Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Παπανδρέου: Διπλωματικές πιέσεις προς την Τουρκία για το Κυπριακό


Στην Κύπρο όπως και σε άλλες ζώνες διαφορών, το παρελθόν επισκιάζει την προοπτική ενός φωτεινού μέλλοντος, και σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε σταθερά πολιτικά πλαίσια και περιφερειακές συμμαχίες ώστε να καταστεί δυνατό ένα διαφορετικό μέλλον, απαλλαγμένο από τους φόβους, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του κατά την 3η Σύνοδο των πρέσβεων της Σερβίας στο Βελιγράδι.Αναφερόμενος στην τακτική προσέγγισης με την Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ''πριν από 10 χρόνια ορισμένοι λαϊκιστές με κατηγόρησαν ως 'προδότη' της χώρας μου, τώρα η πολιτική αυτή δικαιώνεται και η πλειοψηφία των Ελλήνων αναγνωρίζει πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον μας γιατί όταν έχεις ένα σταθερό, δημοκρατικό συνεργάτη ως γείτονα, είναι καλό για την Ελλάδα και την Ευρώπη''. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τις αρχές καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών και πρέπει να πραγματοποιήσει θετικά βήματα για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα μέσα στο 2010 να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση του κοινού στόχου που είναι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.
Ερωτηθείς αν ασκούνται πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού και αν η λύση είναι κοντά ή μακριά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι δεν θέλει να κάνει προβλέψεις για ένα τόσο σύνθετο ζήτημα.
 Εμείς, συνέχισε, ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να συμβάλουν με διπλωματικές πιέσεις προς την Τουρκία και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η επίλυση του προβλήματος για τη σχέση της Αθήνας με την Τουρκία αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος.



Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου