Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Αναζητούμε «τρίτο υποψήφιο» εκτός των Ταλάτ και Έρογλου...

του Χασάν Καχφετζίογλου


Το γεγονός ότι πρόσφατα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν κάλεσε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον δρα Ντερβίς Έρογλου μαζί στην 'Αγκυρα, πυροδότησε το φιτίλι των εκλογών που θα διεξαχθούν στην τ/κ πλευρά τον ερχόμενο Απρίλιο. Οι τουρκικές αρχές αντίκρισαν με «κατανόηση» την απόρριψη της πρόσκλησης του Ερντογάν εκ μέρους του Ταλάτ, αλλά η απόρριψη αυτή αναζωπύρωσε τις συζητήσεις στην εσωτερική πολιτική.Ο δρ Έρογλου είχε πρόσφατα αποστείλει επιστολή στον Ερντογάν και του ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αντιτίθεται ειδικά στη «διασταυρούμενη ψήφο». Στην 'Αγκυρα συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες αυτής της «επιστολής» και βγήκε ένα συμπέρασμα στο τέλος της συνάντησης Ερντογάν-Έρογλου: Κατά τις προσεχείς μέρες θα συζητηθούν με αξιωματούχους του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών οι προτάσεις εννιά σημείων που θα υποβληθούν στην ε/κ πλευρά και θα καταβληθεί προσπάθεια να ξεπεραστούν οι «ανησυχίες» του Έρογλου.Φυσικά δεν προκάλεσε καθόλου ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη το κομμάτι αυτής της επίσκεψης σε σχέση με το Κυπριακό. Το θέμα για το οποίο ουσιαστικά υπήρχε ενδιαφέρον στην εσωτερική πολιτική, ακόμη και στα ΜΜΕ της Τουρκίας, ήταν το κατά πόσον θα δινόταν η στήριξη της 'Αγκυρας στον Έρογλου.Πληροφορίες «εκ των έσω» που κατέχουμε αναφέρουν ότι «προς το παρόν» η 'Αγκυρα φροντίζει να παραμένει «ουδέτερη» έναντι της υποψηφιότητας Έρογλου. Ατάραχη παρέμεινε η 'Αγκυρα ακόμα κι όταν ο Έρογλου για να πείσει για την «καταλληλότητα» της υποψηφιότητάς του, μετέφερε τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν πρόσφατα.
Ο Ερντογάν δεν αναμένεται να λάβει «θέση» στην κούρσα Ταλάτ-Έρογλου νωρίτερα από ενάμιση - δυο μήνες. Φυσικά, όσοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο σε όλες τις εκλογές στην τ/κ πλευρά στο παρελθόν και στον καθορισμό του ηγέτη της κοινότητας, υπολογίζουν ότι Ερντογάν θα κάνει μια «επιλογή» όπως οι παλιοί διοικούντες την πολιτεία και το στρατό στην Τουρκία. Αντίθετα, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Ερντογάν δεν θα επέμβει με κανένα τρόπο στις εκλογές. Μια άλλη άποψη λέει ότι ο Ερντογάν θα δει την πορεία των συνομιλιών και θα αποφασίσει ανάλογα. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από τις συνομιλίες ή κάποιο «φως», κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα δώσει βάρος στον Έρογλου. Όσοι έχουν αυτή την άποψη υποδεικνύουν τα «εμπόδια» που θέτει η ε/κ πλευρά στην Τουρκία στο θέμα της Ευρώπης και υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει τον Ερντογάν στο να μετακινηθεί σε μια πιο «σκληρή» γραμμή. Σε αυτή την περίπτωση, επισημαίνουν, ο Έρογλου θα αποτελούσε πολύ καλό υποψήφιο για τις «σκληρές» πολιτικές Ερντογάν.
Ένα άλλο θέμα που άρχισε να συζητείται στην εσωτερική πολιτική στην τουρκική πλευρά της Κύπρου, είναι η εμφάνιση ενός τρίτου υποψηφίου. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε στον «Πολίτη» ότι βλέπει «θετικά» αυτό το θέμα.Ο Ντενκτάς είπε ότι σε περίπτωση που ο Έρογλου λάβει μέρος στην κούρσα των εκλογών ως υποψήφιος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), δεν τίθεται θέμα να τον υποστηρίξει το κόμμα του. Όμως, αν ο Έρογλου κατέλθει ως «ανεξάρτητος υποψήφιος», το ΔΚ θα μπορούσε να τον υποστηρίξει. Αν ληφθεί υπόψη ότι ο δρ Μουσταφά Αραμπατζίογλου, ο υποψήφιος του ΔΚ στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 18%, μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό ότι το κόμμα αυτό διαδραματίζει «καθοριστικό» ρόλο στις εκλογές.Ο πρόεδρος του ΔΚ Σερντάρ Ντενκτάς με τον οποίο συνομίλησε ο «Πολίτης», ανέφερε ότι θα μπορούσε να επιδείξει κάποια ελαστικότητα στο θέμα της «υπηκοότητας», αλλά αντιτίθεται τελείως στη «διασταυρούμενη ψήφο». Ο Ντενκτάς σημείωσε ότι τους χωρίζει ίση απόσταση από τον Ταλάτ και τον Έρογλου και ανέφερε ότι σε περίπτωση που συμφωνήσει μαζί τους ο Ταλάτ, θα μπορούσαν να τον υποστηρίξουν.Ο Ντενκτάς παρουσιάζεται ενοχλημένος από το γεγονός ότι μεταφέρεται στην 'Αγκυρα η διαφωνία ανάμεσα στον Ταλάτ και στον Έρογλου. Είπε τα εξής πάνω σε αυτό το θέμα:
«Δεν έχει νόημα για μένα αν πάνε μαζί ή ξεχωριστά στην 'Αγκυρα αυτοί οι δύο ηγέτες. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι δεν συμφωνούν στο Κυπριακό. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους ίδιους τους Τούρκους της Κύπρου. Θα πάει ο ένας και θα πει κάποια πράγματα. Θα πάει ο άλλος και θα μιλήσει διαφορετικά. Θα διαψεύδει ο ένας τον άλλο εκεί. Στο τέλος θα μπερδευτεί η 'Αγκυρα μη ξέροντας ποιος λέει την αλήθεια. Κατά πάσα πιθανότητα θα πει ΅εντάξει φίλοι, θα κάνουμε το εξής΄. Ο πολιτικός στην 'Αγκυρα θα αναφέρει αυτό που σκέφτεται και θα ζητήσει να υπάρξει συμμόρφωση με αυτό. Αυτό ακριβώς αποτελεί μεγάλη αδυναμία για τους Τουρκοκύπριους. Πρέπει εμείς μεταξύ μας να συμφωνήσουμε, οι δεξιοί, οι αριστεροί, οι υποστηρικτές της λύσης και οι αντίπαλοί της. Μια τέτοια εσωτερική συμφωνία θα μας δώσει δύναμη για να κάνουμε την 'Αγκυρα να υιοθετήσει αυτές τις πολιτικές. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να φτάσουμε. Κατά τη γνώμη μου, η επιστολή που εστάλη στον κ. Ερντογάν έπρεπε πρώτα να είχε δοθεί στον Ταλάτ. Έπρεπε να αναμενόταν απάντηση από αυτόν. Μόνο τότε θα μπορούσε να ήταν σωστή ενέργεια αυτή. Ο Έρογλου θέλει να ασκηθούν πιέσεις στον Ταλάτ σε σχέση με όσα αναφέρει στην επιστολή αυτή. Αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο εκτός από ότι σκάβουμε ο ένας το λάκκο του άλλου. Να συζητήσουμε μεταξύ μας στο εσωτερικό, να πετύχουμε ΅συμφωνία΄ μεταξύ μας και να την πάρουμε να τη θέσουμε ενώπιον της 'Αγκυρας και του Χριστόφια. Όμως, δυστυχώς, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό».

Ο Ντενκτάς είπε ότι το κόμμα του αντιτίθεται στη «διασταυρούμενη ψήφο»: «Εμείς αντιταχθήκαμε από την αρχή κιόλας στη διασταυρούμενη ψήφο. Μόλις το έθεσε αυτό ο Ταλάτ στην πρώτη συνάντηση που διεξήγαγε με τα πολιτικά κόμματα είπαμε αμέσως ότι είμαστε αντίθετοι με κάτι τέτοιο ως θέμα αρχής. Η εκπροσώπηση του ΚΕΕ και του ΔΚ σε αυτή τη χώρα είναι γύρω στο 60-65%. Αν δεν ικανοποιήσετε αυτή την ομάδα ανθρώπων πάνω σε αυτό το θέμα, θα βγει ΅αρνητικό αποτέλεσμα΄ από αυτή την πλευρά, έστω κι αν καταφέρετε να πείσετε την ε/κ πλευρά γι΄ αυτή την πρόταση. Επομένως, δεν θα υπάρξει λύση. Το εξηγήσαμε αυτό στον Ταλάτ. Του δώσαμε γραπτώς και λεπτομερώς τις θέσεις μας. Έπρεπε να το είχε κάνει αυτό και το ΚΕΕ. Έπρεπε να είχε θέσει και εναλλακτική επιλογή.Εμείς θέλουμε τη διεξαγωγή εντελώς ξεχωριστών εκλογών. Να εκλέγουν οι Τούρκοι τον Τούρκο και οι Έλληνες τον Έλληνα. Όποιοι εκλεγούν θα κάθονται, θα σχηματίζουν ΅συνασπισμό΄ και θα διοικούν μαζί τη χώρα. Έστω και αν συμφωνήσουμε σε όλα, δεν δεχόμαστε να επηρεάζει κατά 20% η μια πλευρά τις ψήφους της άλλης. Αν συμβεί το αντίθετο, θα αποδυναμωθούν, θα αρθούν οι δύο χωριστές δημοκρατίες που καταγράφηκαν το 1960. Στο τέλος θα πορευθούμε προς τον ένα λαό, το ένα κράτος, τη μια ιθαγένεια και τη μία κυριαρχία που έθεσε ο Χριστόφιας. Μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα θα καταργηθεί η ιδιότητά μας να είμαστε ένας από τους δύο ξεχωριστούς εταίρους. Από την αρχή κιόλας, εμείς αντιταχθήκαμε στο ΅ενιαίο ψηφοδέλτιο΄. Ο κ. Ταλάτ έφερε ενώπιόν μας το κοινό ψηφοδέλτιο για τη Γερουσία. Εμείς το απορρίψαμε».
Ιδού τι μας δήλωσε ο Σερντάρ Ντενκτάς απαντώντας στην ερώτηση σε σχέση με το πώς βλέπει το ΔΚ το ρόλο της 'Αγκυρας στις εκλογές:\
«Αυτή τη στιγμή είναι νωρίς ακόμη για να δώσει ΅σημάδι΄ η 'Αγκυρα σε σχέση με τις εκλογές. Είναι σημαντικό ποιον προτιμούμε εμείς και όχι η 'Αγκυρα. Προς το παρόν, η 'Αγκυρα και ο Ταλάτ διεξάγουν αρμονικά τις συνομιλίες. Γι΄ αυτό το λόγο, ο Ταλάτ είναι άνετος. Ξέρω ότι παρά ταύτα ο κ. Ταλάτ ενεργεί ανεξάρτητα και χωρίς να ενημερώνει κανέναν πάνω σε ορισμένα θέματα. Ο Έρογλου δεν έχει ΅συμφιλιωθεί΄ πλήρως με την 'Αγκυρα. Για να πω την αλήθεια, δεν είμαι απολύτως βέβαιος αν θα τον δουν ΅θετικά΄. Η 'Αγκυρα θα πάρει την απόφασή της μέσα σε ενάμιση - δύο μήνες. Μπορεί να κατευθύνουν την 'Αγκυρα να υιοθετήσει μια διαφορετική στάση οι προσπάθειες των Ε/Κ να παρεμβάλουν ανοήτως εμπόδια στην Τουρκία μέσα στην ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αλλάξει η προτίμηση της 'Αγκυρας.Σήμερα, προς το παρόν, η 'Αγκυρα δεν μπορεί να στηρίξει τον Έρογλου. Είναι 50-50% η πιθανότητα να προτιμήσει έναν από τους δύο αυτούς υποψήφιους ο Ερντογάν κατά την προσεχή περίοδο (και εννοώ για τους επόμενους 1,5-2 μήνες). Αν θα πορευτεί προς αλλαγή πολιτικής η Τουρκία περί τα τέλη Φεβρουαρίου, θα αποφασίσει με ποιον μπορεί να πουλήσει αυτή την πολιτική στον κόσμο».
Πώς βλέπει ο Σερντάρ Ντενκτάς το θέμα της υποβολής υποψηφιότητας από ένα τρίτο άτομο; «Κυκλοφορούν τα ονόματα δύο υποψηφίων. Η πλειοψηφία του λαού δεν επιθυμεί τους δύο αυτούς υποψηφίους (Ταλάτ και Έρογλου). Αν θα διεξαχθεί μεταξύ αυτών των δύο η κούρσα, οι ψηφοφόροι θα διαλέξουν τον «μη χείρονα». Όμως, ένας τρίτος υποψήφιος μπορεί να ξεπεράσει και τους δύο. Μεγάλο μέρος του λαού αντιδρά κατά του Ταλάτ λόγω του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ). Ακόμη δεν κόπασε η οργή κατά του ΡΤΚ. Όσον αφορά στον Έρογλου, επικρατεί η άποψη ότι ΅ο άνθρωπος δεν κάνει για τη δουλειά αυτή΄. Αν ο Έρογλου κατέλθει μόνος του και διεξαχθεί δημοψήφισμα, θα προκύψει «αρνητική» ψήφος.Το ΚΕΕ πήρε 44%, αλλά το πήρε χωρίς να κάνει κάτι. Δεν νομίζω ότι τώρα απολαμβάνει της στήριξης του 44%. Το ίδιο ισχύει και για τον Ταλάτ. Μειώθηκε και η στήριξη που απολαμβάνει και αυτός.


Για πέντε χρόνια ο Ταλάτ έμεινε μακριά από την εσωτερική πολιτική, δεν αγκάλιασε όλα τα τμήματα του λαού. Υπήρξαν πολλές αναταραχές μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια. Σε καμία από αυτές δεν διαδραμάτισε καθοδηγητικό ρόλο. Αυτά προκάλεσαν απώλειες ψήφων για τον Ταλάτ. Ένας ανεξάρτητος υποψήφιος μπορεί να τους ξεπεράσει και τους δύο και να έρθει πρώτος».
Ο Σερντάρ Ντενκτάς μάς μίλησε και για μια πιθανή «συνεργασία» ανάμεσα στο ΚΕΕ και στο ΔΚ. Μας είπε τα εξής:
«Δεν είχαμε καμία συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων πάνω σε αυτό το θέμα. Μερικές μη κυβερνητικές οργανώσεις διεξάγουν παρασκηνιακές ενέργειες. Έρχονται και σε μένα και μου προτείνουν να συμφωνήσουμε πάνω σε έναν υποψήφιο. Εγώ τους λέω ότι ΅δεν υποβλήθηκε αίτημα προς εμένα από τον κ. Ντερβίς, τι σας νοιάζει εσάς;΄ Ο άνθρωπος νομίζει ότι μόνος του θα ξεπεράσει το 50%. Δεν είναι δυνατόν να στηρίξουμε υποψήφιο του ΚΕΕ. Αλλάζει η κατάσταση αν είναι υποψήφιος ενός μετώπου ή ανεξάρτητος».


Πηγή : http://www.politis-news.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου