Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009


Έκθεση από το FBI για την κλοπή της σορού




Δεν έχει εκφραστεί στην κυπριακή Αστυνομία εκτίμηση από ξένους εμπειρογνώμονες ότι βρίσκεται σε έδαφος που δεν ελέγχεται από τη Δημοκρατία, η σορός του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, η οποία κλάπηκε στις 11 Δεκεμβρίου από το κοιμητήριο της Δευτεράς, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός.Το τελευταίο τετραήμερο η Δύναμη βρισκόταν «σε πλήρη ετοιμότητα» συνεχίζοντας τις έρευνές της για την ανεύρεση της σορού. Ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι η Αστυνομία συλλέγει πληροφορίες οι οποίες καταχωρούνται στο λογισμικό πρόγραμμα, αξιολογούνται και αξιοποιούνται.Στην προσπάθεια αυτή τόνισε, συνέδραμε και λειτουργός του FBI, ο οποίος, είναι τοποθετημένος στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, επισκέφθηκε την Κυπριακή Δημοκρατία την περασμένη βδομάδα, ενημερώθηκε για τις διεξαγόμενες έρευνες, μετέβη στην περιοχή του κοιμητηρίου της Δευτεράς, έμεινε στο νησί για δυο μέρες και έφυγε ήδη για την Αθήνα.Ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι βάσει των στοιχείων που περισυνέλεξε, ο λειτουργός αυτός του FBI ετοίμασε σχετική έκθεση την οποία διαβίβασε στο Αρχηγείο του FBI στην Ουάσινγκτον από το οποίο αναμένεται να ληφθεί απάντηση για το τι είδους βοήθεια μπορεί να προσφερθεί στην κυπριακή Αστυνομία στα πλαίσια των ερευνών που διεξάγει για την ανεύρεση της σορού.Αναφορικά με τη βοήθεια που ζητήθηκε από την Ελλάδα και το Ισραήλ, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι οι δύο χώρες δεν αρνήθηκαν να παράσχουν βοήθεια αλλά απάντησαν στην έκκληση της Κύπρου ότι δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο από αυτά που έχει ήδη διεκπεραιώσει η κυπριακή Αστυνομία.
Αναφορικά με πληροφορίες που φέρουν ξένους πράκτορες να έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι η σορός βρίσκεται σε έδαφος εκτός της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι δεν έχει εκφραστεί μια τέτοια εκτίμηση από πλευράς του λειτουργού του FBI αλλά ούτε και από κανέναν άλλο.
Σε σχόλιο ότι πέρασαν αρκετές μέρες και ακόμη αναμένεται η βοήθεια από το εξωτερικό, ο κ. Κατσουνωτός διευκρίνισε ότι το τι είδους βοήθεια μπορεί να μας προσφέρουν δεν είναι στη δική μας ευθύνη και αρμοδιότητα αλλά είναι ευθύνη και αρμοδιότητα των ξένων χωρών και των ξένων υπηρεσιών στις οποίες έχουμε αποταθεί.Ερωτηθείς εάν έχουν αποκλειστεί κάποια σενάρια, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι οι έρευνες της Αστυνομίας στρέφονται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, ενώ ως αποτέλεσμα πληροφοριών που διαβιβάστηκαν στην Αστυνομία ερευνήθηκαν και δεν επαληθεύτηκαν, όντως κάποια σενάρια έχουν αποκλειστεί. Σε ερώτηση για συγκεκριμένο άτομο το οποίο φέρεται να αποτελεί κλειδί στην εξιχνίαση της υπόθεσης, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι τα πάντα αξιολογούνται.Καταλήγοντας ο κ. Κατσουνωτός σημείωσε ότι γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία δεν μπορούν να δημοσιοποιούνται προτού παρέλθει χρονικό διάστημα το οποίο να μας επιτρέπει, κατά την εκτίμησή μας, ότι ενδείκνυται να δημοσιοποιηθούν τα όποια στοιχεία.





Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου