Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009


Αστυνομικές προσδοκίες για εξιχνίαση της κλοπής του λειψάνου του Τάσσου



Αυξάνει η πίεση που ασκείται εκ μέρους της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας προς την Αστυνομία καθώς όσο περνούν οι μέρες τα αποτελέσματα των ερευνών της υπόθεσης της σύλησης του τάφου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και της κλοπής του λειψάνου του Τάσσου Παπαδόπουλου, δεν οδηγούν στους δράστες.Αυτό καταγράφεται σαφέστατα και από τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος αν και τόνισε ότι «οι εγκληματίες, που διέπραξαν αυτό το έγκλημα, πήραν φαίνεται αρκετά μέτρα ούτως ώστε να είναι δύσκολη η εξιχνίαση του εγκλήματος», πρόσθεσε ότι σκέφτεται, πως «περνά ο χρόνος και δεν έχει εξιχνιαστεί η υπόθεση και αυτό με θλίβει διότι θα γίνονται ολοένα και περισσότερες εικασίες και αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο ούτε για την οικογένεια, στην οποία εκφράζω τη συμπάθεια και την αγάπη μου ακόμα μια φορά, ούτε βεβαίως και για την Κυπριακή Δημοκρατία». Στο ερώτημα δε αν θεωρεί ότι πρόκειται περί Ελληνοκυπρίων ή ξένου δακτύλου, ο Πρόεδρος ήταν έντονος, προσθέτοντας ότι οι εικασίες είναι δουλειά άλλων και τόνισε «δείχνοντας» εμμέσως αλλά σαφώς προς την Αστυνομία: «Εγώ μπορώ να μιλώ μόνο με γεγονότα. Και ακριβώς θέλουμε να εξιχνιαστεί η υπόθεση για να υπάρχουν γεγονότα για τα οποία να μιλήσουμε».
Πολλά, πολύπλοκα και εν πολλοίς αντικρουόμενα είναι τα σενάρια και τα στοιχεία που εξετάζονται σήμερα από την Αστυνομία. Πλέον σοβαρό στοιχείο θεωρείται η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου πέντε προσώπων, με στόχο να διαφανεί αν μέσω της κυψέλης εκπομπής και λήψης δεδομένων στη συγκεκριμένη περιοχή, οποιοδήποτε από τα συγκεκριμένα πρόσωπα ήταν στην περιοχή του κοιμητηρίου Δευτέρας τον ουσιώδη χρόνο της σύλησης του τάφου του Τάσσου Παπαδόπουλου. Εκείνο που δεν μπορεί να γίνει κατ’ ουδένα λόγο, είναι να επιχειρηθεί η αποκάλυψη του περιεχομένου των όποιων συνδιαλέξεων. Ανάμεσα στα πρόσωπα των οποίων τα δεδομένα εξετάζονται, είναι και οι τρεις Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ), οι οποίοι είχαν ανακριθεί την περασμένη Παρασκευή. Τα στοιχεία έχουν ήδη δοθεί από τη CYTA και MTN κατόπιν δικαστικού διατάγματος και εξετάζονται από τους αστυνομικούς ανακριτές. Σε αυτή τη βάση των δεδομένων η Αστυνομία εναποθέτει τις προσδοκίες της για εξιχνίαση της υπόθεσης και θεωρεί ότι μπορεί να βρει την άκρη του νήματος που θα την οδηγήσει στους δράστες. Ένα δεύτερο πινάκιο στοιχείων στο οποίο η Αστυνομία ελπίζει, αν και λιγότερο λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν όταν έγινε η σύληση του τάφου, είναι αυτό του DNA. Δηλαδή τα αποτελέσματα των εξετάσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, από δείγματα που λήφθηκαν από τη σκηνή της σύλησης του τάφου και τους γύρω χώρους, να ρίξουν κάποιο φως στις έρευνες συνδέοντας μεταξύ τους κάποια στοιχεία και κάνοντας τις ενδείξεις αποδείξεις
Το ενδεχόμενο το λείψανο του τέως Προέδρου, μετά την εκταφή, να έχει ταφεί σε άλλο μνήμα στο ίδιο κοιμητήριο εξέτασε κλιμάκιο της Αστυνομίας. Προς τούτου μετακινήθηκαν ταφόπλακες σειράς τάφων στο κοιμητήριο Δευτεράς και ερευνήθηκε το έδαφος.Παράλληλα έχει σαρωθεί όλη, η γύρω του κοιμητηρίου περιοχή, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η ηγεσία της Αστυνομίας διαβεβαιώνει πάντως ότι κάνει ότι είναι δυνατόν για να εξιχνιάσει το συντομότερο δυνατό την υπόθεση. Γι’ αυτό υπήρξε και επικοινωνία με την Ιντερπόλ ενώπιον της οποίας τέθηκαν τα γεγονότα και ζητήθηκε σχετική αρωγή, σε περίπτωση που μπορεί να δοθεί.
Εκτιμήσεις από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου συμφωνούν ότι αν τα κίνητρα πίσω από τη σύληση του τάφου του Τάσσου Παπαδόπουλου είναι πολιτικά, τότε η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και χρειάζεται προσοχή και ενότητα δράσης για να αποφευχθούν έκρυθμες καταστάσεις. Παράλληλα, οι αστυνομικές έρευνες δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο η κλοπή του λειψάνου του Τάσσου Παπαδόπουλου, να είναι έργο σπείρας με στόχο την απαίτηση λύτρων από την οικογένεια. Σε αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται να συντείνει και ο «επαγγελματισμός» ο οποίος χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο έγινε το έγκλημα. Μια τρίτη εκδοχή που παρουσιάστηκε στο διαδίκτυο είναι αυτή της ανάμιξης στο έγκλημα Σέρβων για λόγους που σχετίζονται με το ξέπλυμα στην Κύπρο, κεφαλαίων της πρώην Γιουγκοσλαβίας από το καθεστώς Μιλόσεβιτς.



Πηγή : Εφημερίδα Καθημερινή Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου