Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Συνομοσπονδία και βλέπουμε


Για ξεχωριστά FIR κάνουν λόγο οι νέες προτάσεις Ταλάτ για την εκτελεστική
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε από μόνος του να δει τους πολιτικούς αρχηγούς για ενημέρωση, σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Θα συναντηθούν σε άτυπο Εθνικό, κυριακάτικα.
ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΙ ΤΑΛΑΤ Επιθυμούμε και οι δύο την εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό





Συνομοσπονδιακές θέσεις κατέθεσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στον Πρόεδρο Χριστόφια, ενόψει της εντατικοποίησης της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων. Ο Ταλάτ έφερε τα πάνω κάτω με το πακέτο προτάσεών του, στην προσπάθειά του αφενός να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του και αφετέρου να παγιδέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επιδιώκοντας να επιδείξει πρωτοβουλία και κινητικότητα στις συνομιλίες, του έθεσε ουσιαστικά το δίλημμα «αποδοχή των δικών μου όρων, ή ανάσχεση της διαδικασίας εξ υπαιτιότητας της ελληνικής πλευράς». Τόσο έχουν δυσκολέψει, μάλιστα, τα πράγματα για τον Πρόεδρο Χριστόφια, που συγκάλεσε, εκτάκτως, τους πολιτικούς αρχηγούς, για πρώτη φορά από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, χωρίς να προηγηθούν δημόσιες εκκλήσεις, ώστε να διαβουλευθεί μαζί τους τις επόμενές του κινήσεις. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ουσιαστικά συμπεριφέρεται ως να ήταν… το όνειρο των Ελλήνων της Κύπρου να έχουν Πρόεδρο εκ περιτροπής με εθνικά κριτήρια και η ψήφος τους να σταθμίζεται, εκλέγοντας μόνο σε ένα ποσοστό τα άτομα που θα τους διοικούν για τόσα χρόνια και έτσι θέτει όρους και προϋποθέσεις για να τα αποδεχθεί. Το περιεχόμενο των προτάσεων Ταλάτ αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα Ραντικάλ και το δημοσίευμα δεν διαψεύστηκε από τη δική μας πλευρά. Οι προτάσεις έχουν ως εξής:
· «Στο νέο εταιρικό κράτος, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος θα έχουν δικαίωμα βέτο για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου». Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι θα έχουν μονίμως δικαίωμα να ακυρώσουν συλλογικές αποφάσεις, παρά τη σαφέστατη αριθμητική τους μειοψηφία. Θα κάνουν, δηλαδή, πάντα κουμάντο, είτε είναι η δική τους σειρά στην προεδρία, είτε όχι.
· «Το FIR του ‘τουρκικού ιδρυτικού κράτους’ θα συμπεριλαμβάνει τον εναέριο χώρο του Βορρά και το FIR του ‘ε/κ ιδρυτικού κράτους’ τον εναέριο χώρο του Νότου». Οι ξεχωριστοί εναέριοι χώροι είναι ίσως η πιο ξεκάθαρη ένδειξη των συνομοσπονδιακών προνοιών που προωθεί ο Ταλάτ, καθώς θέτουν εσωτερικά σύνορα εντός του νησιού, κόβοντας τον ουρανό στα δύο. Επίσης, καθώς τα κρατίδια θα έχουν τη δυνατότητα να εξουσιοδοτούν πτήσεις στον δικό τους εναέριο χώρο, πάει να πει ότι μπορούν να συνάψουν και διμερείς σχέσεις με τρίτα κράτη, γεγονός που «σκοτώνει» τη μία διεθνή προσωπικότητα.
 · «Για την προστασία της ισορροπίας Τούρκων-Ελλήνων στο νησί, θα πρέπει και οι Τούρκοι πολίτες να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που απολαμβάνουν και οι Έλληνες πολίτες. Οι Τούρκοι πολίτες θα πρέπει να έχουν στο νέο κράτος δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης, απόκτησης ακινήτων και εργασίας». Πρόκειται, δηλαδή, για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της Ε.Ε. Αυτή η πρόταση ουσιαστικά προνοεί τη μεταχείριση των Τούρκων πολιτών ως Ευρωπαίων πολιτών, χωρίς να έχει επιτευχθεί η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Επίσης προωθεί τη μόνιμη διοχέτευση Τούρκων εξ Ανατολίας στο νέο κράτος και νόμιμη συνέχιση του εποικισμού και της επιδιωκόμενης δημογραφικής αλλαγής, κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήξερε πολύ καλά τι έκανε, καταθέτοντας σε αυτό το χρονικό σημείο τις εν λόγω προτάσεις, ενώ η εκτελεστική εξουσία ήταν υπό συζήτηση τον περασμένο Οκτώβριο. Ως γνωστόν, η ατζέντα των εντατικών συνομιλιών έχει πέρα από τη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών, το κεφάλαιο της οικονομίας και το κεφάλαιο της Ε.Ε. Αυτά τα δύο κεφάλαια, όμως, έχουν σε αρκετά σημεία συνάφεια με τη διακυβέρνηση, υπό την έννοια ότι η οικονομική διαχείριση θα κατανεμηθεί ανάλογα με τον τρόπο που θα κατανεμηθούν οι εξουσίες στα κρατίδια και από την Ευρώπη θα ζητηθούν μόνιμες αποκλίσεις, υπό τη μορφή πρωτογενούς δικαίου, σε περίπτωση που οι αποφάσεις στη διακυβέρνηση δεν είναι σύμφωνες με τις ευρωπαϊκές αρχές.Συνεπώς, πιθανή άρνηση του Προέδρου Χριστόφια να αποδεχθεί τις προτάσεις Ταλάτ, σε συνδυασμό με τη δεδηλωμένη άρνηση της τουρκικής πλευράς να αποδεχθεί τη δική μας αναθεωρημένη πρόταση ως έχει, θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη μετέπειτα πορεία των συνομιλιών, η ευθύνη του οποίου θα επιχειρηθεί από τους Τούρκους να φορτωθεί στην ελληνική πλευρά. Από την άλλη, η ενδεχόμενη αποδοχή του πακέτου Ταλάτ, με σκοπό την ώθηση των συνομιλιών, σημαίνει και αυτόματη αποδοχή συνομοσπονδιακών προνοιών από τον Πρόεδρο Χριστόφια, δηλαδή εκτός από υποχωρήσεις επί των υποχωρήσεων και έκπτωση σε θέματα αρχών και αποκόλληση από τις κόκκινες γραμμές μας. Ένδειξη της δύσκολης ή ακόμα και αμήχανης κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η πρωτοβουλία του να συγκαλέσει εκτάκτως τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για να θέσει τα δεδομένα ενώπιόν τους και να λάβει τις όποιες αποφάσεις θα λάβει υπό το φως των δικών τους απόψεων. Ο Πρόεδρος, δηλαδή, συγκάλεσε άτυπο Εθνικό Συμβούλιο, ώστε από τη μία να προλάβει τις όποιες αντιδράσεις και από την άλλη να επιδιώξει ο τρόπος που θα κινηθεί να τυγχάνει της συλλογικής ή έστω της πλειοψηφικής έγκρισης των αρχηγών των πολιτικών δυνάμεων. Στη σύντομη ανακοίνωση, που εκδόθηκε χθες το απόγευμα, αναφέρεται ότι συνέρχεται την Κυριακή, στις 11 το πρωί στο Προεδρικό, το Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών Κομμάτων, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Κατά τη συνεδρία θα ανταλλαγούν απόψεις για τις προτάσεις της τ/κ πλευράς, που επιδόθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ». Ο «κομιστής» Ντάουνερ, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ρωτήθηκε κατά πόσον θεωρεί ότι οι εν λόγω προτάσεις μπορεί να φέρουν τις δύο πλευρές πιο κοντά σε επίτευξη συμφωνίας και απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας απλώς ότι «το κύριο θέμα είναι ότι οι ηγέτες έχουν την ευκαιρία να καθίσουν και να συζητήσουν για αυτά τα ζητήματα στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας και θα μπορέσουν να αποφασίσουν από μόνοι τους σε αυτά». Δεν ξέχασε επίσης να εκφράσει την ελπίδα του για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
 
 
Πηγή : http://www.sigmalive.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου