Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Εκβιαστικά διλήμματα «Μη λύση σημαίνει διχοτόμηση της Κύπρου»

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣως προς το τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση του Κυπριακού παρουσιάστηκε με την ολοκλήρωση των επαφών του στην ελληνική πρωτεύουσα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Ο Αντρος Κυπριανού τόνισε ότι τυχόν διαιώνιση της παρούσας κατάστασης με τη μη λύση του Κυπριακού, θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη που ενδεχομένως να οδηγήσει σε διχοτόμηση, «κάτι που η κυπριακή Κυβέρνηση δεν επιθυμεί». Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε πως η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση διαφωνεί ριζικά με το ενδεχόμενο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, στην περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο ηγέτης του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε «ασπίδα προστασίας» την εμμονή στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα μόνο σε περίπτωση οριστικής συμφωνίας.
Ο Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος σε συνάντηση που είχε με τον κ. Αντρο Κυπριανού τόνισε τη στήριξη όλων των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου στη διαδικασία διαλόγου μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα στηρίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.Ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι σε όφελος και της ίδιας της Τουρκίας και ευχήθηκε όπως η κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό να επιφέρει και τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής των Ελλήνων, η συνάντηση διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα και ο ηγέτης του ΑΚΕΛ συνεχάρη τον κ. Πετσάλνικο για την ανάληψη των καθηκόντων του και εξήρε το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας και του Ελληνικού Κοινοβουλίου στη στήριξη των κυπριακών θέσεων για εξεύρεση δίκαιης και λειτουργικής λύσης.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην τουρκική αδιαλλαξία και κατέδειξε την ευθύνη της Τουρκίας στην έλλειψη προόδου στο Κυπριακό.




Πηγή : http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου