμιση του θέματος της αποδέσμευσης γης στην περιοχή των βάσεων για σκοπούς μη στρατιωτικής ανάπτυξης, εξηγώντας πως συγκεκριμένες πρόνοιες της συμφωνίας, όπως ο καθορισμός πολεοδομικών ζωνών, η έκδοση αδειών για οικιστική ανάπτυξη, που θα γίνεται εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ.ά., αποτρέπουν το ενδεχόμενο «γιβραλταροποίησης».

Θετική εκ πρώτης όψεως
Θετική, εκ πρώτης όψεως, κρίνεται η συμφωνία Κύπρου-Βρετανίας που ρυθμίζει την ανάπτυξη των περιουσιών που βρίσκονται εντός των ορίων των βρετανικών βάσεων, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας πως χρειάζεται να μελετηθεί περαιτέρω.

Εξέφρασε, ωστόσο, ανησυχία για το ενδεχόμενο να προκύπτουν από τη συμφωνία τέτοια ζητήματα, που να προκαλούν τετελεσμένα σε ό,τι αφορά το καθεστώς των βάσεων στην Κύπρο.
«Η πάγια θέση του ΑΚΕΛ είναι η απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων από το νησί μας», κατέληξε.

«Τίθενται ερωτήματα»
Το κοινό ανακοινωθέν Κύπρου - Βρετανίας μπορεί λεκτικά να κριθεί ως ικανοποιητικό, ωστόσο τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα, αναφέρει η ΕΔΕΚ.
Ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Βαρνάβα σε δήλωσή του διερωτήθηκε, αν μετά τη συμφωνία η Μεγάλη Βρετανία θα αναθεωρήσει έμπρακτα την πολιτική της στο Κυπριακό και αν θα ενεργήσει, ως εγγυήτρια δύναμη, προς την Τουρκία για αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όσο δεν υπάρχει ικανοποιητική απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, οι λεκτικές διαβεβαιώσεις έχουν ελάχιστη ώς καθόλου βαρύτητα, υπέδειξε.

Καλή αρχή
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας χαρακτήρισε τη συμφωνία σημαντική, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αυτή η θετική εξέλιξη φέρνει στην επιφάνεια το γεγονός ότι στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός των βάσεων η Βρετανία έχει εγκαταστήσει δομές και υπηρεσίες κράτους, επικαλούμενος την άποψη του έγκριτου δικηγόρου Λουκή Παπαφιλίππου, ότι οι βρετανικές βάσεις λειτουργούν ως ''οιονεί''
βρετανικό κράτος, καθώς διαθέτουν τα ελάχιστα κριτήρια μιας κρατικής οντότητας. Η συμφωνία για τις περιουσίες είναι μια καλή αρχή, επισήμανε περαιτέρω, και, ως εκ τούτου, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, ώστε να υπάρξει πλήρης ισότητα και ίση μεταχείριση των Κυπρίων πολιτών που κατοικούν εντός των βάσεων. Και, οπωσδήποτε, η πλήρης αποκατάσταση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κυπριακού κράτους επί των εδαφών των βάσεων περνά μέσα από την κατάργηση του βρετανικού κράτους των βάσεων», κατέληξε ο κ. Γιωργάλλας.

«Δεν δικαιολογούνται οι πανηγυρισμοί»
Oι τυμπανοκρουσίες και υπερβολές πρέπει να σταματήσουν, γιατί κάνουν κακό, γιατί δεν πρόκειται ούτε για επέκταση, ούτε για απελευθέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισήμανε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι «οι πανηγυρισμοί θα δικαιολογούνταν, αν αυτές οι περιοχές απελευθερώνονταν από τη βρετανική κυριαρχία και αποδίδονταν στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Η μόνη επιτυχία της Κυβέρνησης», υπέδειξε, είναι ότι θα δοθεί το δικαίωμα σε μερικές χιλιάδες ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους, είτε πουλώντας τες είτε κτίζοντας σε αυτές.
Οι Οικολόγοι θα τοποθετηθούν τελεσίδικα, όταν λάβουν γνώση για όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατέληξε ο κ. Περδίκης.

«Κίνδυνος μετατροπής των βάσεων σε αποικία»
Για τον κίνδυνο μετατροπής των βρετανικών βάσεων από στρατιωτικές βάσεις σε αποικία προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Σε δηλώσεις του, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η συμφωνία θα έχει μακροπρόθεσμα θετικά οικονομικά αποτελέσματα για τους ιδιοκτήτες γης και τους κατοίκους των περιοχών, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για το καθεστώς των βάσεων.

«Οι ανησυχίες μας είναι βάσιμες, ότι μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης από πλευράς Βρετανίας για μετατροπή των βάσεων από στρατιωτικές σε αποικία. Αυτή η πολιτική ακολουθήθηκε από το Λονδίνο στην περίπτωση του Γιβραλτάρ», τόνισε, σημειώνοντας περαιτέρω πως δεν εξηγείται αλλιώς η επιμονή του Λονδίνου να αποκτήσουν το δικαίωμα αγοράς γης και κατοικίας και Ευρωπαίοι πολίτες, και συνεπώς και Βρετανοί πολίτες. «Διερωτόμαστε, γιατί το Λονδίνο δεν ικανοποιείτο να έχουν αυτό το δικαίωμα μόνον οι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας πως το επιχείρημα από την Κυβέρνηση, ότι με αυτόν τον τρόπο θα εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεν ευσταθεί.

Παραμένει η αρχή της στρατιωτικής χρήσης
Ερωτώμενος, από την εφημερίδα μας, όσον αφορά τους ελλοχεύοντες κινδύνους από τη συμφωνία, ο έγκριτος δικηγόρος και πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ Λουκής Λουκαΐδης επισήμανε πως πρέπει, πρώτα, να έχουμε ενώπιόν μας και να μελετήσουμε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη, πως, εξ όσων είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν δημιουργείται, αυτομάτως, κίνδυνος «γιβραλταροποίησης», υπογραμμίζοντας πως «παραμένει η αρχή, ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς», συμφώνως της συνθήκης εγκαθίδρυσης.

 

http://www.sigmalive.com/simerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου