Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Μένουμε, γιατί δεν μπορούμε να φύγουμε…

Δυσοίωνες οι προοπτικές των συνομιλιών εκτιμούν τα κόμματα


Αμετακίνητα στις διαφοροποιημένες θέσεις τους τα μέλη του Ε.Σ. τόσο επί της τακτικής όσο και επί της ουσίας, συμφώνησαν απλώς να διατηρήσουν τις διαφωνίες τους. Συμφωνήθηκαν… εντατικές συνεδρίες του Ε.Σ. μετά τη λήξη του β’ γύρου των εντατικών διαπραγματεύσεων, για αναπροσαρμογή της στρατηγικής. Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν, τόσο επί της τακτικής όσο και επί της ουσίας, τα πολιτικά κόμματα στη χθεσινή συνεδρία του Ε.Σ., όπου συζητήθηκαν το έγγραφο των τουρκικών προτάσεων για τη διακυβέρνηση και η πορεία των εντατικών συνομιλιών. Μοναδικά σημεία όπου παρατηρήθηκε σύγκλιση όλων των μελών του σώματος, είναι η δυσοίωνη εκτίμηση για τις προοπτικές και το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας, καθώς και η κατηγορηματική απόρριψη των τουρκικών προτάσεων στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης ως απαράδεκτων. Κοινή εκτίμηση όλων είναι ότι οι διαπραγματεύσεις, υπό τη σκιάν των «όρων» που επιχειρεί να επιβάλει η τουρκική πλευρά, είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, ενώ εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες, ότι απώτερος στόχος των Τούρκων είναι η κατάρρευση των συνομιλιών και η επίρριψη της ευθύνης για το ναυάγιο στην ε/κ πλευρά.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε στα μέλη του Ε.Σ. το έγγραφο με τις θέσεις της πλευράς μας που κατέθεσε για τη διακυβέρνηση, ενημερώνοντάς τα, παράλληλα, ότι η ε/κ πλευρά θα καταθέσει στον δεύτερο κύκλο των εντατικών διαπραγματεύσεων ολοκληρωμένες προτάσεις επί των πτυχών της οικονομίας, των ευρωπαϊκών θεμάτων και του περιουσιακού. Πρόκειται για κωδικοποίηση των προτάσεων που κατέθεσε η πλευρά μας στην πορεία των διαπραγματεύσεων για τα εν λόγω θέματα. Τα έγγραφα αυτά, όπως ανέφερε ο Κυβ. Εκπρόσωπος, Στ. Στεφάνου, θα επιδώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα κόμματα, περιμένοντας και τις δικές τους παρατηρήσεις, παρότι έχουν αυτές τις θέσεις εδώ και καιρό. Ο Δ. Χριστόφιας παρέδωσε στα μέλη του σώματος και αντίγραφο της επιστολής που απέστειλε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, τον Πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν φον Ρομπέι, και στα μόνιμα μέλη του ΣΑ των ΗΕ, όπου εξηγεί γιατί οι τουρκικές θέσεις για τη διακυβέρνηση εκφεύγουν πλήρως του συμφωνημένου πλαισίου διαπραγμάτευσης. Συμφωνήθηκε η προεδρική επιστολή να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ενημέρωσης κατά τις επαφές των πολιτικών αρχηγών με Ευρωπαίους και άλλους αξιωματούχους, προς προώθηση των ε/κ θέσεων. Κατά τη συνεδρία συζητήθηκε και η πρόταση της ΕΔΕΚ για άμεση διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο τη διαμόρφωση μιας πανεθνικής στρατηγικής στο Κυπριακό, την οποία ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα διαβιβάσει στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
Διαφορετικές προσεγγίσεις ανεφάνησαν όσον αφορά τη θέση για απόσυρση από την τράπεζα της διαπραγμάτευσης των προτάσεων της πλευράς μας για την εκ περιτροπής προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο και την παραμονή 50 χιλ. εποίκων, που υποστήριξαν το ΔΗ.ΚΟ., η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι, πρόταση με την οποία διαφώνησαν ΑΚΕΛ και ΔΗ.ΣΥ., με το επιχείρημα ότι, τρεχούσης της διαπραγμάτευσης, δεν θα ήταν ορθό να αποσυρθούν κατατεθείσες προτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίχθηκε και η άποψη για ουσιαστική αναδίπλωση της πλευράς μας στις συνομιλίες, μη αποκλειόμενης και της αποχώρησης, η οποία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μελών του σώματος. όλη συζήτηση αναπτύχθηκε στη βάση της ενημέρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας για το πρώτο τριήμερο των εντατικών διαπραγματεύσεων και υπό το φως του δεύτερου κύκλου των συνομιλιών, που θα ξεκινήσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Όπως αποκάλυψε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Κυβ. Εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου, αποφασίστηκε, επίσης, να ενταθεί η εκστρατεία ενημέρωσης του διεθνούς παράγοντα για την πορεία των συνομιλιών και την άτεγκτη στάση των Τούρκων, που απειλεί να οδηγήσει την όλη διαδικασία σε κατάρρευση.
Διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η συζήτηση διεξήχθη μέσα σε εποικοδομητικό κλίμα, αντηλλάγησαν χρήσιμες απόψεις, με τα κόμματα να διατηρούν τις πάγιες θέσεις τους επί των διαφόρων θεμάτων. Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα του συντονισμού των κυβερνήσεων Κύπρου - Ελλάδας, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητος για τη διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Έχει τεθεί, πρόσθεσε, και η άποψη για κοινή συνεδρία του Εθνικού με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας (πρόταση ΕΔΕΚ) και θα συζητηθεί με το Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα. Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση για απόσυρση συγκεκριμένων προτάσεων που κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Στεφάνου είπε πως τα κόμματα κατέθεσαν τις δικές τους θέσεις, τις οποίες διατηρούν, διευκρινίζοντας ότι οι προτάσεις δεν αποσύρονται. «Είναι γνωστή και η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και κομμάτων, ότι εδώ υπάρχει και ένα θέμα ουσίας και ένα θέμα τακτικής», σημείωσε. Σε ό,τι αφορά την τακτική, πρόσθεσε, «δεν είναι σωστό να αποσύρονται θέσεις ενόσω γίνεται διαπραγμάτευση», ενώ, σε ό,τι αφορά το θέμα ουσίας, είπε ότι, η πρόταση που έχει καταθέσει η ε/κ πλευρά για την εκ περιτροπής Προεδρία, είναι μια πρόταση «που ξεπερνά προβλήματα του παρελθόντος και πάνω σε αυτή τη βάση έχει γίνει ένας προβληματισμός και τα προηγούμενα χρόνια».
Ά. Κυπριανού: Εμμονή στην πολιτική μας
Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χειρίζεται το Κυπριακό με τον σωστό τρόπο και θα πρέπει να συνεχίσει με την ίδια συνέπεια και αξιοπιστία, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Ε.Σ. ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Ο Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν γίνεται αποδεκτό ως βάση για τη διεξαγωγή της συζήτησης το έγγραφο το οποίο έχει επιδώσει η τουρκική πλευρά, επισήμανε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, για να προσθέσει ότι ναι μεν η πορεία των συνομιλιών δεν είναι ικανοποιητική, ωστόσο, δεν πρέπει να μας απογοητεύει, υπό την έννοια ότι «δεν πρόκειται να τα διπλώσουμε ή να διαφοροποιήσουμε τη στρατηγική μας για να παραμείνουμε εμείς εκτεθειμένοι». Ο κ. Κυπριανού επιχείρησε να διαχωρίσει ακόμη μια φορά τον Μ. Α. Ταλάτ από την Τουρκία, λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά έχει ένα συγκεκριμένο στόχο, «θέλει να ξεφύγει από το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί, και μιλώ πάντα για την τουρκική πλευρά και όχι κατ’ ανάγκην για τον κ. Ταλάτ, για να οδηγήσει τα πράγματα είτε προς τη συνομοσπονδία είτε προς τη διχοτόμηση».
Μ. Καρογιάν: Ελεύθερη συζήτηση στο Ε.Σ.
Απαισιοδοξία για την έκβαση των συνομιλιών εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για αξιοποίηση του μηνός Φεβρουαρίου, για μια ελεύθερη και ουσιαστική συζήτηση στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου. Σε δηλώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι δεν είναι αισιόδοξος «ούτε και για τη δεύτερη φάση των εντατικών, αφού η Τουρκία δεν έχει τη θέληση να συμβάλει στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών, που θα επιτρέψουν να υπάρξει κάποια πρόοδος». Ωστόσο, σημείωσε πως συμφωνεί με τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι πρέπει να συνεχίσουν οι συνομιλίες, παρά το «χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, που διευρύνεται καθημερινά». Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Καρογιάν είπε ότι μετά την ολοκλήρωση και του β’ γύρου των εντατικών συνομιλιών θα υπάρξει μια ανάπαυλα, λόγω και των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο μια ελεύθερη συζήτηση, όπως το θέμα της αναπροσαρμογής της τακτικής.
Γ. Ομήρου: Ανάγκη επανατοποθέτησης
Το ΚΣ ΕΔΕΚ εκφράζει τη θέση ότι πρέπει να γίνει απολύτως σαφές, ότι το τουρκικό έγγραφο για τη διακυβέρνηση δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έχει απορριφθεί καθ’ ολοκληρίαν. Αυτό δήλωσε μετά τη σύνοδο του Σώματος ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γ. Ομήρου, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία η ανάληψη μιας διεθνούς εκστρατείας, ως αντιστάθμισμα της «τουρκικής επικοινωνιακής επίθεσης» που εκδιπλώνεται σε όλα τα επίπεδα. Είπε, επίσης, ότι η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει πρόταση για άμεση διαβούλευση με την Ελλάδα σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου. «Χρειάζεται, όμως, να είναι απολύτως σαφές, ότι υπάρχει μια βάση αυτής της διεθνούς εκστρατείας, και αυτό το τονίσαμε με μια επανατοποθέτηση του Κυπριακού, ανάδειξη των θεμάτων πάνω στα οποία η Τουρκία εξακολουθεί να είναι προκλητική και όχι μόνο για τις προτάσεις που περιέχονται στο έγγραφο, αλλά υπάρχουν και τα θέματα του εποικισμού, το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, ο σφετερισμός των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, θέματα που πρέπει να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της πολιτικής μας. Επιβάλλεται, επίσης, η κατά προτεραιότητα προβολή των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού, τα οποία μέχρι τώρα, ουσιαστικά, δεν έχουν συζητηθεί, πλην ακροθιγώς του περιουσιακού», υπέδειξε.
Δ. Συλλούρης: Λαθροβιούν οι συνομιλίες
Την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και βρίσκονται σε περίοδο λαθροβίωσης εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δ. Συλλούρης. Ο κ. Συλλούρης επισήμανε ότι εξ υπαρχής το ΕΥΡΩΚΟ είχε προειδοποιήσει «για τις κακοτοπιές» και προέβλεψε ότι, λόγω των αρνητικών θέσεων της Τουρκίας, αυτός ο διάλογος θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. «Είμαστε τώρα στο στάδιο της λαθροβίωσης του διαλόγου. Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο και επιμένουμε ότι είναι τώρα η ώρα, να τραβήξει πίσω τις πολλές και μεγάλες του προσφορές προς την τουρκική πλευρά», σημείωσε. Ο κ. Συλλούρης υπέδειξε, επίσης, ότι το έγγραφο της τουρκικής πλευράς εμπεριέχει πάρα πολλούς διαπραγματευτικούς κινδύνους για την ε/κ πλευρά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι προσφέρει τη δυνατότητα για ουσιαστική αναδίπλωση της πλευράς μας από επικίνδυνες θέσεις.
Ντ. Πασπαλίδης: Αλλαγή ατζέντας
Το Κίνημα Οικολόγων ζητά επανατοποθέτηση του Κυπριακού εκ μέρους της ε/κ πλευράς και αναθεώρηση των θέσεων που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, της στάθμισης ψήφων, του τρόπου επίλυσης αδιεξόδων και του θέματος των εποίκων, ανέφερε μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Ντίνος Πασπαλίδης. Ο κ. Πασπαλίδης πρόσθεσε, επίσης, ότι το Κίνημα «έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του όσον αφορά τις κατατεθείσες τουρκικές θέσεις, και λέω τουρκικές, διότι δεν πρόκειται για τ/κ, ήρθαν κατευθείαν από την Άγκυρα». Ως εκ τούτου, τόνισε, «υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αλλάξει και η ατζέντα των εντατικών συνομιλιών, διότι, όπως διεξάγεται, νομοτελειακά θα καταλήξει σε αδιέξοδο, με ενδεχόμενες επιζήμιες επιπτώσεις για την ε/κ πλευρά».



Πηγή : http://www.sigmalive.com/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου