Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Ανησυχία από τις διαχωριστικές τάσεις

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα της έρευνας δημοσκόπησης για τη στάση των Τ/κ στο Κυπριακό που παρουσίασε χθες και προχθές η «Σ». Κυβέρνηση και κόμματα, σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση, επισημαίνουν ότι αυτή εκφράζει τη διαχωριστική πολιτική της Άγκυρας στο Κυπριακό, καθώς και την απογοήτευση των Τ/κ για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Ιδιαιτέρως ανησυχητικά κρίνουν κυβέρνηση και ε/κ πολιτικά κόμματα τα ευρήματα της έρευνας δημοσκόπησης της «Σ» για τη στάση των Τ/κ στο Κυπριακό, καθώς παρουσιάζονται να παγιώνουν μια εδραία διαχωριστική τάση στο εσωτερικό της τ/κ κοινότητας, που ενδέχεται να επιδράσει αρνητικά στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, και μια δυσοίωνη προοπτική ως προς τη βιωσιμότητα της ενδεχόμενης λύσης.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου επισήμανε ότι η δημοσκόπηση αντανακλά, στο βαθμό που τηρούνται όλες οι διαδικασίες, την κοινή γνώμη στη δεδομένη στιγμή, σημειώνοντας πως η κοινή γνώμη, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, λειτουργεί αντανακλαστικά σε σχέση με τις υφιστάμενες συνθήκες τη δεδομένη στιγμή. «Και αυτή την ώρα, δυστυχώς, δεν υπάρχουν εκείνα τα στοιχεία που να καλλιεργούν την αισιοδοξία ότι σύντομα μπορεί να φτάσουμε σε λύση». Ενδεχομένως, στο μέλλον, εάν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, τα πράγματα θα διαφοροποιηθούν. «Αυτό, άλλωστε, λέει και η εμπειρία από διάφορες δημοσκοπήσεις που έγιναν για το Κυπριακό και άλλα θέματα στο παρελθόν», πρόσθεσε.
Κι αυτή την εικόνα που έχουμε μπροστά μας καλούμαστε όλοι να την αλλάξουμε, υπέδειξε, εξηγώντας ότι εννοεί πως πρέπει να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά για να επιτευχθεί μια αμοιβαία συμφωνημένη πρόταση λύσης στο Κυπριακό, που θα κατατεθεί ενώπιον των Ε/κ και των Τ/κ, την οποία θα δεχθούν ή θα απορρίψουν. Είναι, συνέχισε, δεδομένη η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συνέχιση αυτής της σκληρής προσπάθειας, στη βάση των αρχών λύσης του Κυπριακού, των στοιχείων που θα μεγιστοποιούν τις δυνατότητες και τα περιθώρια να φτάσουμε σε λύση, έχοντας υπόψη ότι το κλειδί της λύσης δεν είναι σε μας, αλλά στην Τουρκία.



Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου