Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Μιλούν για «σοβαρή πρωτοβουλία»

Ωραιοποιεί η 'Αγκυρα τις προτάσεις της για τη συνταγματική πτυχή του Κυπριακού
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επιχείρησε να στείλει μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, ότι η 'Αγκυρα διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Κυπριακό κι ότι θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες λύσης εντός του 2010


Σοβαρή πρωτοβουλία χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου το πακέτο της τουρκικής πλευράς, το οποίο υποβλήθηκε από τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την περασμένη Δευτέρα. Από την πλευρά του, ο Τ/Κ ηγέτης δήλωσε χθες ότι τα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το πακέτο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TV 24, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν επιθυμεί να παράσχει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του πακέτου προτάσεων της τουρκικής πλευράς για τη διακυβέρνηση, προσθέτοντας πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές γνωρίζουν για τα θέματα που πραγματεύεται η συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η τουρκική πλευρά θα συνεχίσει την αποφασιστική στάση που τηρεί στο Κυπριακό και εξέφρασε την πεποίθηση πως το 2010 θα ενταθούν οι προσπάθειες για επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, οι τελευταίες εργασίες και διαβουλεύσεις, από τις οποίες εκπονήθηκε το πακέτο προτάσεων της τουρκικής πλευράς, θα πρέπει να μελετηθούν με σοβαρότητα από την άλλη πλευρά. Έσπευσε, επίσης, να υπογραμμίσει ότι με το πακέτο που προτείνει η τουρκική πλευρά διατηρεί πολιτικό και ψυχολογικό πλεονέκτημα στη διαπραγμάτευση του Κυπριακού.
Για το σχέδιο Ανάν, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι ήταν ένα σχέδιο το οποίο τέθηκε μετά από μεγάλες και μακροχρόνιες προσπάθειες ενώπιον των πλευρών, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι στην τρέχουσα χρονική συγκυρία οι προσπάθειες λύσης λαμβάνουν χώρα σε ένα καινούργιο επίπεδο. Ανέφερε επίσης ότι τα τελευταία επτά χρόνια η τουρκική κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί μια πολύ σταθερή πολιτική στο Κυπριακό. «Στηρίζουμε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αυτή τη στιγμή και τις προάλλες είχαμε περιεκτικές συνομιλίες με τον Ντερβίς Έρογλου», είπε στη συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TV 24 ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, η τουρκική πλευρά προωθεί δύο βασικούς στόχους στο Κυπριακό: Πρώτον, να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ύπαρξη των Τ/Κ στο νησί και δεύτερον, να διασφαλίσει την πολιτική ισορροπία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και να μετατρέψει την περιοχή αυτή σε ένα χώρο σταθερότητας. «Ή θα υπάρξει μια λύση που θα διασφαλίζει αυτούς τους δύο στόχους, ή θα εμφανιστούν καινούρια προβλήματα», είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο να αιωρείται η απειλή για αναζήτηση άλλων ρυθμίσεων στο νησί σε περίπτωση που απορριφθεί ξανά μια λύση με το σημερινό μοντέλο που συζητείται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε και τον στόχο της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, λέγοντας πως όταν η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ, δεν θα είναι μια απλή χώρα, αλλά θα είναι μια από τις 4 - 5 μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ. «Η Τουρκία θα έχει υπόσταση και στο μέλλον της Ευρώπης, όπως είχε και στο παρελθόν της Γηραιάς Ηπείρου», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη είναι η ήπειρός μας και θα έχουμε λόγο στον μέλλον της όπως όλοι». Ενδιαφέρουσες, ωστόσο, είναι και οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χθες, ο οποίος απέφυγε να μιλήσει για το περιεχόμενο του πακέτου των προτάσεων της τουρκικής πλευράς, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι αυτά που δημοσιεύονται στον Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Αντιδράσεις προκάλεσαν στη Γερμανία οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της χώρας, Γκουίντο Βεστερβέλε, κατά την επίσκεψή του στην 'Αγκυρα, με τις οποίες στήριξε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. «Δεν είμαι εδώ σαν τουρίστας με κοντό παντελόνι, αλλά ως ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας. Ό,τι λέω, μετρά», είπε. Ωστόσο, σύμφωνα με την Deutse Welle, οι δηλώσεις του κ. Βέστερβελε προκάλεσαν αντιδράσεις στους κύκλους των Χριστιανοδημοκρατών, εταίρων των Ελευθέρων Δημοκρατών στην Κυβέρνηση του Βερολίνου. Ο γ.γ. της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, σχολίασε ότι «τον συμβουλεύω μόνο να μην έρθει σε μυστικές συμφωνίες με την Τουρκία, όπως έκανε με την Πολωνία». Στον κ. Ντόμπριντ απάντησε ο Υπουργός Επικρατείας του κόμματος Ελευθέρων Δημοκρατών, Βέρνερ Χόγιερ, λέγοντας ότι η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών προσπαθεί να υποβαθμίσει το συμβόλαιο συνεργασίας της Κυβέρνησης και να τραβήξει την προσοχή πάνω της.


Πηγή : http://www.politis-news.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου