Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Επανασφραγίστηκαν οι δεσμοί Κύπρου - Ελλάδας


ΣΤΟ νέο οικισμό της πυρόπληκτης Αρτέμιδας βρέθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος, με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών ανοικοδόμησης του συνοικισμού που έγινε με κονδύλια της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου εγκαινίασε το έργο ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης της πολύπαθης κοινότητας. Το έργο πραγματοποιήθηκε με αποκλειστική δαπάνη ύψους 14 εκ. ευρώ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ύστερα από απόφαση του τότε Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον τέως Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων παρά την κεντρική πλατεία του χωριού, η οποία ονομάστηκε σε «Πλατεία Κύπρου», για να προστεθεί στο σύνολο των πολλών άλλων πλατειών που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο με αυτό το όνομα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση για το γεγονός ότι βρίσκεται στην Αρτέμιδα. Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «όπως η Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της Κύπρου προστρέχει να βοηθήσει και στέκεται αλληλέγγυα, θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι και η Κύπρος, μέσα από τις δυνάμεις που διαθέτει, θα προσερχόταν να βοηθήσει τους αδελφούς Έλληνες». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο στόχος, που είχε τεθεί από την κυπριακή Κυβέρνηση και τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για αποκατάσταση του πυρόπληκτου και πολύπαθου οικισμού της Αρτέμιδας, ολοκληρώνεται σήμερα, σύμφωνα με τις επίσημες εξαγγελίες που έγιναν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2007. Σημείωσε ακόμα πως «η σύνθετη αυτή παρέμβαση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ύψους 14 εκ. ευρώ περίπου, αφορά ποικίλες δράσεις, όπως την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στον περιβάλλοντα χώρο της κοινότητας και τα άμεσα έργα στήριξης και ασφάλισης του οικισμού που έγιναν τους πρώτους μήνες μετά την πυρκαγιά, αλλά και το έργο της ανοικοδόμησης που, όπως είπε, περιλάμβανε την αποκατάσταση 77 πυρόπληκτων οικοδομών, δηλαδή 45 κατοικιών και 32 αποθηκών, και την αντίστοιχη παροχή του οικιακού εξοπλισμού των κατοικιών που είχαν πληγεί από την πυρκαγιά». Οι εργασίες, όπως επισήμανε, στις 62 από τις 77 οικοδομές αφορούσαν πλήρη αποκατάσταση ή ανέγερση. Ανέφερε ακόμη ότι στην όλη ανοικοδόμηση περιλήφθηκαν και έργα που θα βοηθούσαν τη γενική αναζωογόνηση του οικισμού, δηλαδή η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του χωριού με το χώρο της εκκλησίας και της βρύσης, προσθέτοντας πως η κυπριακή παρέμβαση αφορά και έργα γενικής αισθητικής αναβάθμισης του οικισμού με την εξωτερική βελτίωση όλων των μόνιμων κατοικιών και των οικοδομών κατά μήκος του κεντρικού δρόμου του χωριού, όπως και την κατασκευή του κεντρικού αποχετευτικού συστήματος.
Και οικονομικά μέτρα στήριξης
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε στη συνέχεια ότι, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του οικισμού που ανέλαβε η Κύπρος, εντάσσονται και τα οικονομικά μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων παραγωγών, σημειώνοντας ότι οι σχετικές χορηγίες από την Κυπριακή Δημοκρατία, που αφορούν την καταβολή αποζημιώσεων προς τους δικαιούχους για τις ελαιοκαλλιέργειες και τα αιγοπρόβατα που έχουν καεί, έχουν ήδη αρχίσει να δίνονται σταδιακά μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας. Ευχαρίστησε, τέλος, την ελληνική Κυβέρνηση και τις Υπηρεσίες της για τη βοήθεια που προσέφεραν σε όλα τα θέματα που απαιτούσαν τη δική τους ανταπόκριση, ώστε το έργο να υλοποιηθεί με επιτυχία.
«Εκφράζω της καλύτερες ευχές της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου. Να είναι όλα καλορίζικα», κατέληξε.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε μεγάλη τιμή και συγκίνηση για το γεγονός, όπως είπε, ότι καλωσορίζει στην Αρτέμιδα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και επισήμανε ότι σήμερα οι Κύπριοι αποδεικνύουν οι ίδιοι στην πράξη ότι είναι αδέλφια των Ελλαδιτών.«Τους ευχαριστούμε από την καρδιά μας», πρόσθεσε. Σημείωσε πως η σημερινή (χθεσινή) μέρα είναι ημέρα τιμής απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ολοκληρώνει την ανακατασκευή της Αρτέμιδας και κάνει, όπως είπε, τους Έλληνες να αισθάνονται περήφανοι για τα αδέλφια τους της Κύπρου.
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα, όπως και στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον, θα είναι πάντα δίπλα στους αγώνες της Κύπρου και θα συνεχίσει να υποστηρίζει θερμά τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα ενώσει τη μεγαλόνησο προς όφελος όλου του κυπριακού λαού και θα τερματίσει την τουρκική κατοχή. 
Το «χρυσό κλειδί» της Αρτέμιδας
Στα πλαίσια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της κοινότητας Αρτέμιδας Γιώργος Κόσσιφας επέδωσε στον Πρόεδρο Χριστόφια το χρυσό κλειδί του χωριού, το οποίο ανήκει, όπως είπε, στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ο Δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος προσέφερε στον Πρόεδρο εικόνισμα του πολιούχου Αγίου της Ζαχάρως, του Αγίου Σπυρίδωνα.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταπέδωσε τα δώρα με ένα αργυρό αγαλματίδιο της Αφροδίτης.Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός τέλεσαν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας στην Πλατεία Κύπρου και ξεναγήθηκαν στον παλιό ελαιόμυλο που βρίσκεται παρά την πλατεία και αποκαταστάθηκε στα πλαίσια του έργου ανοικοδόμησης, και σε οικία που ανακαινίστηκε στα πλαίσια του έργου.Παρών στην όλη εκδήλωση βρέθηκαν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τουμάζος Τσιελεπής και ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ελλάδα Ιωσήφ Ιωσήφ.Κατά την άφιξη τους στην Αρτέμιδα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου εναπέθεσαν λουλούδια στο σημείο όπου, στις 24 Αυγούστου του 2007, 26 κάτοικοι της Αρτέμιδας, ανάμεσά τους επτά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από τις φονικές πυρκαγιές.




Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου