Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Να φύγουμε από τις συνομιλίες


Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να τα μαζέψει και να φύγει από τις συνομιλίες, αξιοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο το συνομοσπονδιακό έγγραφο της τουρκικής πλευράς. Σύμφωνα με το Μακαριότατο, θα βρεθούμε προ σχεδίου λύσης του Κυπριακού τον Απρίλιο και πρέπει να αποτρέψουμε τις δυσμενείς εξελίξεις. «Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών», είπε, αλλά «ο λαός μας το προαισθάνεται». «Δυστυχώς δεν πάμε καλά», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, προσθέτοντας ότι «το κείμενο που εστάλη από την τουρκική πλευρά, από τον κ. Ταλάτ, δεν είναι συμφωνημένη βάση για συνομιλίες». Εκτίμησή του είναι ότι πρόκειται για μία ευκαιρία να απορρίψουμε το κείμενο εκείνο, να σταματήσουν οι συνομιλίες και να πάμε στην Ευρώπη να διαμαρτυρηθούμε. Εάν η Τουρκία, συνέχισε, πράγματι θέλει ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά, πρέπει να μάθει να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά.
Και απαντήσεις στις επικρίσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού έδωσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την Κυριακή τη λύπη του, γιατί κυκλοφορούν στις εκκλησίες «ανώνυμα φυλλάδια, τα οποία, διαστρεβλώνοντας μάλιστα κάποια ζητήματα, προσπαθούν μέσα και από έναν τρόπο προσβλητικό για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να περάσουν κάποιες απόψεις». Επέστησε, δε, την προσοχή στην ανωνυμία των συντακτών των φυλλαδίων, λέγοντας ότι πρέπει να γνωρίζει ο κυπριακός λαός ποιοι κυκλοφορούν αυτά τα φυλλάδια. Ο Αρχιεπίσκοπος, σε χθεσινή δήλωσή του, ενημέρωσε ότι ο ίδιος είχε δώσει άδεια για την κυκλοφορία των συγκεκριμένων εντύπων. Παρά ταύτα, ανέφερε ότι «παρόλο που στην ουσία συμφωνούσα, έχει μερικές λέξεις που όντως είναι ακραίες και δεν συμφωνώ, αλλά μιας και ήταν έτοιμα, έδωσα άδεια και δόθηκαν στους πιστούς στην εκκλησία». Τόνισε ότι το περιεχόμενο μπορούσε να διατυπωθεί με διαφορετικές λέξεις αλλά να παραμείνει ως είναι η ουσία.
Ερωτηθείς κατά πόσο έχει επέλθει ειρήνη στους κόλπους της Εκκλησίας, ο Μακαριότατος απάντησε ότι «η Εκκλησία βαδίζει θαυμάσια», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. «Ό,τι θέματα είχαμε, το ένα μετά το άλλο το υλοποιούμε και έχουμε μία ομόνοια και πιστεύω ότι έχει εμπεδωθεί το συνοδικό πνεύμα σε όλους», είπε. Τόνισε ότι «ούτε ο πρώτος μπορεί να κάνει άνευ των επισκόπων και ούτε οι επίσκοποι άνευ του πρώτου. Είναι μία σωστή γραμμή, την οποία εφαρμόζουμε με πολλή σχολαστικότητα και με πολλή αγάπη».


Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου