Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009


Τ/κ κόμματα αποχώρησαν από τη συνάντηση στο Λήδρα Πάλας





Το θέμα του ρόλου της ΕΕ στις εν εξελίξει απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού συζήτησαν σήμερα οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ κομμάτων στη συνάντηση στο Λήδρα Πάλας, όπως αυτό προτάθηκε από το σημερινό οικοδεσπότη που ήταν η ΕΔΕΚ.Η Σλοβάκα Πρέσβειρα, Αννα Τουρενίκοβα, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιούνται οι συναντήσεις, ανακοίνωσε ότι οι συμμετέχοντες στη σημερινή συνάντηση συμφώνησαν ότι, η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει και να αποσκοπεί σε έναν πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, συμπληρωματικά με τις προσπάθειες του ΟΗΕ, διασφαλίζοντας ότι η λύση θα είναι εναρμονισμένη με τις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ.
Τρία τ/κ κόμματα - το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, το Σοσιαλδημοκρατικό και το Δημοκρατικό κόμμα - αποχώρησαν από τη συνεδρία λίγο μετά την έναρξή της διαμαρτυρόμενα γιατί η Πρέσβειρα δεν συμμετείχε στο γεύμα που είχε παραθέσει προ εβδομάδων ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό.Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ως ο οικοδεσπότης της σημερινής συνάντησης εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν, λέγοντας ότι τα τρία κόμματα αποχώρησαν από τη συνάντηση «λυπούμαι να πω με μια επίθεση εναντίον της Πρέσβειρας της Σλοβακίας στην Κύπρο, κ. Τουρενίκοβα, η οποία έχει την ευθύνη αυτών των συναντήσεων». Ο λόγος που προβλήθηκε, πρόσθεσε, ήταν ότι η κ. Τουρενίκοβα αρνήθηκε να παρευρεθεί στο γεύμα του κ. Ταλάτ στους πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ.«Αισθάνομαι μεγάλη λύπη γι’ αυτό που συνέβη» δήλωσε μετά τη συνεδρία η Πρέσβειρα της Σλοβακίας, λέγοντας ότι είναι πεπεισμένη πως δεν αμφιβάλλει κανείς για την αμεροληψία και την εντελώς ουδέτερη προσέγγιση της χώρας της και της ίδιας προς την ε/κ και τ/κ κοινότητα. «Η Σλοβακία έχει κάνει πολλά, βοηθούσε και βοηθά το δικοινοτικό διάλογο. Η Σλοβακία ενεργεί σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και έγγραφα και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας». Η κ. Τουρενίκοβα εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κόσμος θα εκτιμήσει ότι έχει κάνει η Σλοβακία για την Κύπρο και θα συνεχίσει να το πράττει.
Λύπη για την αποχώρηση των τ/κ κομμάτων εξέφρασαν οι εκπρόσωποι όλων των ε/κ και τ/κ κομμάτων.Ο ΓΓ του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιτζιάν είπε ότι δεν συμφωνεί με αυτή τη συμπεριφορά και «εδώ δεν είναι το σωστό μέρος για να διαμαρτύρεσαι. Αυτές οι συναντήσεις συνεχίζονται εδώ και 20 χρόνια μεταξύ των ε/κ και τ/κ κομμάτων με μια ατζέντα και είναι πολύ χρήσιμες και υποβοηθητικές και ήταν λάθος των φίλων μας να έρθουν εδώ και να διαμαρτυρηθούν».
Η Πρέσβειρα της Σλοβακίας και η χώρα της έχουν συμβάλει περισσότερο από τους πρέσβεις που συμμετείχαν στο γεύμα του κ. Ταλάτ, σημείωσε ο Τ/κ πολιτικός, λέγοντας ότι τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές δεν βοηθούν την αλληλοκατανόηση, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, τη λύση του Κυπριακού. Τα υπόλοιπα τ/κ κόμματα που συμμετέχουν και παρέμειναν στη σημερινή συνεδρία μέχρι τέλους πρόκειται, ανέφερε, να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση στα κατεχόμενα.



Πηγή : Εφημερίδα Καθημερινή Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου