Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Νταβούτογλου: «Ιστορικό σημείο καμπής» για το Κυπριακό


Σε κρίσιμη φάση το Κυπριακό, κατά τους ΥΠΕΞ Τουρκίας και Μ. Βρετανίας


Το Κυπριακό συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Τουρκίας, με αμφότερους να τονίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις του προέδρου Χριστόφια με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχουν περάσει σε κρίσιμη φάση.Ο οικοδεσπότης Ντέιβιντ Μίλιμπαντ χαρακτήρισε το 2010 «έτος κλειδί» για το Κυπριακό, καλωσορίζοντας την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων στο νησί. Το νέο μοντέλο των πιο συχνών και εντατικών επαφών σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών θα δώσει μία κρίσιμη δυναμική στις διαπραγματεύσεις, ενώ πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να χαιρετιστούν οι όποιες νέες και τολμηρές ιδέες προκύψουν υπέρ της λύσης. Ο κ. Μίλιμπαντ τόνισε ότι οι συνομιλίες είναι σημαντικές για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, επαναβεβαιώνοντας τη στήριξη του Λονδίνου στην πορεία της Άγκυρας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Αχμέτ Νταβούτογλου από την πλευρά του έκανε λόγο για «ιστορικό σημείο καμπής» στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι το 2004 χάθηκε μία ευκαιρία λόγω της απόρριψης του σχεδίου Ανάν. Χαρακτήρισε τις προτάσεις Ταλάτ για τη διακυβέρνηση «εποικοδομητικές», λέγοντας ότι ελπίζει σε θετική ανταπόκριση από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Πρόσθεσε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της στήριξης των διαπραγματεύσεων από τη Βρετανία υπό το ρόλο της ως εγγυήτριας δύναμης.
Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων σε περίπτωση μη επίλυσης του Κυπριακού, ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ σχολίασε ότι δεν ξοδεύεται χρόνος στη σκέψη του ενδεχόμενου αποτυχίας, αλλά στις εργασίες για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών. Χαρακτήρισε τα οράματα των κυρίων Χριστόφια και Ταλάτ «συμβατά και συμπληρωματικά», προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία διαπραγμάτευση μεταξύ Κυπρίων για τους Κύπριους. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ότι η Ε.Ε. δεν έχει ακόμα τηρήσει τη δέσμευσή της για άρση της λεγόμενης απομόνωσης, δέσμευση που όπως είπε δεν συνδέεται με την πορεία των συνομιλιών στο νησί. Σε ό,τι αφορά το ρόλο της διεθνούς κοινότητας, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι ναι μεν η λύση θα είναι μεταξύ των Κυπρίων για τους Κύπριους, αλλά υπάρχει και μια διεθνής διάσταση με το ρόλο των τριών εγγυητριών δυνάμεων και των Ηνωμένων Εθνών. Όπως πρόσθεσε, «τώρα είναι η ώρα να ενθαρρύνουμε τους δύο ηγέτες και να τους πούμε ότι είναι η ώρα για μια συνολική λύση, καθώς η καθυστέρηση δεν συμφέρει κανέναν».
Οι κύριοι Μίλιμπαντ και Νταβούτογλου συζήτησαν επίσης τα θέματα του Αφγανιστάν, του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και το μεσανατολικό. Σε ερώτηση για τις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου απέρριψε τον ισχυρισμό ότι οι τριβές που έχουν δημιουργηθεί αποτελούν σύμπτωμα «ισλαμοποίησης» της Τουρκίας ή σύμπτωμα στροφής του βλέμματος της χώρας προς την Ανατολή. Όπως είπε, οι σχέσεις έχουν χειροτερέψει λόγω των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα.Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν, ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ εξήρε τον περιφερειακό ρόλο της Άγκυρας, ανακοινώνοντας ότι στις 26 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη προπαρασκευαστική διάσκεψη ενόψει της διάσκεψης του Λονδίνου για το μέλλον του Αφγανιστάν δύο ημέρες αργότερα, στις 28 Ιανουαρίου.


Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου