Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

''Το πάρτι της καταπάτησης ε/κ περιουσιών τελείωσε''

Το πάρτι με την καταπάτηση των ελληνοκυπριακών περιουσιών έχει τελειώσει", δήλωσε ο δικηγόρος Κωνσταντής Καντούνας, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησαν σήμερα με τον κ. Μελέτη Αποστολίδη.Η προθεσμία του ζεύγους Όραμς για να δώσει εξηγήσεις στο βρετανικό Εφετείο, με ποιο τρόπο θα εκτελέσει την απόφαση για κατεδάφιση της έπαυλης που έκτισε στην περιουσία του πρόσφυγα Μελέτη Αποστολίδη στη Λάπηθο, έληξε το μεσημέρι.Η απόφαση προνοεί μεταξύ άλλων κατεδάφιση της παράνομης έπαυλης που έκτισαν στα κατεχόμενα οι Βρετανοί και παροχή αποζημιώσεων στον Ελληνοκύπριο πρόσφυγα για την περίοδο χρήσης της γης του. Οι Όραμς είχαν ζητήσει προθεσμία δεκατεσσάρων ημερών, ωστόσο το εφετείο τους έδωσε μόνο 48 ώρες.Ο Μελέτης Αποστολίδης και ο δικηγόρος του Κωνσταντής Καντούνας σε δημοσιογραφική διάσκεψη το πρωί στη Λευκωσία, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι το ζεύγος Όραμς θα καταβάλει τις αποζημιώσεις, ενώ για την κατεδάφιση της έπαυλης θα προσπαθήσει να "ξεφύγει" αφού αναμένεται ότι θα υποβληθεί αίτηση στις ¨αρχές¨ του ψευδοκράτους η οποία και θα απορριφθεί. Ο κ. Καντούνας είπε ότι το ποσό των δικαστικών εξόδων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο και ότι το "πάρτι με τις καταπατήσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα έχει τελειώσει". Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους Ελληνοκυπρίους να προχωρήσουν σε αγωγές, ενώ ήδη του δόθηκε εντολή από τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου DOME στην Κερύνεια να κινηθεί νομικά εναντίον δεκάδων ξένων τουριστών που κατέλυσαν στο ξενοδοχείο. Παράλληλα ανάφερε ότι νομικά μέτρα μπορούν να επιβληθούν και εναντίον ατόμων που επισκέπτονται στα κατεχόμενα εστιατόρια που είναι κτισμένα σε ελληνοκυπριακές περιουσίες, μή εξαιρουμένων των Τουρκοκυπρίων. Και σε αυτές τις περιπτώσεις σημείωσε ο κ. Καντούνας, πρόκειται για καταπάτηση του ανθρώπινου δικαιώματος της περιουσίας Αναλύοντας την απόφαση του Βρετανικού Εφετείου, ο κ. Καντούνας επεσήμανε ιδιαίτερα την αναφορά που γίνεται στην εισβολή του τουρκικού στρατού το 1974, στο γεγονός ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από κανέναν εκτός από την Τουρκία, αλλά και στην υποχρέωση της Βρετανίας να διαφαλάττει την εδαφική ακεραιότητα και ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο Μελέτης Αποστολίδης δήλωσε ότι δεν τον χαροποιεί το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υποφέρουν οι Όραμς, αλλά, πρόσθεσε, αυτό που θέλει είναι η περιουσία του. Σε ότι αφορά τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η απόφαση του Βρετανικού Εφετείου, ο κ. Αποστολίδης είπε ότι τώρα οι Όραμς βρίσκονται αντιμέτωποι με τη βρετανική δικαιοσύνη και την ίδια τους τη χώρα.Ανέφερε ακόμα ότι όσοι επιθυμούν πια να αγοράσουν περιουσία στα κατεχόμενα, η οποία ανήκει σε Ελληνοκύπριους, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Δήλωση του Βρετανικού Υπ. Εξ. για τις περιουσίες
Το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι το πολύπλοκο και ευαίσθητο θέμα των περιουσιών στην Κύπρο, μπορεί να βρει την πλήρη λύση του στα πλαίσια μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού και καλεί όλους τους Κυπρίους να υποστηρίξουν πλήρως τις προσπάθειες των δυο ηγετών.Σχολιάζοντας την απόφαση του εφετείου στην υπόθεση Αποστολίδη - Οραμς, εκπρόσωπος του Φόρειν Όφις, ανέφερε ότι αναγνωρίζεται η σημασία της ετυμηγορίας του εφετείου, η οποία, είπε, είναι μια νομική, παρά πολιτική απόφαση.
Το ευαίσθητο αυτό θέμα των περιουσιών, πρόσθεσε, μπορεί να λυθεί μόνο με συνολική διευθέτηση και γι' αυτό η Βρετανία προτρέπει όλους τους Κυπρίους να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των δύο ηγετών να βρουν συνολική λύση και να επικεντρωθούν στα οφέλη που θα επιφέρει ο τερματισμός της διαίρεσης της νήσου.



Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου