Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010


Χαλαρή ομοσπονδία ήθελε από την αρχή ο Ραούφ Ντενκτάς




ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣπου είχαν δημιουργηθεί για πρόοδο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού μετά τη συμφωνία 10 σημείων ΚυπριανούΝτενκτάς άρχισαν να φθίνουν από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις των δύο συνομιλητών Γεώργιου Ιωαννίδη και Ουμίτ Σουλεϊμάν Ονάν. Όπως σημειώνει έγγραφο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι συνομιλίες που επραγματοποιούντο υπό την προεδρία του αντιπροσώπου του ΓΓ Πέρεζ Ντε Κουεγιάρ είχαν κύριο σημείο τριβής εκείνο της επιμονής της τ/κ πλευράς όπως η αρχή της διζωνικότητας και το θέμα ασφάλειας των Τ/κ υιοθετηθούν ως αποφασισθέντα στοιχεία της συμφωνίας Μακαρίου-Ντενκτάς τον Φεβρουάριο του 1977. Ο Ραούφ Ντενκτάς είχε δηλώσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη τον Ιούνιο του ιδίου χρόνου ότι η συμφωνία με τον Μακάριο προνοούσε τη διζωνική ομοσπονδία και ισχυρίστηκε ακόμη ότι ο Μακάριος είχε ζητήσει να αποφευχθεί αναφορά σε όρους και σε λέξεις που θα δημιουργούσαν δυσκολίες. Στην ίδια δημοσιογραφική διάσκεψη ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ακόμη ότι ο συνομιλητής Τάσσος Παπαδόπουλος κατέθεσε χάρτη στις συνομιλίες της Βιέννης την άνοιξη του 1977, ο οποίος προνοούσε για διζωνική ομοσπονδία. Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε επίσης σε ομιλία του ΥΠΕΞ Γιάννη Χριστοφίδη στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Αύγουστο του 1977 όπου είχε πει ότι η ε/κ πλευρά είχε συμφωνήσει στη διζωνική ομοσπονδία.
Ο συνομιλητής Γεώργιος Ιωαννίδης στη συνάντηση της 18ης Ιουνίου απέρριψε τον ισχυρισμό για την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας για διζωνικότητα για ασφάλεια των Τ/Κ στη συνάντηση Μακαρίου-Ντενκτάς. Στη συνάντηση εκείνη είχαν εγερθεί πολλά θέματα περιλαμβανόμενου και εκείνου της διζωνικότητας αλλά εκείνο που ισχύει είναι το επίσημο κείμενο.
Στις 27 Ιουλίου 1977 ο Έλληνας Πρεσβευτής στο Λονδίνο σε συνάντηση του με αξιωματούχο του Φόρεϊν Οφις του υπέδειξε ότι ήταν εμφανές εξ αρχής ότι η τ/κ πλευρά δεν θα εφάρμοζε ό,τι είχε συμφωνηθεί στη συμφωνία των 10 σημείων Κυπριανού-Ντενκτάς, δηλαδή να δοθεί προτεραιότητα στο θέμα των Βαρωσίων, αλλά αντίθετα υπαναχώρησαν δίνοντας τη δική τους ερμηνεία στις κατευθυντήριες γραμμές Μακαρίου-Ντενκτάς του 1977. Οι γραμμές αυτές προνοούσαν στη δημιουργία ενός ομόσπονδου διπεριφερειακού κράτους και όχι διζωνικού.
Μετά τη δημοσίευση των κατευθυντηρίων γραμμών το 1977 ο Ντενκτάς προέβη σε δήλωση εναντίον τους, αξιώνοντας ουσιαστικά ότι η λύση του Κυπριακού έπρεπε να βασιζόταν σε δυο ζώνες στα πλαίσια μιας χαλαρής ομοσπονδίας.



Πηγή : http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου