Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

«Δεν είναι αναχρονισμός οι εγγυήσεις αλλά…»


Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣΥφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κρις Μπράιαντ δεν θεωρεί τη Συνθήκη Εγγύησης ως αναχρονισμό αλλά δηλώνει ότι το Λονδίνο δεν θα αποτελέσει εμπόδιο, σε σχέση με αυτό το θέμα, σε μια λύση. Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μπράιαντ ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο άκουσε Ελληνοκυπρίους να λέγουν ότι αν δεν αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα θα διακατέχονται από φόβο και Τουρκοκυπρίους ότι θα διακατέχονται από φόβο αν αυτά δεν παραμείνουν. Ερωτηθείς ποια είναι η βρετανική στάση έναντι της επικείμενης αξιολόγησης της Τουρκίας, μιας χώρας που δεν ανταποκρίθηκε σε καμία από τις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Βρετανός επίσημος απάντησε:
«Πολύ απλό, πιστεύουμε ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με ό,τι υπέγραψε , το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και το είπαμε αυτό όσο είναι δυνατό σαφέστερα . Το είπα εγώ στον ομόλογό μου, ο υπουργός Εξωτερικών στον κ. Νταβούτογλου και ο πρωθυπουργός στον κ. Ερντογάν. Είμαστε απόλυτα σαφείς, ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της έναντι της Συνθήκης», είπε.
Σ’ ερώτηση, όμως, για το τι πρακτικά μέτρα θα υποστηρίξει η Βρετανία όπως και οι άλλες χώρες σε βάρος μιας χώρας που αποφεύγει εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι του οργανισμού στον οποίο θέλει να ενταχθεί, ο Υφυπουργός περιορίσθηκε στο ότι μερικά κεφάλαια μένουν κλειστά γι’ αυτόν το λόγο.




Πηγή : Εφημερίδα Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου