Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Ανάχωμα το Κυπριακό στην πορεία της Τουρκίας

ΔΥΣΦΟΡΙΑπροκαλεί στην Άγκυρα η συνεχής επίκληση του Κυπριακού από τους Ευρωπαίους όπως και οι υποδείξεις τους ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κυπριακό προβάλλεται συνεχώς σαν εμπόδιο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη «εκμεταλλεύεται» το συγκεκριμένο πρόβλημα. Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του τουρκικού καναλιού CΝΝ Τurk, ο κ. Γκιουλ δήλωσε ότι «αν και το Κυπριακό δεν είναι πολύ σημαντικό για πολλά κράτη μέλη, εντούτοις εγείρουν το θέμα σαν εμπόδιο», προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα πράξει ό,τι πρέπει να κάνει για να συμπληρώσει όλα τα κεφάλαια και να υιοθετήσει όλους τους αναγκαίους νόμους σε ό,τι αφορά την ενταξιακή της πορεία. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι η Τουρκία απέδειξε την καλή της θέληση στο Κυπριακό. Σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ υποστήριξε πως η μονομερής, όπως τη χαρακτήρισε, ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς - όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία - στην ΕΕ συνιστά μεγάλο εμπόδιο στην εξεύρεση περιεκτικής λύσης στην Κύπρο. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Τσιτσέκ είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Κυπριακό προκαλείται από το γεγονός ότι η ΕΕ επέτρεψε στην «ε/κ διοίκηση» - κατά την έκφρασή του - να ενταχθεί παρά το ότι υπήρχαν εσωτερικές διενέξεις.
Ερωτηθείς πώς θα εξελιχθεί το Κυπριακό το νέο έτος, ο Τούρκος υπουργός απάντησε ότι η στάση της Τουρκίας είναι σαφής. Εάν, πρόσθεσε, δεν εξευρεθεί διαρκής και δίκαιη λύση στο Κυπριακό, αυτό δεν θα είναι λάθος ούτε της Τουρκίας ούτε του ψευδοκράτους. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004 είναι η ξεκάθαρη απόδειξή του, είπε, υπενθυμίζοντας ότι οι Ε/κ απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία το σχέδιο Ανάν.
«Εάν αυτό γινόταν αποδεκτό, σήμερα δεν θα υπήρχε το κυπριακό πρόβλημα. Ήταν η τουρκική πλευρά που υποστήριξε και ήθελε μια λύση και είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που την απέρριψε». Επανέλαβε την τουρκική θέση ότι είναι η ΕΕ που δεν τήρησε τις υποσχέσεις της, τις οποίες έδωσε όπως είπε- δύο μέρες μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004. Η Τουρκία και η τ/κ πλευρά, συνέχισε, επιθυμούν μια συνολική λύση στο Κυπριακό ενώ πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης συνεχίζονται, αλλά οι προσπάθειες μόνο της μιας πλευράς δεν είναι αρκετές. Η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η ΕΕ θα πρέπει να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στην ε/κ πλευρά, είπε, ώστε να εργαστεί προς μια λύση, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχτεί ποτέ μια λύση που θα είναι εκτός των υφιστάμενων παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.


Πηγή : http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου