Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Έκλεισε η υπόθεση Σόφι

Συμβιβάστηκε η τ/κ προσφυγή κατά της Δημοκρατίας ενώπιον του ΕΔΑΔ
Λήξαν θα πρέπει να θεωρείται το θέμα της Ναζιρέ Σόφι. Ο εξωδικαστηριακός συμβιβασμός, που φέρεται να επιτεύχθηκε, αποτρέπει την άμεση εξέταση στο ΕΔΑΔ του νομικού πλαισίου της Δημοκρατίας για τ/κ περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές


Θετικά είναι τα νέα, που μόλις χθες έφθασαν στη Νομική Υπηρεσία από το Στρασβούργο, βάσει των οποίων ο νομικός «εφιάλτης» που άκουγε στο όνομα Ναζιρέ Σόφι αποτελεί πλέον παρελθόν. Η προσφυγή της Τ/Κ Ναζιρέ Σόφι, η οποία διεκδικούσε ακίνητη περιουσία της στη Λάρνακα, είχε περάσει μέχρι σήμερα από σαράντα κύματα ενώ είχε ορισθεί προς ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις 28 Ιανουαρίου (στην ιστοσελίδα του ΕΔΑΔ η καταχώρηση για την ακρόαση υπάρχει ακόμα, καταχώρηση που, προφανώς, θα διαγραφεί υπό τα νέα δεδομένα τις επόμενες μέρες).Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες , η υπόθεση της Ναζιρέ Σόφι «έκλεισε» με εξωδικαστηριακό συμβιβασμό, ο οποίος στο ένα σκέλος του, τουλάχιστον, προνοεί την επιστροφή των υπό διεκδίκηση ακινήτων (δυο σπίτια στη Λάρνακα) στην Τουρκοκύπρια χωρίς η εφημερίδα μας να καταφέρει να εξακριβώσει το κατά πόσο οι πληροφορίες που υπήρχαν για καταβολή ποσού πέραν των 300.000 ευρώ εν είδει αποζημίωσης ανταποκρίνονται στο διακανονισμό που τελικά επιτεύχθηκε.
Η Ναζιρέ Σόφι (κάτοικος Βρετανίας πριν το 1974) είχε ζητήσει το 2004 να της δοθεί η περιουσία της στη Λάρνακα. Ωστόσο, τότε η Τ/Κ έλαβε αρνητική απάντηση καταχωρώντας στη συνέχεια προσφυγή στο ΕΔΑΔ. Το Δικαστήριο, από την πλευρά του, προγραμμάτισε να εξετάσει την υπόθεση ως προς το παραδεκτό και την ουσία του αιτήματός της (χωρίς να έχουν εξαντληθεί τα εσωτερικά ένδικα μέσα), ενώ στη συνέχεια ανέβαλε αυτή την εξέταση υπό το φως επίτευξης διακανονισμού. Μετά από λίγους μήνες η υπόθεση επανεμφανίστηκε στις υπό εκκρεμότητα προσφυγές (με ημερομηνία εξέτασης την 28η Ιανουαρίου). Οι συνεχείς εναλλαγές ως προς το στάτους της προσφυγής ενώπιον του ΕΔΑΔ προφανώς κι οφείλονταν στις διαβουλεύσεις μεταξύ της ίδιας και της Γενικής Εισαγγελίας για διακανονισμό. Βάσει των πληροφοριών, που έφθασαν, ωστόσο, χθες από το Στρασβούργο, οι χειρισμοί της Γενικής Εισαγγελίας απέδωσαν (εκτός απροόπτου) καρπούς.Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων αυτών, ο Κηδεμόνας τ/κ περιουσιών ήρε την κηδεμονία του επί των δυο οικιών της κ. Σόφι, προφανώς για να μην καταλήξει η προσφυγή (αν έφθανε σε ακρόαση) να αγγίζει το νομικό πλαίσιο του Κηδεμόνα (θα είχε προεκτάσεις σε όλο το φάσμα τ/κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές). Με αυτό το χειρισμό, παράλληλα, αποφεύγεται μάλλον ο σκόπελος όπως ο διακανονισμός χρησιμοποιηθεί σε άλλες τ/κ διεκδικήσεις που θα φθάσουν στο ΕΔΑΔ, ως διακανονισμός μεταξύ του Κηδεμόνα και της Τ/Κ αιτήτριας (εν είδει νομικού προηγουμένου). Να σημειωθεί ότι, προ καιρού, οι Ε/Κ πρόσφυγες που διέμεναν στις εν λόγω οικίες ειδοποιήθηκαν να τις εγκαταλείψουν μετά, προφανώς, από τις απαραίτητες διευθετήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, να σημειωθεί ότι η έκβαση της προσφυγής Σόφι θεωρούνταν ως κομβικής σημασίας και για τις 10 τ/κ προσφυγές που εκκρεμούν ήδη στο ΕΔΑΔ κατά της Δημοκρατίας. Οι υποθέσεις αυτές βρίσκονται στο στάδιο της υποβολής παρατηρήσεων από την πλευρά της Δημοκρατίας.
Τη νομική προσπάθεια που καταβάλλεται εκ μέρους Ε/Κ παθόντων της εισβολής από τον Ελληνοαμερικανό δικηγόρο, Αθάν Τσιμπίδη, θα πλαισιώσουν Βρετανοί που την έχουν «πατήσει» με αγορές ακινήτων στα κατεχόμενα.Αυτό αναφέρει η τ/κ αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Today», η οποία γράφει ότι τρεις Βρετανοί που αγόρασαν στα χαρτιά οικίες επί ε/κ ακινήτων περιουσιών δίχως ποτέ να βλέπουν τις επαύλεις αυτές να ολοκληρώνονται προτίθενται να αποταθούν στον κ. Τσιμπίδη, για να ενταχθούν στη νομική προσπάθεια. Η αγωγή που κατέθεσε ο κ. Τσιμπίδης σε δικαστήριο των ΗΠΑ στρέφεται εναντίον της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ».




Πηγή : http://www.politis-news.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου