Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Μέτωπο και παραίτηση Χριστόφια επί τάπητος



Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣπρόεδρος της ΕΔΕΚ και ευρωβουλευτής Κυριάκος Μαυρονικόλας έριξε τη βόμβα: στην περίπτωση που ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν εισακούσει τα συνεργαζόμενα κόμματα και δεν αποσύρει τις προτάσεις με τις οποίες διαφωνούν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ από τις απευθείας διαπραγματεύσεις, τα δύο κόμματα δικαιούνται να συντονιστούν, να συνεργαστούν και να ζητήσουν την παραίτησή του Προέδρου. Ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής έριξε την πρότασή του δύο φορές, από την τηλεόραση του Σίγμα και από τη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, σημειώνοντας ότι συμπίπτουν οι ανησυχίες των δύο κομμάτων. Ο κ. Μαυρονικόλας υπέδειξε την αναγκαιότητα για καλύτερο συντονισμό των εταίρων και υπέδειξε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία στα κόμματα της συνεργασίας. Η λογική του ΕΔΕΚίτη ευρωβουλευτή είναι πως εάν τα δύο από τα τρία κόμματα που στηρίζουν τον Πρόεδρο, αποχωρίσουν από το κυβερνητικό σχήμα, αποσύροντας την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, τότε δικαιούνται να ζητήσουν την παραίτησή του και άφησε ανοιχτή την προοπτική για συγκρότηση μετώπου. Ο Κ. Μαυρονικόλας έριξε το γάντι στον Πρόεδρο υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να διαφοροποιήσει τις θέσεις του προκειμένου να συνάδουν με τις ανησυχίες των εταίρων του. Οι θέσεις της ΕΔΕΚ ανέφερε, είναι ξεκάθαρες σε ό,τι αφορά τη σταθμισμένη ψήφο, τους εποίκους, την εκ περιτροπής προεδρία όπως σταθερό παραμένει το αίτημα και για απόσυρση προτάσεων από τις απευθείας διαπραγματεύσεις.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου σημείωσε ότι το κόμμα του θέλει να συνδιαμορφώνει απόψεις όχι να θέσει υπό κηδεμονία τον Πρόεδρο, ούτε όμως επιθυμεί να είναι ουραγός των εξελίξεων. Επέμεινε στην αναγκαιότητα όπως ο Πρόεδρος «διορθώσει» τις θέσεις που έχει καταθέσει στο διάλογο.
Ο γγ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού προτίμησε να προσπεράσει την πρόταση Μαυρονικόλα και περιορίστηκε να υποδείξει πως θα σχολιάσει τέτοιες απόψεις μόνο εάν γίνουν επίσημες των δύο κομμάτων. Δηκτικά υπέδειξε πως ο Πρόεδρος ακούσει αλλά δεν είναι υποχρεωμένος να εισακούσει κανένα.





Πηγή : Εφημερίδα Φιλελεύθερος






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου