Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

«Η ιδανική λύση δεν είναι ίδια και για τις δύο πλευρές»


Συνέντευξη στη βελγική εφημερίδα «la libre belgique» έδωσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες. Η εφημερίδα δημοσίευσε χθες το κείμενο με τίτλο«Τα πνεύματα είναι ώριμα». Ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής επισημαίνει ότι μια λύση θα πρέπει να βρεθεί το συντομότερο δυνατό, καθώς για τους Τ/κ είναι αναγκαίος ο τερματισμός της απομόνωσης, ενώ για τους Ε/κ είναι σαφές ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη.


Παράλληλα, η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν λόγους να επιθυμούν λύση στο Κυπριακό, σημειώνει ο Ταλάτ, και προσθέτει ότι οι όροι που έχει θέσει ο ΟΗΕ γίνονται σε γενικές γραμμές αποδεκτοί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ως βάση διαπραγμάτευσης. Σχετικά με τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, ο ηγέτης των Τ/κ αναφέρει ότι αυτό που διαφοροποιεί τη σημερινή κατάσταση από προηγούμενες προσπάθειες για λύση (π.χ. συνομιλίες μεταξύ Κληρίδη-Ντενκτάς) είναι ότι τώρα «επιθυμούμε και οι δύο την εξεύρεση λύσης, μέσω διαπραγμάτευσης, το συντομότερο δυνατό». Ο Ταλάτ παραδέχεται ότι «η ιδανική λύση δεν είναι ίδια και για τις δύο πλευρές, ωστόσο έχουμε αποδεχθεί τις παραμέτρους που έχει εισηγηθεί ο ΟΗΕ, όπως η πολιτική ισότητα και η ενιαία νομική προσωπικότητα». Συνεπώς, «δεν μπορώ να θέσω στο τραπέζι μια λύση δύο κρατών και ο κ. Χριστόφιας δεν μπορεί να επανέλθει στην πριν από το 1960 κατάσταση», αναφέρει.Η λύση που προκρίνει είναι η διζωνική ομοσπονδία, με δύο συνιστώντα κράτη, και προσθέτει ότι θα πρέπει, επίσης, να διευθετηθεί το ζήτημα της παρουσίας 40.000 Τούρκων στρατιωτών στο νησί. «Είναι σαφές ότι οι Τούρκοι στρατιώτες θα εγκαταλείψουν τη χώρα, ωστόσο ένας συμφωνηθείς αριθμός θα παραμείνει ως εγγυητής της εφαρμογής της συμφωνίας», υποστηρίζει.
Ο Ταλάτ αναγνωρίζει ακόμα ότι το πιο κρίσιμο ζήτημα των συνομιλιών είναι οι αποζημιώσεις των Ελληνοκυπρίων και αναφέρει ότι είχε εκφραστεί η ελπίδα εξεύρεσης λύσης πριν από τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, αλλά «αυτό δεν κατέστη εφικτό, λόγω της επιφυλακτικής στάσης των Ελληνοκυπρίων», όπως ισχυρίστηκε.


Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου