Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Άνοιξε τα χαρτιά του για το Κυπριακό ο Αχμέτ Νταβούτογλου


Συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών



Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου παραχώρησε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα ¨Βατάν¨ στην οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στο Κυπριακό και διευκρίνισε τις βασικές τοποθετήσεις της Άγκυρας.Η συγκεκριμένη συνέντευξη αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο για τη στάση της Άγκυρας κατά την νέα περίοδο στο Κυπριακό. Παραθέτουμε τα κεφάλαια που συζητήθηκαν στη συνέντευξη. Σε αυτά διαφαίνονται οι βασικές τοποθετήσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.
Οι τελευταίες τουρκικές προτάσεις για την επίλυση του Κυπριακού:
Αποτελούν μια χρυσή ευκαιρία και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να τις εκμεταλλευτεί. Σε αντίθετη περίπτωση η λύση θα είναι πολύ δύσκολη. Η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει να κερδίσει χρόνο στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει χρόνος ακόμη για τις προεδρικές εκλογές στην ¨ΤΔΒΚ¨ η οποία δεν διατηρεί σχέσεις με την Ε.Ε. Οι δυο πλευρές θα πρέπει να εργαστούν με αποτελεσματικό και ήρεμο τρόπο. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ένα χρονοδιάγραμμα. Δεν μπορούν να υπάρξουν επ΄ άπειρον συνομιλίες. Είτε θα διαμεσολαβήσει ο ΟΗΕ όπως το 2004 είτε οι δυο πλευρές θα δημιουργήσουν νέες προτάσεις.
Η λύση στην οποία στοχεύει η Άγκυρα:Η λύση θα πρέπει να είναι κομμάτι των δρώμενων της Ε.Ε. Βασιζόμαστε στα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Τσεχίας. Αν δεν υπάρχει η συμμετοχή της Ε.Ε. η λύση δεν θα είναι βιώσιμη. Τα θέματα της οικονομίας προσεγγίζονται πιο εύκολα. Τα θέματα της διακυβέρνησης είναι θέματα τα οποία μπορούν να διαχειριστούν με ευελιξία. Όταν υπάρξουν εξελίξεις σε αυτό τον τομέα θα υπάρξει βελτίωση και σε άλλα ζητήματα. Κανείς δεν θα πρέπει να αναμένει μονομερείς παραχωρήσεις από την τουρκική πλευρά.
Η Λευκωσία έτσι όπως φαίνεται από την Άγκυρα:Μια χώρα η οποία έχει προβλήματα στα σύνορα της δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή στην Ε.Ε. Παρά το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχθηκε την ειρήνη, ως μέλος της Ε.Ε. κατέχει ευνοϊκή θέση. Θα πρέπει να αρθούν οι ¨απομονώσεις¨ των τουρκοκυπρίων.
Διεθνείς παράγοντες στο Κυπριακό: Η Ισπανία, η Αγγλία και η Ελλάδα θα πρέπει να συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού και στην εξασφάλιση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα συζητήσει το Κυπριακό και με την Ρωσία. Υπάρχουν αντίθετες απόψεις στις αγγλοτουρκικές σχέσεις σε ότι αφορά το Κυπριακό. Η Αγγλία θα πρέπει να διατηρεί ουδέτερη θέση ως εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου. Αν πηγαίνει στον Νότο θα πρέπει να πηγαίνει και στον Βορρά. Όμως η Αγγλία ακολουθεί παράλληλη πολιτική γραμμή με τις ευρωπαϊκές τοποθετήσεις.




Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/
 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου