Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Εντατικοποιούνται οι έρευνες της ΔΕΑ για εκταφές λειψάνων

Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΕπιτροπή για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο (ΔΕΑ) θα εντατικοποιήσει το έργο της κατά το 2010 με οκτώ ομάδες εκταφής - έξι στο βόρειο και δύο στο νότιο τμήμα της Κύπρου, αναφέρει ανακοίνωση της ΔΕΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από την έναρξη του προγράμματος για την Εκταφή, Ταυτοποίηση και Επιστροφή Λειψάνων Αγνοουμένων στην Κύπρο τον Αύγουστο του 2006, η ΔΕΑ έχει ανεύρει τμήματα σκελετών που ανήκουν σε περισσότερα από 600 άτομα και έχει ταυτοποιήσει και επιστρέψει στις οικογένειές τους οστά 196 αγνοουμένων (145 Ελληνοκυπρίων και 51 Τουρκοκυπρίων). Όπως αναφέρεται, το έργο της εκταφής και ταυτοποίησης της ΔΕΑ διέπεται από σχολαστική επιστημονική διαδικασία και ακριβείς κανόνες και στηρίζεται στα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα και πρακτικές. Πολύτιμη συμβουλή παρέχεται από τους εμπειρογνώμονες της Ανθρωπολογικής Ομάδας της Αργεντινής και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, προστίθεται. Σημειώνεται ότι η εντολή της ΔΕΑ είναι καθαρά ανθρωπιστική: να διακριβώσει την τύχη των αγνοουμένων, ξεκαθαρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η ΔΕΑ δεν αποπειράται να διακριβώσει την αιτία θανάτου ή να καταλογίσει ευθύνες για το θάνατο αγνοουμένων (άρθρο 11 των Όρων Αναφοράς της).
Για να επιτύχει στην αποστολή της, προστίθεται, η ΔΕΑ χρειάζεται τη βοήθεια όλων των ενδιαφερομένων και, ιδιαίτερα, όσων έχουν σχετικές πληροφορίες ή είναι σε θέση να τις εξασφαλίσουν. Η ΔΕΑ, αναφέρει η ανακοίνωση, απευθύνει έκκληση σε οποιονδήποτε έχει κάποια πληροφορία αναφορικά με πιθανούς χώρους ταφής να την ενημερώσει, εγγυάται αυστηρή τήρηση του απορρήτου των πληροφοριών και απόλυτη προστασία της ταυτότητας (του πληροφοριοδότη).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σήμερα, οι οικογένειες πέραν των 1.800 Κυπρίων και από τις δύο κοινότητες εξακολουθούν να αναμένουν να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.





Πηγή : http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου