Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Βαρομετρικό χαμηλό και πάλι λόγω Κυπριακού

Βαραίνει και πάλι το πολιτικό κλίμα με τον Πρόεδρο Χριστόφια να δέχεται κριτική από όλα σχεδόν τα κόμματα ενώ έχει προκύψει και νέα αντιπαράθεση στους κόλπους της συγκυβέρνησης μεταξύ ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, πέρασε χθες στην αντεπίθεση με σκληρές απαντήσεις ενώ μιλά και για «κατάντημα» σ’ ό,τι αφορά την πολιτική του Προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε υποσχεθεί στο ΔΗΚΟ πως δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί το σχέδιο Ανάν «σήμερα βλέπουμε να στέλλει επιστολές προς ξένους ηγέτες, με την οποία παραπέμπει στο σχέδιο Ανάν, για να ξεφύγει από την τουρκική αδιαλλαξία. Αυτό, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ, «καταδεικνύει από μόνο του το κατάντημά μας». Δεύτερο σημείο τριβής στις σχέσεις ΔΗΚΟ και Προέδρου είναι σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο η άρνηση του κ. Χριστόφια «να ανακαλέσει τις επικίνδυνες προτάσεις που έχει καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως αυτή της εκ περιτροπής προεδρίας».
Απαντώντας σε τοποθετήσεις του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν είναι η ελευθερία έκφρασης που προκαλεί προβλήματα στη συνεργασία αλλά το ότι «ο κ. Κυπριανού θεωρεί τον εαυτό του πως πρέπει να λειτουργεί ως αστυνομικός του ΔΗΚΟ». Η νέα ένταση που προκαλείται στις σχέσεις των δύο εταίρων αλλά και η όλη διαχείριση του Προέδρου Χριστόφια θα είναι στο επίκεντρο της μεθαυριανής συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου.
Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι πλέον δεν μπορεί να αφήνει αναπάντητες τις όποιες επικρίσεις εις βάρος του Προέδρου Χριστόφια γι’ αυτό τόσο μέσα από την απόφαση που έλαβε το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος όσο και με τις προχθεσινές δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού κατέδειξε ότι εκεί και όπου χρειάζεται θα περνά στην επίθεση. Το ΑΚΕΛ «διαφωνεί κάθετα με φωνές που ακούονται για τερματισμό των συνομιλιών, για αναθεώρηση του στρατηγικού στόχου για λύση ομοσπονδίας και για απόσυρση προτάσεων της ε/κ πλευράς». Επίσης το κόμμα υποστηρίζει πως όλες οι δυνάμεις έχουν μερίδιο ευθύνης για να στηρίξουν τον κ. Χριστόφια στις συνομιλίες.
Στην Πινδάρου θεωρούν ότι οι έως τώρα εξελίξεις έχουν δικαιώσει το ΔΗΣΥ. Αυτή είναι και η ανάγνωση που κάνει ο ΔΗΣΥ στις επιστολές του Προέδρου Χριστόφια προς ξένους ηγέτες για ενημέρωσή τους σ’ ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Υπενθυμίζει ότι το κόμμα είχε από νωρίς εισηγηθεί να καταγραφούν οι θέσεις της τ/κ πλευράς και να γίνει μια σύγκριση με το σχέδιο Ανάν ώστε να διαφανεί η τουρκική αδιαλλαξία. Υποστηρίζει την ίδια ώρα πως αυτή η εκστρατεία θα έπρεπε να γίνει ενωρίτερα ώστε να δοκιμαστεί η τουρκική στάση. Επίσης υπενθυμίζει τη διαγώνια διαπραγμάτευση των κεφαλαίων (δηλαδή όλων των πτυχών του Κυπριακού) όπου και πάλι θα αποκαλύπτονταν οι τουρκικές προθέσεις.
Το Ευρωπαϊκό Κόμμα θεωρεί ότι «μπήκαμε στη διαδικασία λαθροβίωσης των συνομιλιών και ότι, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, «η τουρκική πλευρά θα κατοχυρώσει υποχωρήσεις στις οποίες προέβη η δική μας πλευρά, αλλά είναι πιθανόν να γίνουν και νέες υποχωρήσεις, έτσι ώστε να μην τερματιστεί η διαδικασία». Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ σημείωσε πως για χάρη «της διαφύλαξης της διαδικασίας, προβλέπουμε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η δική μας πλευρά να υποχωρήσει και να δεχθεί συζήτηση στη βάση του σχεδίου Ανάν».
Για «πολιτική τυμβωρυχίας» επέκρινε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Ο κ. Περδίκης κάλεσε το ΑΚΕΛ, ως κυβερνών κόμμα, να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα θέματα. Οπως ανέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναθεωρήσει μέχρι τώρα τρεις φορές τις θέσεις του και τις προτάσεις του για τη διακυβέρνηση και θα πρέπει να το πράξει και τώρα προς την κατεύθυνση που ζητά το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων.





Πηγή : http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου