Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Θέτει όραμα σε εφαρμογή ο Νταβούτογλου

Κάλεσε πενταήμερη σύσκεψη 200 πρέσβεων στην 'Αγκυρα - Στο τραπέζι και το Κυπριακό


Το όραμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής προσδιορίζεται αυτές τις μέρες στην 'Αγκυρα με τη νέα μεγάλη σύσκεψη 200 Τούρκων πρέσβεων υπό την προεδρία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, η οποία άρχισε χθες και θα διαρκέσει πέντε μέρες. «Η τουρκική διπλωματία πρέπει να αποκτήσει νέα περιεκτική δομή με πιο ισχυρό όραμα», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την τελετή έναρξης. Η «Δεύτερη Σύσκεψη Πρέσβεων», όπως ονομάστηκε, είναι πιο διευρυμένη σε σχέση με την πρώτη, που είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2008 επί περιόδου Αλί Μπαμπατζάν και πραγματοποιείται μέσα στο πλαίσιο της θεωρίας Νταβούτογλου για «δράση πριν την κρίση» και «πολυδιάστατη πολιτική». Πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτηρίζουν «πολύ χρήσιμη τη σύσκεψη» και εκτιμούν ότι «θα συμβάλει στην αύξηση της επιρροής της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα». Θέμα της σύσκεψης είναι «Δημοκρατία, Ασφάλεια και Σταθερότητα. Θεώρηση της Διεθνούς και τουρκικής εξωτερικής πολιτικής του 2010». Στο τραπέζι θα τεθούν όλα τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, των σχέσεων της χώρας με τους γείτονές της και την Ελλάδα, καθώς και το Κυπριακό. Αυτή τη βδομάδα μάλιστα αναμένεται να μιλήσει στη σύσκεψη και ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος θα έχει επαφές υψηλού επιπέδου στην 'Αγκυρα. Καλεσμένοι για να μιλήσουν στη σύσκεψη είναι επίσης και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Βραζιλίας, οι οποίοι αυτές τις μέρες τυγχάνει να έχουν επαφές στην 'Αγκυρα.
Ορόσημο το 2023
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην Τουρκία την οποία οραματίζεται: «Η Τουρκία του 2023 να έχει ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και να έχει ενταχθεί στην ΕΕ, να έχει αναπτύξει στρατηγικές συνεργασίες και οικονομικές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, να έχει αναλάβει ρόλο αποτελεσματικό στην περιοχή, να έχει αναπτύξει δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο, να έχει αναπτύξει αποτελεσματικό ρόλο στις διεθνείς διοργανώσεις, να έχει εισέλθει στις 10 καλύτερες οικονομίες του κόσμου, η Τουρκία να είναι μια σεβαστή χώρα». Σύμφωνα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, μια τέτοια Τουρκία θα υπηρετήσει η διπλωματία την οποία προωθεί. Για την ΕΕ είπε ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει τις εργασίες του και θα εμβαθύνει στην ενταξιακή πορεία της χώρας. «Σε αυτό το θέμα δεν θα υποχωρήσουμε», είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Τόνισε ότι η Τουρκία είναι ευρωπαϊκή χώρα και στο μέλλον θα είναι από τις πιο αποτελεσματικές χώρες της ΕΕ. «Η Τουρκία είναι ταυτόχρονα χώρα της Ασίας, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου, του Κόλπου», είπε ο κ. Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι η γεωγραφική θέση και η ιστορία της Τουρκίας πρέπει να αξιολογηθεί ως πλεονέκτημα.
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει μια εξαιρετική εμπειρία, η οποία μπορεί να συγκριθεί με την εμπειρία 5 - 6 χωρών στον κόσμο και όχι περισσοτέρων.


Πηγή : http://www.politis-news.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου