Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Ρόμπεϊ: Σημαντική για την ΕΕ η διευθέτηση του Κυπριακού


Η διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος είναι σημαντική και για την ΕΕ καθώς τερματίζει διαιρέσεις στην Ευρώπη και αφορά τη σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.Μιλώντας μετά το γεύμα εργασίας που είχε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ επανέλαβε την ετοιμότητα της ΕΕ να παρέχει όλη τη δυνατή υποστήριξη της στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.Στη συνάντηση και το γεύμα που επακολούθησε, πέραν από το Κυπριακό, συζητήθηκαν θέματα λαθρομετανάστευσης, της οικονομικής κρίσης, των κλιματικών αλλαγών και το μέλλον της ΕΕ.Όπως είπε, ''μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος που να συνάδει με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, θα επιτρέψει όχι μόνο την ενοποίηση της Κύπρου, αλλά επίσης θα στείλει ισχυρά θετικά μηνύματα σε όλη την περιοχή''.
Ο κ. Βαν Ρομπέι επαίνεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις ''και για τις θαρραλέες τους προσπάθειες και σθεναρή και αδιάπτωτη δέσμευσή τους να εργαστούν για μια λύση'', ενώ αναφερόμενος στη δική του προσωπική εμπειρία (ως Βέλγου πρώην Πρωθυπουργού), δήλωσε ότι γνωρίζει ''πόσο απαιτητικό είναι να ξεπεράσεις τις διαιρέσεις τους παρελθόντος και να κτίσεις ένα κοινό μέλλον''.''Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να επιτύχουν το στόχο της επανένωσης. Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για θαρραλέες και διορατικές αποφάσεις για το καλό όλων των Κυπρίων''.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε τη συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, υποδεικνύοντας ότι το περιεχόμενο της λύσης θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να στηρίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.Ανέφερε ότι ενημέρωσε με περισσότερη λεπτομέρεια τον κ. Βαν Ρομπέι για το έγγραφο που κατέθεσε η τ/κ πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πέραν από την επιστολή που του είχε αποστείλει την περασμένη εβδομάδα, όπως είπε. "Διαθέτουμε την καλή θέληση και έχουμε την υπομονή να συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή, όμως ζήτησα από τον κ. Βαν Ρομπέι όπως η ΕΕ συνδράμει την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθεια αυτή, υποδεικνύοντας ότι το περιεχόμενο της λύσης πρέπει, επίσης, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να στηρίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι επεσήμανε εκ νέου ότι ''τυχόν προσπάθεια επιβολής χρονοδιαγραμμάτων και πιέσεων δεν θα συμβάλει στην επίτευξη μιας λύσης, αντιθέτως θα οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα''.


Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου