Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009


Λαβρόφ στην «Κ»: Η Μόσχα δεν θα αναγνωρίσει ποτέ «Βόρεια Κύπρο»


Δεκτός από τον Ελληνα πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Παπανδρέου θα γίνει σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κ. Σεργκέι Λαβρόφ. Λίγο πριν από την αναχώρησή του από τη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην «Κ». Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στις προσδοκίες της χώρας του από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, στη διμερή ενεργειακή συνεργασία, ενώ απαντά αν η Ρωσία σκοπεύει να αναγνωρίσει την κατεχόμενη Κύπρο.
..........

– Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ο νέος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό. Θα μας πείτε πώς κρίνετε την πορεία τους και αν η χώρα σας σχεδιάζει να αναγνωρίσει το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όπως έπραξε και στις περιπτώσεις της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας;

– Παρακολουθούμε στενά τις απευθείας διακοινοτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Κύπρο. Γνωρίζουμε πως δεν προχωρούν εύκολα. Ελπίζουμε πως οι πλευρές θα επιδείξουν την πολιτική βούληση, η οποία θα επιτρέψει στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων να εξευρεθούν συμβιβασμοί για τα άλυτα θέματα της διαπραγμάτευσης. Εκτιμούμε θετικά τα αποτελέσματα που μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί. Αυτά ενθαρρύνουν την εποικοδομητική διάθεση, την προσήλωση στην εξεύρεση λύσεων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και τον προσανατολισμό σε συμβιβασμό, όπως φανερώνονται από την ηγεσία και των δύο κοινοτήτων, τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μ.Α. Ταλάτ. Η Ρωσία τάσσεται σταθερά υπέρ όλων των προσπαθειών που συμβάλλουν στη διευθέτηση, που πρέπει να στηρίζονται στη στέρεη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πρωτίστως στα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ.Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας. Εχουν εμφανιστεί πολλοί που επιθυμούν να παραλληλίζουν ορισμένες πτυχές των καταστάσεων που διαμορφώθηκαν γύρω από τα ανεξάρτητα κράτη της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας και μιας σειράς μη αναγνωρισμένων «κρατικών μορφωμάτων», συμπεριλαμβανομένης και της «Βόρειας Κύπρου». Θα σας απαντήσω ειλικρινά, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε διαφόρων ειδών συγκρίσεις, επειδή είναι υποθετικές, βρίσκονται μακριά από τη ζωή, είναι αντιπαραγωγικές και ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου εντελώς άτοπες! Δεν πρόκειται και δεν επρόκειτο ποτέ να γίνει αναγνώριση από την πλευρά μας της «Βόρειας Κύπρου»! Η αρχική μας θέση για το Κυπριακό δεν έχει αλλάξει. Τασσόμαστε υπέρ της επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και καθολικής διευθέτησης για το συμφέρον όλων των Κυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων, βάσει των σχετικών αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ, οικειοθελούς, χωρίς εξωτερικές πιέσεις και ομόφωνης απόφασης των δυο πλευρών. Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να συναντιούνται, σέβονται τις συνεννοήσεις που είχαν προηγηθεί για τις αρχές τις διευθέτησης και δεν τρέφουν κανένα βίαιο σχέδιο. Με ριζικά αντίθετο τρόπο συμπεριφέρθηκε ο πρόεδρος Σαακασβίλι τον Αύγουστο του 2008, όταν έδωσε την εγκληματική εντολή για την επίθεση στη Νότιο Οσετία, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις δεσμεύσεις της Γεωργίας στις συμφωνίες για ειρηνική διευθέτηση της διαμάχης.






Πηγή : Εφημερίδα Καθημερινή Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου